Työharjoittelun viimeinen viikko

SuppilovahveroitaJälleen on yksi viikko taakse jäänyttä elämää, niin se vain aika menee armotta eteenpäin. Viime lauantaina jatkoin siitä mihin viikolla jäin eli opintojen parissa ja tarkemmin sanoen tietosuojaan liittyvissä asioissa. Opiskelun ohessa tuli myös tilattua MODX: The Official Guide -kirja. Pitkään olen tuon hankintaa miettinyt ja nyt tuli päivitystä, että ennakkotilaajien etu on päättymässä niin tein sitten ratkaisuni tilaamisesta. Kyllähän tuon kirjan sisältö löytyy pitkin poikin Internetiä, mutta tuossa nuo asiat ovat yksissä kansissa kokonaisuutena.. joten tulin siihen tulokseen, että tuohon kannattaa ropojansa sijoittaa. Onhan tuosta sovelluksesta tulossa kuitenkin hyvin todennäköisesti päätyövälineeni verkkosivujen tekoon. Kirja saisi tulla pian, jotta pääsisin sitä oppaana käyttämään tulevissa töissäni :)!

Sunnuntai päivä oli pakko pitää taukoa opiskelusta, vaikkei varaa olisikaan. Pää oli vain jo niin jumissa kuuden päivän tahkoamisesta, että olisi ollut täysin turhaa yrittää ahtaa päähän enää yhtään mitään uutta materiaali. Aamu oli tyyni ja pilvi poutainen, joten nappasinkin kamerareppuni selkään ja jalustan käteeni. Kävin ulkosalla kuvamaassa pääosin arkkitehtuuria kolmisen tuntia. Kotiin tultua tein tovin töitä > kehitin valokuvia, jotka sitten illalla laitoin siirtymään FTP-yhteydellä kuvapankkiin.

Syksyn värit

Syksyn väritkin alkavat olla kohta muisto vain..

Työharjoittelussa

Viikko lähti käyntiin tähän mennessä tehtyjen asioiden järjestämisellä, sekä turhien tiedostojen poistamisella. Sitten oli tarkoitus labrata yhtä kiireistä asiaa Modx

Revolutionilla, mutta iMac teki taas vastarintaa sellaisessa muodossa, että MAMP:ia saanut mitenkään toimimaan. Samoja ongelmia on ollut tuon kanssa aiemmin, mutta ongelmat ovat poistuneet viimeistään silloin, kun MAMPin on asentanut uudestaan, nyt ei toiminut tämäkään kikka.

Lähdinkin sitten kotiin työstämään asiaa, koska tehtävällä oli todella kiire. Sainkin labrauksen ja sen jälkeen sivupohjan työstämisen pääosin valmiiksi maanantaina. Jatkoin kuitenkin tiistaina saman projektin parissa ruokataukoon asti. Tuolloin olin saanut sivupohjasta toimivan ja täysin samanlaisen, kun saamani malli oli.

Tämän projektin parissa pystyin keskittymään vain itse tekemiseen, onnistuin unohtamaan kaikki muut asiat. Tällä tavalla pitäisi pystyä elämään koko ajan. keskittyä vain siihen mitä tekee, eikä murehtia muuta. Kaiken muun murehtiminen, kun vie tehoja pois sillä hetkellä tehtävästä asiasta. Ajatus ja tekemisen malli on kovin yksikertainen,

mutta miksi tuon käytännön toteuttaminen on niin kovin vaikeaa?

Tiistaina jatkoin myös vastuuprojektini viimeisen tekemättömän asian parissa eli viisi sivuisen esitteen. Esitettä työstin Adoben InDesing ohjelmalla ja mielestäni sain tuonkin hyvin lähelle valmista versiota ellei jopa jo valmista tullut :)? No, asiaa pitää tietysti vielä kysellä ja hyväksyttää niin työharjoittelupaikan omistajilla kuin myös asiakkaalla. Yhtäkaikki tehosta ja tuloksekasta työskentelyä oli tämä tiistai.

Keskiviikkona työharjoittelupaikalla tiistaina tekemäni Porvoon Hierojakoulun esitteen. Siitä pidettiin ja se lähettiin edelleen asiakkaalle, ilman mitään muutoksia. Asiakkaan vastausta ei vielä saatu.

Sitten  vein tekemäni sivupohjan Modx Revolution julkaisujärjestelmään ja tein siellä myös perus asetusten säädöt, kuten otin käyttöön friedly urlit ja latasin tarvittavat sekä toimiviksi todetut lisätoiminnallisuutta tuovat paketit.

Jatkoin myös työharjoittelun aikana tekemieni töiden järjestämistä ja siirsin siivotut kansiot työharjoittelupaikan yhteiselle verkkolevylle.

Torstaina sain tehtäväksi työstää jo aiemmin viikolla luotuun sivustoon uuden sivupohjan, joka tulee käyttöön sivuston alasivuilla. Modattu versio etusivusta. Asemointi muutosten lisäksi piti tuohon uuteen sivupohjaan lisätä yksi uusi divi, johon saa tarvittaessa mainoksen / kuvan / tekstiä. Uuden divin sovittaminen jo olemassa olevaan ja toimivaksi saatuun sivupohjaan vei eniten aikaa tuossa projektissa.

