Kesäloma päättyy, portfolio, Laukkoski, time-lapse

Viikonloppuna pitkään jatkuneisiin hellepäiviin tuli helpotusta sunnuntain vastaisena yönä rankka sateen muodossa. Sunnuntaina lämpö ei noussut helle lukemiin. Lauantaina flunssani eteni yskä vaiheeseen ja se jatkuu edelleen kuten myös nuhakin. Ihmeen pitkään on flunssa jatkunut, kohta kaksi viikkoa.

Keväästä jatkut valitukseni jatkuvasta kuumuudesta sai tällä viikolla myös vahvistusta korkeammaltakin taholta elikäs Ilmatieteenlaitokselta, joka kertoi että nyt meneillään oleva kesä on ollut kuumin 23 vuoteen! Ei viime kesäkään kylmä ollut, mutta nyt on sitten eletty vieläkin kuumenpaa. Saapa nähä millaisia ennätyksiä sitten elokuussa tullaan rikkomaan? Ei olisi pahitteeksi vaikka seuraavanlainen: kylmin elokuu 23 vuoteen.

Viimeinen lomaviikko

Kulunut viikko oli sitten viimeinen kesälomaviikko. Paljon tuli ”lomalla” asioita tehtyä, mutta vielä enemmän jäi asioita tekemättä. Valtaosa päivistä kului opintoihin liittyvien asioiden parissa ja samalla laiminlyödessä muu elämä. Kannattiko kuuluu kysymys päässäni? Vastaus taitaa olla, että ei. En jotenkin usko, että kaikesta työstä huolimatta sain tarpeeksi tehtyä asioita jotta voisin jotenkin selvitä edes ensimmäisestä näyttökokeesta.. Vastaus tuohon tulee viimeistään parin viikon kuluttua, mutta varmaan jo ensi viikollakin alkaa karu totuus paljastumaan, kun paluu kouluun on edessä.

Lukuisat hellet päivät takasivat taas tänäkin kesälomana sen ettei oikein voinut uloskaan mennä, koska ei siellä olisi voinut tehdä yhtikäs mitään. Jos jatkossakin kesät ovat tälläisiä niin se on kovin ikävää. Toivottavasti loppu kesä olisi vilpoisempi ja ettei ensi kesä olisi näin paljon hellepäiviä!

Joten pitää saada myös omat ja muut projektit siihen malliin ensi kesään mennessä, että silloin sitten kanssa kunnolla aikaa keskittyä valokuvaamiseen, etenkin makrokuvaukseen. Sekä toivottavasti asiat jotenkin menevät niin hyvin, että silloin olisi hallussa sellainen järjestelmäkamera jolla voisin ottaa myös videokuvaa. Tuota videokuvaus varten pitänee myös hankkia sellainen kuvanvakaaja jalusta..

RuskaLoman loppuminen tarkoittaa myös sitä, että syksy väistämättä lähestyy kovaa vauhtia. Eihän vielä edes ole elokuu, mutta silti kesää on vähemmän edessä kuin takana. Eihän syksyssä mitään pahaa ole. Itse pidän kovasti syksystä ja se varmaan onkin mieluisin vuoden aikani. Sää viilenee, tulee ruskan värit, ihmishulina vähentyy, tulee syyssateet.. eli tapahtuu paljon hyviä asioita. Valokuvaamisenkin kannalta syksy on mukavaa aikaa etenkin juuri ruskan vuoksi. Kesän kaikkialla oleva vihreys muuttuu mielenkiintoisempiin värisävyjen kirjoon!

Portfolion työstämistä Joomlalla

Portfolion ulkoasuViikolla tuli jatkettua Joomlalla toteuttamaani datanomi opinotoihin liittyvää portfoliota. Valitettavan karulta tuo ulkoisesti näyttää, oikein malliesimerkki laatikko leiskasta, mutta ei nyt mahda mitään.

