Symbian Anna, työharjoittelua, Väriä pimeään

KameleonttiViime viikonloppu lähti käyntiin Nokialaiseni päivittämisellä uuteen Anna käyttöjärjestelmään. Tämä projekti olisi ollut varmaankin parempi olla toteuttamatta. Nimittäin päivityksen myötä tuli merkittävä heikennys kalenteriin. Edellisessä versiossa kalenteri merkinnän muokkaaminen ja sen siiräminen toiselle päivällä kävi nykyiseen verrattuna nopeasti. Nyt tuossa Annassa pitää samaan tehtävään suorittaa lisää 5-7 painallusta! Kalenteri käytöstä on näin ollen tullut todella paljon työläämpää ja aikaa kuluu entistä enemmän tuohonkin.

Syy siihen, että yhä käytössäni on Nokialainen on juurikin ollut heidän hyvä kalenterinsa. Jos tulossa olevan Bellen myötä ei paluuta ole vanhaan kalenteri malliin niin taitaa nykyinen Noksuni olla se viimeinen omistamani. Kirjoittelin asian tiimoilta suoraan Nokiallekin ja esitin toiveeni, että vanhan kalenterin näkymän saisi jatkossa takaisin esimerkiksi säätämällä kalenterin asetuksia. Odotettavaksi jää miten viestiin vastataan, jos edes vastataan ja millainen uusi Belle käyttöjärjestelmä tulee olemaan?

Oli Anna päivityksessä hyvääkin. Nyt käyttöjärjestelmä ottaa paremmin käyttöön näytön resoluution, josta on hyötyä useissa sovelluksissa.

Viikolla tuli sen verran käytyä ulkona kävelyllä, että pääsin kuuleemaan kurkien laulua joka milestäni kovin kauniin kuuloista. Tunnelmaa paransi kostea syksyin sää sumuineen kaikkineen. Muuten lähes täydellistä, mutta ei vain ollut aikaa olla kauaa seuraamassa ja kuuntelemassa kurkien laulua saati sitten yrittää päästä niin lähelle, että niistä olisi saanut otettua valokuvia.. No, ensi syksynä asiat ovat varmaan tämäkin asian suhteen toisin.

Heksun ja dokumentaatioiden parissa

Yleisvaltaisesta väsymyksestä huolimatta oli pakko viime viikonloppuna jatkaa heksun työstämistä  ja dokumentaatioiden kartoittamista. Jo olemassa olevista dokkareista yritin etsiä niitä jotka sopisivat jäljellä olevien tutkinnon osien osaamisen näyttämiseen.

Ylläpitotehtävissä toimimisen osaan ei paljon materiaali löytynyt, mutta Palvelujen käyttöönotto ja tuki osioon löytyi jo aikalailla kaikkiin kohtiin jotain sepustusta. Valinnaisiin en vielä vaivautunut tutustustumaan vaikka pitää niistäkin jotkin kaksi arpoa, jotka koitan marraskuussa väittää jotenkin hallitsevani.

Heksu lomakkeen lisäksi tein rakenteen verkossa olevaan portfoliooni eli siihen jonka tein Joomlalla. Nyt on sitten sielläkin rakenne olemassa kokonaisuudessa tuon datanomitutkinnon pakollisten osion osalta. Joten vielä pitää jossain vaiheessa tehdä sinne kaksi päärakennetta niille valinnaisille.

Työharjoittelusta

Nyt on toinenkin viikko työharjoittelusta taakse jäänyttä elämää. Kuluneella viikolla tapahtui muun muassa seuraavanlaisia asioita.

