500k muuttamatonta arvostelua

Saanatunturi. Valokuvaaja: Markus Kauppinen
Viimeisten vuosien aikana useissa verkkokaupoissa asiakkaiden on mahdollista arvostella ostamiaan tuotteita. Se on periaatteessa vapaaehtoista, mutta kaupoilla on eri tapoja tehdä siitä miltei pakollista.

Useimmilla on arvontoja arvosteluiden jättäneiden kanssa. Verkkokauppa.com tarjoama lisätakuu osaan tuotteista vaatii arvostelun jättämisen hankitusta tuotteesta. Verkkokaupoissa jotka eivät muistuttele tai tarjoa mitään lisäetua arvosteluista ei myöskään kovin montaa arvostelua löydy.

..ja kuinka monta julkaisematonta?

Useimmiten olen muutaman lauseen verran tarinaa ostamistani tuotteista kirjoittanut. Miltei aina ne on myös julkaistu lupausten mukaisesti – muokkaamattomina. Nämä ovat olleet neutraaleja tai positiivisia arvostelujani.

Negatiivisten arvosteluiden suhteen asiat ovatkin sitten toisin. Niistä ei ole julkaistu kuin yksi. Yhden negatiivisen palautteen tapaus innoitti kirjoittamaan sanasen näistä arvosteluista ja niiden luomasta illuusiosta tuotteen laadusta tähtien muodossa.

Uskon että nuo tähdet lisäävät oleellisesti tuotteiden menekkiä ja siksi niitä pitääkin saada tuotteelle mahdollisimman monta. Silloin ei ole varaa julkaista niitä negatiivisia muutaman tähden tuotearvosteluita.

Takaisin asiaan. Ostin verkkokaupasta lapselleni vesileluja. Ne osoittautuivat heikkolaatuisiksi. Niiden maali irtosi ensi käytössä ja niiden sisälle jäi vettä jota ei millään keinolla sieltä kokonaan pois saanut. Erittäin ikävä ominaisuus kylpyyn tarkoitetulla lelulla.

Asia oli ilmeisen ikävä myös verkkokaupalle, koska palaute oli ensimmäinen johon myös vastattiin ja ei tosiaankaan koskaan julkaistu. Vastauksessa pahoiteltiin ongelmia ja tarjottiin korvausta tapahtuneesta, muutakin kuin pelkkä tuotteen hinta. Tuosta syystä en voi asiasta tarkemmin kertoa, koska minut ostettiin hiljaiseksi.

Tuo on kuitenkin jutun sivu seikka. Ydin on se, että kyseisiin tähtiin / pisteisiin tuotekuvien rinnalla ei todellakaan kannata sokeasti luottaa. Ne eivät kerro totuutta, ne ovat kaupan totuus tuotteesta.

Löytyy tuotteiden arvosteluiden joukosta negatiivisiakin tarinoita, mutta niitä on pikku pakko jokin määrä julkaista, jotta edes jonkinlainen illuusio arvosteluiden totuudesta pysyisi verkkokauppojen käyttäjillä. Oletan kuitenkin kokemusteni pohjalta, että iso osa negatiivisista arvosteluista ei koskaan päädy verkkokaupan sivuille vaan sen sijaan sähköpostitilien roskakoreihin.

Markus Kauppinen – Valonkuvaaja

Tervetuloa Valonkuvaajan kuvagalleriaan!

Kategoria(t): Blogit, Viimeisimmät Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.