Tuo on sen Joomla 1.6 A User’s Guide -kirjan perusteella tehty sivupohjamalli. Eihän tuo nyt sivun ulkoasuun sinällään vaikuta, mutta tässä puurtamisessa ei oikein tuo luovuuskaan yhtään pelaa. Jotain taustakuvaa, joka tuo laatikkomaisuuden rikkoisi pitäisi kehittää, mutta ei vain aika riitä tuollaiseen kuitenkin toissijaiseen asiaan. Vieläkin, kun tuo sisältökin on pahasti vailinaista. Johon ei liiemmin apua tullut kesän aikana kouluttajiltakaan vaikka heidän piti tekemiämme dokkareita lukea ja kommentoida. Siitä olisi ollut suuresti hyötyä. En ole viitsinyt vielä laittaa tuonne portfolioon dokkareitani, kun ne eivät ole ns. hyvksyttyjä. Nimittäin dokkareiden siirto ei ole ihan copy-paste hommaa. Tarkoitukseni on nimittäin viedä dokkarit sinällään kokonaisuudessaan tuonne, eikä vain pdf-tiedostoina. Tosin tuo pdf-tiedostoina vienti saattaisi olla loppujen lopuksi helpompi vaihtoehto.. taidankin siirtyä tuohon vaihtoehtoon. Mut ei tuosta nyt enempää.

Sivupohja on ja oli validi, ennen kuin tuohon lisäsi yhtään mitään. Sitten siinä vaiheessa, kun artikkeliin toi esimerkiksi nuo tuossa kuvassa näkyvät valokuvat alkoikin jo virhettä syntymään. Toin kuvat tuon Joomlan editorilla ja se sitten liittää kuvat artikkeliin epävalidisti. Lisäksi asentamani lisäosa, jolla saa artikkeleiden avainsanapilven esiin tuo entisestään virheitä. Tuon kuva ongelman saisin korjattua niin, että toisi kuvat artikkeliin oikeaoppisella html-koodilla automaattisen liittämisen sijaan. Tuon avainsanapilven validoinnista ei sitten olekaan mitään hajua?

Näiden julkaisujärjestelmien ongelma näyttää olevan ainakin se, ettei validia sivustoa kyllä oikein pysty vääntämään. Tai ainakaan silloin ei mitään ylimääräistä lisäosaa asenneta vaan nekin pitää sitten työstää itse. Nyt en malta tuota kuva juttuakaan säätää, mutta palaan kyllä vielä asiaan myöhemmin, koska sen uskon osaavani korjata.

Validisuus ongelmia lukuunottamatta taas julkaisujärjestelmät ovat helpompia käyttää, ainakin asiakkaan kannalta. Asiakas voi itsekin päivittää sivuilla olevia tietoja ja melko helposti luoda lisää sisältöä.

Se vain mietityttää miten paljon oikeasti epävalidit sivut vaikuttavat sivuston näkyvyyteen hakukoneissa? Tästäkin asiasta on todella paljon tarinaa Internetistä niin vastaan kuin puolesta. Totuutta ei taida tietää kukaan tai ehkä jotkut Googlelaiset tietävät oman hakukoneen toimintamallista näissä tapauksissa jotain..

Laukkosken purolaaksossa

LaukkoskiViikolla tuli tehtyä reissu Laukkoskelle ja siellä sijaitsevalle luontopolulle. Luontopolun verrella on hieno luonnontilassa oleva purolaakso, joka on ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka. Purolaakso on tuttu myös valkokankaalta, nimittäin elokuvaa Unna ja Nuuk on käyty siellä kuvaamassa.

Kamerahan oli tietysti mukana ja onneksi myös jalusta. Nimittäin ilman jalustaa ei olisi valokuvaamisesta tullut mitään. Siellä oli niin hämärää jopa silloin, kun aurinko paistoi. Purolaaksoa ympäröi tiivis havumetsä ja näin ollen ei valoa oikein sinne kunnolla pääse mistään tulemaan. Otin jalustalta useita kuvasarjoja joista tulen aikanaan kehittämään HDR-kuvia. Yhden kuvan olen jo kehittänytkin ja se on tuossa vasemmalla, jonka näet isompana klikkaamalla sitä. Lisää kuvia purolaaksosta julkaisen sitten, kun vain ehdin kuvat kehittämään.