Maanantai aamuna mennessä työharjoittelupaikkaan omistaja kertoi, että hän oli sunnuntaina käynyt toimistolla ja asentanut Snow Leopardin iMaciin. Prosessi oli mennyt juuri niin kuin perjantaina keskustelupalstoilta neuvoksi löysin eli Snow Leopardin asennus DVD:ltä uudelle osiolle ja sitten vanhan osion deletointi, jossa oli Lion käyttöjärjestelmä. Joten jälleen apu löytyi tietämättömälle Googlettamalla ja keskustelupalstoja lukemalla. Hyvä homma, että saatiin ongelmaksi muodostunut käyttöjärjestelmän takaisin palautus lopulta kunnialla hoidetuksi!

Joten pääsin nyt sitten asentamaan uudestaan työasemaani sellaiseksi kuin tarviset. Asentelin koneelle seuraavat ohjelmat:

  • Eye-One Match 3 > Näytönkalibrointiin ja väriprofiilin tekemiseen tarvittava ohjelma. Tämä ei pystynyt asentamaan Lion käyttöjärjestelmään.
  • Logitechin ohjelmisto > Ohjelmalla pystyy määrittämään hiiren painikkeiden toiminnot ja säätämään niiden ominaisuuksia.
  • Adobe Lightroom 3 > Valokuvien kehittämiseen ja käsittelyyn. Ohjelman asennus levyltä ja päivitys Internetistä.
  • Cyberduck > FTP tiedonsiirto-ohjelma. Poistin oletus kirjamerkit ja varmistin, että ohjelma asentui Applications –kansioon.
  • Firefox ja seuraavat ohjelmat / lisäosat > Web Developer, Aviary, Firebug, AddThis, Adobe Flash Palyer ja Adebe Reader.
  • Toimisto-ohjelmisto > Ilmainen Libreoffice, Mac OS X:lle 3.4.2 (Intel) -versio.
  • MAMP > Labra palvelimeksi, sekä siihen WordPressin asennus ja yhden blogin työstämisen aloittaminen.

Tiistai päivä kului pääosin Modx Revolution julkaisujärjestelmään tutustuessa ja sen käyttöönottaessa. Modx:n ehdottomassa paras puoli on se, että niin sanotun sivupohjan tekemisessä ei ole ”mitään” rajoituksia. Sivupohjan tekeminen on mielestäni paljon helpompaa kuin WordPressillä tai Joomlalla. Etenkin, jos on jo olemassa valmis sivusto, joka tahdotaan siirtää julkaisujärjestelmään.

Perus ideasta sain jotenkin kiinni, mutta vielä pitää monta päivää tuotakin tutkia ja kaivaa, jotta se on riittävän hyvin hallussa. Tavoitteena on Modx niin hyvin haltuun, että lähitulevaisuudessa voisin käyttää sitä ihan kauppalisiinkin projekteihin!

Keskiviikkona jatkoin Modx Revolutionin parissa ja sainkin nyt valmiiksi jo olemassa olevan sivuston ulkoisen kopioinnin. Nyt on kaikki staattinen sisältö kopioitu, vielä pitää tehdä Modx versioon kuvagalleria, sekä vain jäsenille tarkoitettu intranetti. Paljon on homma siis parissa päivässä Modx noviisilla edennyt, mutta vielä haasteita paljon edessä. Mut hyvin mielekästä homma tuo on ollut :)! Keskiviikkona sain myös yhden WordPressillä toteutetun blogin arkistointi työn valmiiksi. Tuossa projektissa piti kopioida tekstitiedostoilta vanhoja blogi juttuja MAMP:ssa toimivaan WordPressiin ja sitten sieltä vietiin kaikki artikkelin Internetissä toimivassa olevaan WP blogiin. Tuota hommaa olen tehnyt aina silloin tällöin menneen työharjoittelun aikana. Sopivan aivotonta puuhaa muiden projektien oheen.

Torstai ja perjantain menivät Modx Revolutinon Gallery paketin säätämisessä. Tutkimustyö oli hidasta, mutta kaiken aikaa tapahtui edistymistä ja aina ongelma kerrallaan tuli esteet ratkaistua. Viilausta tuli tehtyä niin CSS-tiedostoihin kuin myös PHP-tiedostoihin. Muutostyö ei niinkään ollut vaikeaa, mutta tiedon löytäminen siihen, että mistä oikeat tiedostot sitten löytyvät oli työlästä.

