Puutarhan syysistutukset

Vaikka kuluneella viikolla satoi jo lunta ja räntää ei silti välttämättä ole vielä liian myöhäistä tehdä puutarhaistutuksia kevättä ajatellen.

Niittykukista perhosbaari

Itse istutin viime viikolla takapihalle kukkasipuleita ja niittykukkien siemeniä. Toivottavasti ainakin osa niistä alkaisi kukkimaan ensi vuoden keväällä ja kesällä. Valtaosa niittykukkien siemenistä alkaa kukkimaan vasta kahden vuoden päästä (jos kylvö onnistui).

Kukka perhosbaari projekti. Kuvaaja: Markus Kauppinen

Idea puutarhassa jotenkin onnistuneiden perennojen kasvatuksen vaihtaminen niittykukkiin tuli onnistuneesta kokeilusta. Ostin keväällä pienen pussin niittykukkien siemeniä. Pussin siementen riittoisuus taisi olla 9 neliömetriä ja laitoin ne kuitenkin kasvamaan yhteen keskisuureen lattiaruukkuun. Oletin ettei niistä kuitenkaan mikään lähde kasvamaan, toisin kuitenkin onneksi kävi :)! Ruukusta nousi toinen toistaan hienommin kukkineita kasveja ja hoidoksi riitti säännöllinen kastelu. Itseasiassa ruukussa kukkii yhä joitain kasveja vaikka takana on muutamia yöpakkasiakin.

Kasvattamisen onnistumisen ja helppouden johdosta aloin hiukan tutkimaan niittykukkasiemeniä lisää. Löysinkin muutamia tahoja jotka ovat erikoistuneet niihin. Siten tulinkin tilanneeksi siemensekoituksen jonka tarkoituksena on saada erityiset perhoset paikalle, joten yritänkin nyt saada takapihalle aikaiseksi kukista perhosbaarin.

Kukka perhosbaari projekti. Kuvaaja: Markus Kauppinen

Ensi vuonna ei vielä kovinkaan monen niittykukan ei pitäisi kukkia, mutta sitten kahden vuoden päästä pitäisi kukkaniityn olla jo loistossaan sekä perhosten olla paikalla! Toivottavasti tämä projekti onnistuu yhtä hyvin kuin tuo tämänvuotinen pienimuotoinen niittykukkaprojektini.

Krookuksia, vuokkoja, kevätkurjenmiekkoja..

Perhosbaari projektin aloittamisen lisäksi istutin takapihalla toiseen kukkapenkkiin tulppaanien-, krookusten- ja kahden erilaisen vuokkojen sipuleita. Sipuleiden lisäksi kylvin penkkiin tämänvuotisia krookuksen-, orvokin-, helmililjan- ja minitulppaanin siemeniä joita keräsin omista kasvatuksistani.

Puutarhan syysitutukset. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

Ennen istutusta nostin penkistä savista maata pois ja tilalle laitoin kuohkeampaa puutarhamultaa. Lisäksi laitoin istutusten päälle kevyen kerroksen puutarhamultaa ja vähän syyslannoitetta.

Puutarhan syysitutukset. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

Toivottavasti nämäkin istutukset onnistuvat edes osittain, jotta ensi keväänä penkistä joitain kukkia heti lumien sulaessa alkaisi nousemaan. Ainakin toisen kukkapenkin vastaavien sipuleiden istutukset onnistuivat krookusten ja helmililjojen kanssa niin hyvin, että ne ovat vuosi vuodelta voimakkaasti lisääntyneet.

Puutarhan syysitutukset. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

Kirjallista ja kuvalista tarinaa on asian tiimoilta ensi keväänä ja kesänä tulossa, ainakin jos projektit ovat onnistuneet :)! Eihän niistä epäonnistuneista projekteista aina jaksa kertoa saati sitten lukea.

Markus Kauppinen – Valonkuvaaja

Tervetuloa Valonkuvaajan kuvagalleriaan!

Kategoria(t): Viimeisimmät Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.