3 tuntia ja 1099 ruutua niin saadaan aikaiseksi..

Time-lapse video.  Otin valokuvia aikalailla tasan kolme tuntia ja lankalaukaisinta tuli siinä ajassa painettua 1099 kertaa, ”kun kerran matkaan lähdetään niin tehdään se kunnolla” -periaatteella noita kuvia loppujen lopuksi otin. Kuvat on otettu Näsinmäestä ja kohteena oli Porvoon vanha kaupunki. Kuva on rajattu niin, että kuvissa tapahtuisi mahdollisimman paljon eri asioita. Video onkin oikeastaan kokoelman useiden ihmisesten tekemistä pienistä tarinoista. Jos aikaa ja mielenkiintoa riittää kannattaakin video katsoa muutamaan kertaan ja seurata joka kerta hiukan eri kohdan tapahtumia, jotta näkisit kaikki tarinat.

Videosta tuli aika pitkä, lähes kolmetoista minuuttinen. Syy miksi siitä noinkin pitkän tein on se, että mielestäni nyt tuossa pystyy seuraamaan hyvin noita eri tarinoita. Jos kuvat vaihtuisivat nopeammin ei niitä pystyisi seuraamaan. Varsinaisesti yksi kuva näkyy vain 0,2 sekuntia, mutta kuvien välinen siirtymä aika on 0,5 sekuntia. Näin sain kuvaan lisää liikkeen tuntua ihmisten liikkumiselle. Kuvia otin säännöllisen epäsäännöllisin aika välein. Joskus ihan muutaman sekunnin välein ja toisinaan 10-15 sekunnin välein, riippuen siitä miten paljon kuva-alueella tapahtui. Voisin tietysti tehdä kuvista nopeammankin version, mutta mielestäni tuo on noin juuri sellainen kuin sen tahdonkin eli toistaiseksi tuolla mennään. Ehkä sitten syssymmällä kyhään tuosta tiivistetymmän ja hektisemmän version..

Kuvat siirrettyäni koneelleni toin ne Lightroom 3 ohjelmaan, jossa sitten tein ensimmäiselle kuvalle haluamani säädöt ja sitten kopioin säädöt muihinkin kuviin. Tämä toiminto on muuten yksi mahtavimmista Lightroomissa! Nopeuttaa hitusen työntekoa! Sen jälkeen exporttasin kuvat JPG kuvina ja reilusti pienempinä kuin alkuperäiset kuvat ovat, jotta niistä saa sitten nopeammin tehtyä tuon videon.

Sitten avasin Lightroomista Slideshow välilehden ja toin siihen sitten nuo kaikki ottamani kuvat. Säädin sivupohjan asetukset mieluisikseni ja sitten exporttasin lopputuksen videoksi. Seuraavaksi avasin videon After Effects ohjelmassa jossa tein teksti ruudut videon alkuun ja loppuun. Sen jälkeen avasin tiedoston Media Encoder ohjelmassa ja muunsin sen H.264 / Youtube HD muotoon. Encoder ohjelma ei vielä kovin tuttu ole ja tuon oikean formaatin löytämiseen meni aika kauan tuli nimittäin muutettua video muutaman kerran eri muotoon ja jälki oli todella huonoa. Tuon yhdistelmän löydettyäni jälki olikin jo parempaa. Ei tuossa säätämisessä sinäänsä suurta haittaa tullut, koska työstin samalla opintoihin liittyviä dokkareita, videon säätä pyöri sujuvasti siinä taustalla. Eli taas oli hyvin tehokasta työskentelyä.

Kaiken säätämisen lopuksi latasin videon Youtube ja Flickr tileilleni, jossa se nyt sitten on kaikki halukkaiden mahdollista nähdä :)! Videossa useamman kerran vaihtuu kuvakulma aavistuksen, nämä hetket ovat muistoja siitä, kun vaihdoin kameraan muistikortin ja kerran akun. Tämä olisi korjaantunut sillä, että omistaisi riittävän ison kortin jota ei tarvitsisi kovin usein vaihtaa.. tai sitten olisi pitänyt ottaa paljon pienempiä kuvia.