Lopputulokseksi sain sellaisen kuvagallerian, joka oli tavoitteenakin. Gallerian ylläpitäminen asiakkaan kannalta ei toistaiseksi ole kovin helppoa. Vielä pitää löytää jotain helpottavia asioita ja ratkoa niihin liittyvät ongelmat. Niin ja yksi vaikeuttava teki saattaa olla se, että nyt tehdyt testi on tehty MAMP labra ympäristössä. Aiempinen WAMP testien yhteydessä tuli joitakin ihmeellisiä ongelmia joita ei sitten enää ollutkaan tuotantopalvelimella. Seuraavaksi varmaan siirretäänkin tuo viritys oikealle palvelimelle ja katsotaan sen jälkeen pitääkö tuota vielä jotenkin hio vai toimiiko se siellä sitten jo paremmin?

Loppuviikosta napsahti myös toinen arkistointi tehtävä, joka pitää hoitaa muiden projektin ohessa. Tällä kertaa projekti liittyy valokuvien hakusanoittamiseen ja niiden viemiseen verkossatoimivaan kuvagalleriaan.

Viikolla tekemieni Modx labrausten aikana tuli selväksi sekin, että kyllä se iMacin alkaa hienosti hyytymään ja tahmaamaan aika rankastikin, kun on muutama sovellus auki ja kaiken aikaa tekee jotain. Aikas tavallisesta tietokoneelta alkaa tuokin ihmetys vaikuttamaan. Niin ja mitään järin raskasta työskentelyä en tuolla edes vielä tehnyt. Olisi mielenkiintoista nähdä miten tuo hyytyi Photoshopin kanssa, kun tuolla vääntäisi jotain 10+ raw kuvan panoraamaan, mahtaisi kyykätä oikein kunnolla.

Väriä pimeään -valokuvanäyttely

Porvoon vanha kaupunki

Viikolla tuli tehtyä iltaisin tai oikeastaan öisin töitä syyskuun 29. päivä alkavan Väriä pimeään -valokuvanäyttelyn eteen sen verran, että suoritin jo aikaisemmin karsimista valokuvista ne 30 kappaletta, jotka sitten näytteille tulevat.

Kirjaston aulassa oleva näyttely tila on 2m * 9m. Tarkemmin ottaen kolme samankokoista rautakehikkoa. Pitkään mietin, että laitanko 8 vai 10 kuvaa / kehikko. Viimeistä seulontaa tehdessä ilokseni huomasin, että voin kyllä laittaa 10 kuvaa / kehikko näytteille, sen verran toisistaan poikkeavaa materiaalia valokuvat olivat. Mielestäni jokainen kuva omalla tavallaan lunasti paikkansa oikeutetusti mukaan näyttelyyn.

Laitoin kuvat jo myös valmiiksi kehyksiin. Nyt vielä pitäisi nimetä kuvat ja tehdä niistä teosluettelo. Sitten pitää vielä työstää se lupailemani virtuaali galleria, sekä laittaa näyttelykuvat Kuvalo.fi sivustolle, josta niitä voi sitten halutessaan itsellen hankkia eri kokoisina. Niin ja halutessaan voi näyttelyssäkin fyysisesti olevat kehystetytkin valokuvat ostaa, jos jostain alkaa niin kovasti pitämään. Kuvien ostamisesta kirjoittelin tarkempaa näyttelystä kertovalle verkkosivulle tiedot tulevat myös teosluetteloon.

Hyvää viikonloppua kaikille!

mtj-art. Get yours at bighugelabs.comMarkus Kauppinen – Valonkuvaaja

Kategoria(t): Blogit, Valokuviani, Viimeisimmät Avainsana(t): , , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.