Ensimmäinen tasavalta – Suomen Kansallisteatteri

 

Ensimmäinen tasavalta

Onneksi sattumalta kuulin jostain Vesa Vierikon haastattelusta, että todennäköisesti hänen viimeinen teatteri esityksensä on Kansallisteatterin Ensimmäinen tasavalta näytelmä.

Siitä sitten nopsaan katsomaan milloin sitä näytellään. Onneksi vielä oli muutama esityskerta jäljellä ja ostin liput viimeiseen näytökseen 7.3.2024 eturiviin (riville 3, kaksi ensimmäistä riviä oli lavaranteiden alla).

Tiivistettynä: PARAS

Ensimmäinen tasavalta

Yli viikon esitystä pohdittunani oli se paras teatteriesitys mitä olen koskaan nähnyt ja niitä on kyllä vähintäänkin kymmeniä tullut nähtyä.

Näytelmässä ei oikeastaan ollut mitään vikaan (ellei asia virheitä, historiaa en niin tarkasti tunne).

Lavasteet, valot, äänet ja tietysti näyttelijöiden suoritukset oli täydelliset!

Esitykseen uppoutui täysin ja pitkästä aikaa teatterin taika tapahtui. Se myös keski upeasti koko 2 tuntia ja 45 minuuttia.

Ensimmäinen tasavalta

Historia toistaa itseään juuri nyt

Näytelmän asiat olivat pelottavalla tavalla aivan samat kuin nyt.

Oikeisto pyrkii kaikin keinoin heikentämään työläisten oloja ja oikeuksia. Venäjällä vallassa riehuu diktaattori joka haluaa palauttaa takaisin venäjästä irtaantuneet valtiot ja varmaan muutaman uuden siihen päälle.

Ensimmäinen tasavalta

Oikeistoilla on hallussa muun muassa hallitus, elinkeinoelämän johto. Presidentti joka innoistui tehtävästä silloin, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan. Sen jälkeen kampanjoi itseään Nato-presidentti ja nyt uhmakkaasti huutelee kaikkialle kuin mikäkin sota herra. Ilmeisesti Stubb toivoo itselleen omaa katua Helsinkiin ja Mannerheimia isompaa patsasta – niin sotaisalta ja oikeastaan sotaa toivovalta hän valitettavasti vaikuttaa.

Ensimmäinen tasavalta

Työntekijöiden lakko-oikeuksiin halutaan heikennyksiä. Työlakiin merkittäviä muutoksia jotka muutamassa vuodessa romuttaisivat todennäköisesti ammattiliittojen merkityksen kokonaan ja sen myötä palattaisiin sadan vuoden takaisiin tunnelmiin joissa Ensimmäinen tasavallassa oltiin.

Tähdet

5/5

Teatteri arvosteluja

Kategoria(t): Blogit, Viimeisimmät Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.