Lisäksi muuten tekemäni esitteen väriprofiilin CMYK väreihin. Tämä tarkoitti sitä, että päivitin / muutin InDesign tiedostoon linkitettyjen tiedostojen väriprofiilit CMYK-väreihin. Asiakkaalta tuli muuten tänään palautetta tuosta esitteestä ja he olivat siihen kovin tyytyväisiä, eivätkä ehdottaneet mitään muutoksia.

Loppu päivästä jatkoin Modx Revolution palvelin siirto ongelman parissa. Ongelma on siis se, ettei olla saatu onnistuneesti siirrettyä Modx Revolutionia testipalvelimelta tuotantopalvelimelle. Työharjoittelussa ongelma ei ratkennut, mutta kotona illan aikana sain homman toimimaan kerran ja toisella kertaa en.

Epäonnistuminen johtui varmaankin siitä, että epäonnituneessa testissä käytin erilailla kopioituja tiedostoja. Niistä ei oltu poistettu välimuistitietoja, ei friedly url:sseja ja .htacces -tiedoston nimeä oltu rikottu. Nämä pitää tehdä jotta homman saa toimimaan oikein! Kyllä tuossa toisessakin testissä itse sivusto toimi kuten pitää, mutta hallintapuolella oli ongelmia.

Epäonnistunut testi jäi luonnollisesti vaivaamaan ja se pyöri mielessä läpi yön. Niimpä tein vielä perjantaina aamusta työharjoittelupaikalla uuden testin. Nyt siirsin taas ne filut jotka oli käsitelty oikein ja homma toimi:)! Joten nyt vaikuttaa vahvasti siltä, että osaan siirtää Modx Revolution julkaisujärjestelmän tuotantopalvelimelta (tai miltä palvelimelta tahansa) tuotantopalvelimelle.

Aiemmissa testeissä ongelmia on aiheuttanut muutama asia. Se, että tietokantaa yritettiin käyttää toiselta palvelimelta. Tämä voi olla estettyä toimintaa tai sitten emme vain osanneet laittaa tietokantaa oikeaa polkua. Tätä asiaa aion kyllä jossain vaiheessa kokeilla, koska se avaisi mahdollisuuden toteuttaa tietokantapohjaisia asioita palvelimilla joissa ei ole tietokantaa! Testaaminen jää kyllä opintojen jälkeiseen aikaan.

Lisäksi siirrossa on hyvin tärkeää, että saa selville palvelimen koko julkaisuhakemiston polun! Tässäkin kohdassa saatettiin aiemmin tehdä virheitä. Yhtäkaikki nyt olen muutaman kerran onnistunut testaamaan onnistuneesti Modx Revolution siirron, joten tämäkin ongelma on tältä osin ratkaistu.

Perjantaina tuli sitten tovin aikaa tutkailtua järjestelmäkameroiden tarjontaa ja mitä lähiaikoina on markkinoille tulossa. Kolme vuotta vanha kamera tekisi jo kovasti vaihtaa uudempaan, vaikkakin hyvää jälkeä tuo nykyinenkin tekee, mutta uudemmalla mallilla jälki olisi entistä parempaa sekä tulisi mahdollisuus täysteräväpiirto videoidenkin kuvaamiseen. Suunnitteilla nimittäin on tulevaisuudessa napata aina kuvausreissuilta videoklippejä joista sitten koostaa reissukohtainen lyhyt video. Tällä tapaa tulisi taas vietyä tuota kuvausharrastusta eteenpäin ja monipuolisemmaksikin.

Viimeisen työharjoittelun lopuksi sain todistuksen työharjoittelun menestyksestä ja se oli kiitettävää tasoa. Hyvä niin. Arvosanaa huomattavasti tärkeämpää kuitenkin oli se, että pääsin tekemään kaksi ja puoli kuukautta sellaisia töitä joita haluan. Ilokseni sain myös todeta sen, että olen täysin kykenevä niitä hommia tekemään. Eivät hommat mitenkään helppoja ole ja ongelmia tulee vastaan päivittäin, mutta lopulta silti kuitenkin saan asiat tehdyksi ja harjoittelupaikan mukaan vieläpä ihan ammattimaisesti. Joten harjoittelu meni juuri niin kuin toivoin. Sain tehdä haluamiani asioita ja pystyin annetut projektit vaatimusten mukaan toteuttamaan.

Ensi viikolla keskiviikkona on sitten toisen näytön materiaalien palauttaminen, joten tuleva viikon loppu ja alku viikko pitäisi olla todella tehokas, jotta kaikki matskut olisi jotenkin edes olemassa. Saahan tuossa sitten vielä niitä viikon hioa ennen näyttöjä, mutta jotain rakennetta kaikesta tulisi kuitenkin jo ensi keskiviikkona olla olemassa. Muuten saattaa näyttökokeessa tulla entistä pahempaa grillausta ja sehän ei ole lainkaan mukavaa ei.

Hyvää viikonloppua kaikille!

mtj-art. Get yours at bighugelabs.comMarkus Kauppinen – Valonkuvaaja

 

 

Kategoria(t): Blogit, Viimeisimmät Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.