Useampi vuosi on tarkoitus olla näitäkin kokeilla, mutta ei vain ole jotenkin aikaa näihinkään löytynyt. Sen verran hyvin tämä ensimmäinen testi sujui, että pitää ottaa kyllä uusiksi tulevaisuudessa. Paljon on ideoita olemassa joissa tätä tekniikkaa olisi hieno kokeilla! Tulen kyllä ilmoittelemaan, jos ja kun uusia time-lapse videoita olen saanut aikaiseksi.

Twitter – 1,000 tweettausta

1,000 TweetsRupeaa pikku hiljaa näyttämään tosi pahalta tämä sosiaaliseenmediaan mukaan lähtö.. Twitter tuli otettua käyttöön viime vuoden lopussa ja tällä viikolla tuli sitten täyteen jo 1,000 tweettausta. Paljon näyttää asiaa muille olleen reilussa puolessa vuodessa. No, eihän sitä asiaa ole ollut juuri lainsinkaan. Kaiken maailman uutisia ja muita Internetin ”todellisia” löytöjä on tullut muille vinkattua näillä tweeteillä. Jostain kumman syystä niistä on jotkut tahot kiinnostuneet niin kovasti, että tälläkin hetkellä seuraajia näyttää olevan 39 henkilöä / tahoa. Ehkä sitten joissain tweeteissa on ollut oikeaa sisältöäkin?

Yhtäkaikki tulen jatkossakin piinaamaan kanssa eläjiä lukuisilla tweeteillä, se kun on niin helppoa ja mukavaa! Bit.ly nimisellä palvelulla voi nimittäin jakaa nopeasti kaikkea netistä löytämäänsä yhdellä klikkauksella ja kahteen paikkaan, Facebookkiin & Twitteriin. Joten ei muuta kuin täyttä vauhtia kohti 2,000 tweettausta..

Kuusamo Nature Photo

Torstaina iltapäivänä havahduin siihen, että johonkin valokuvakilpailuun piti vielä loppu kesästä osallistua? Tovin mietyttyäni muistin, mikä kisa se oli eli otsikossa ilmi tullut Kuusamo Nature Photo kilpailu. Ainoa isompi kilpailu jossa olen valokuvallani sijoittunut palkintosijoille asti.

Osallistuin tälläkin kertaa kisan luomu- ja luovaan sarjaan, molempiin kolmella kuvalla. Valtaosa kisakuvista oli jo tullut aiemmin valittua, joten mitään suurta paniikkia ei yleisellä tasolla ollut tämän kisan suhteen. Luovaan sarjaan ei ollut oikein yhtään hyvää palkintoehdokasta ja niinpä päätin sitten vielä alkaa illan lähestyessä tekemään sellaista. Lähelle puolta yötä siinä meni, että sain kuvasta itseäni mielyttävän ja mielestäni vallan hyvänkin :)! Olen kuvaa todella tyytyväinen ja jäänkin suurin toivein odottamaan sen mahdollista menestymistä. Tieto mahdollisesta menestymisestä tulee hyvin nopeasti, sillä itse palkintojen jako tapahtumakin on jo 9.9. eli varmaankin 3-4 viikkoa niin saan jo tietää palkitaanko jokin kuvistani. Teille taas tiedon asiasta kerron vasta tuona päivänä, kun tuloksen julkistetaan.

Olisihan se mukavaa, jos tuosta kisasta jonkin palkintosijoituksen onnistuisin saamaan, kun muuten on tänä vuonna ollut hiljaista valokuvakisojen suhteen. Ei tullut sijoituksia Euroopaan luontokuvakisassa, eikä myöskään Suomen Vuodenluontokuva kisassa. Ehkäpä kolmas kerta toden sanoo tai sitten ei kahta pettymystä ilman kolmatta..

JK. Lopuksi vielä yksi Youtube löytö. Kotiteollisuuden kesän Ilosaarirock keikalta, jolloin lavalla olivat myös Joensuun Mieslaulajat.

Hyvää viikonloppua kaikille!

mtj-art. Get yours at bighugelabs.com

 

Kategoria(t): Blogit, Valokuviani, Viimeisimmät Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.