Venuksen ylikulku auringosta 06.06.2012

Tänään se Venuksen auringosta ohitse meno sitten tapahtui! Pitkään oli odotettu ja viikon päivät tiedotusvälineissäkin kiitettävästi ilmoiteltu tapahtumaa. Itse valmistuin tapahtumaan tiistai iltana laittamalla tarvittavat kuvausvälineet ja vaatteet valmiiksi aamuista herätystä odottamaan.

Kuvat on otettu Pentax K-5 järjestelmäkameralla ja Tamron 28-300mm objektiivilla.

Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta 2012Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta 2012Tietoisena siitä, että tapahtuma on sään puolesta mahdollista nähdä oli pakko mennä tapahtumaan katsomaan ja kuvaamaan. Seuraavaa kertaa, kun ei tässä elämässä enää tule. Nimittäin seuraava Venuksen ohi kulku auringosta näkyy maapallolle 2117 ja Suomessa vasta 2247.

Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta 2012

Kello oli soimassa kuudelta, mutta sen verran levottomasti tuli yö nukuttua, että päätin nousta lopulta ylös jo puoli kuuden aikaan. Sitten vain vaatteet niskaan, hattu päähän, aurinkolasit silmille, kuvauskalusto kantoon ja kohti sopivaksi katsomaani kuvauspaikkaa.

Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta 2012Kuudelta aurinko paistoi vielä hienosti ja oli yllättävän lämpöistä, niin paljon aurinko lämmitti. Kuvauspaikkani oli vesistön rannalla ja saapuessani paikalle linnut lauloivat sekä oli aivan tyyntä.

Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta 2012Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta 2012Kiinnitin kamerani nopeasti mukaan ottamaani jalustaan ja kiinnitin objektiivin linssin eteen Hoya HMC NDX400 -harmaasävysuodattimen. Kyseisen suodattimen käyttö mahdollisti kuvien ottamisen Venuksen ylikulusta. Sitten itse valokuvaamiseen eli säädin objektiivin polttovälin maksimiin ja tarkennuksen äärettömään. Lisäksi säädin kamerasta kuvanvakaajan pois käytöstä, koska otin kuvia jalustalta.

Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta 2012Muutaman otetun kuvan jälkeen tarkistin kuvaa suurentamalla, että onko asetukset sellaiset, että tuo Venus näkyy auringon edessä? Olihan ne :)! Sitten vain seuraamaan tapahtuman kulkua ja kuuntelemaan ympäröivässä metsässä laulavien lintujen laulua. Kuvaustapahtuma oli kaikin puolin hieno ja rauhoittava kokemus :)!

Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta 2012Taivaalle alkoi kerääntymään pilviä puoli seitsemän aikaan, mutta onneksi aina jostain raosta aurinko pääsi aika ajoin näyttäytymään ja sainkin kuvattua tapahtumaa kahden tunnin ajan. Suljin nopeutena käytin 1/500s – 1/8000s nopeuksia, riippuen siitä oliko aurinko pilvien takana vai ei.

Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta 2012Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta 2012Ottamiani kuvia Lightroomissa katsellessani ihmettelin tovin muita täpliä auringossa. Luulin ensiksi, että ne ovat roskia kameran kennolla tai objektiivissa. Katsoin kuitenkin ennen niiden pois kloonaamista Internetistä muidenkin ottamia kuvia ja samat täplät oli niissäkin. Silloin tajusin, että ne ovat varmaan auringonpilkkuja. Eipä ole aiemmin tullut niitäkään kuvattua, joten nyt onnistuin saamaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla.

Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta 2012Jutun kuvat ja muitakin ottamiani valokuvia tapahtuneesta voi käydä katsomassa Flickr tililtäni löytyvästä kansiosta Transit of Venus over sun | Venuksen ylikulku auringosta.

Markus Kauppinen – Valonkuvaaja
mtj-art. Get yours at bighugelabs.com

Kategoria(t): Blogit, Valokuviani, Viimeisimmät Avainsana(t): , , , , , , , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.