Microsoft Windows 10 - Asennus

Windows 10 voi asentaa monella tapaa. Yksi tapa on odottaa omaa latausvuoroaan tai sitten voi käydä lataamassa paketin koneelleen ja tehdä  siitä usb- tai dvd -asennusmedian.

 

Itse olen sen verran kaaosteoreetikko, että valitsin tuon koneelle levykuvan lataamisen ja sen polttamisen dvd levylle. Tämä valinta on hyvä siksi, ettei tarvitse miettiä pätkiikö nettiyhteys kesken asentamisen tai tuleeko sähkökatkos kesken pitkän asennuksen. Jos jompikumpi edellisistä tapahtuisi saattaisi kyseinen tietokone olla pahasti juntturassa.

 

Vaikka asentamisen tekisikin tällä tavalla niin ehdottomasti pitää ottaa varmuuskopiot kaikista tärkeistä tiedostoista ennen Windows 10 käyttöjärjestelmän asentamisen aloittamista.

 

Asensin Windows 10:n 2008 vuonna hankittuun Acer kannettavaan. Ainakin sen kohdalla Windows 10:n asennus kannatti. Tietokoneesta tuli sulavammin toimiva ja aiemmin olleet ongelmat liikkuvan kuvan katsomisesta Internetistä poistuivat. En tehnyt puhdasta asennusta vaan päivitin Windows 7:sta uusimpaan, joten kaikki vanhat tiedostot jäivät paikoilleen.

 

Tällaisen käyttöjärjestelmästä uuteen siirtymisen kohdalla voisi olla hyvinkin paikallaan tehdä puhdas asennus, jolloin kaikki sekalainen ja turhakin tavara poistuisi koneesta. Joten tuotakin vaihtoehto kannattaa tovi pohtia ennen projektiin ryhtymistä.

 

Asentaminen

Ennen aloittamista kannattaa varata projektiin kunnolla aikaa. Itselläni asennus kesti kokonaisuudessaan kaksi ja puoli tuntia, mutta yhdellä tutullani siinä meni noin 15 tuntia. Hän teki asennukseen suoraan verkosta ja ilmeisesti yhteydessä oli ollut asentamisen aikana joitain ongelmia.

 

 1. Käy ensiksi lataamassa levykuva Windows 10 käyttöjärjestelmästä seuraavalta sivustolta: http://www.microsoft.com/fi-fi/software-download/windows10.
 2. Latauksen alkaessa valitse kohta "Luo asennustietovaline toiseen koneeseen", niin latauksen jälkeen sinulla on mahdollista poltaa lataamasi levykuva dvd-levylle tai asentaa se usb-tikulle.
 3. Microsoft Windows 10 - Asennus
 4. Sitten valitaan mm. käytettävä kieli.
 5. Microsoft Windows 10 - Asennus
 6. Nyt pitää tehdä valinta kumpaan mediaan haluat levykuvan tallentaa.
 7. Microsoft Windows 10 - Asennus
 8. Sitten alkaa tiedoston polttaminen dvd:lle.
 9. Microsoft Windows 10 - Asennus
 10. Asennuksen edessä Microsoft tarjoaa mahdollisuutta hakea tärkeät päivitykset asennuksen yhteydessä. Tätä vaihtoehto kannattaa harkita kunnolla, ainakin jos kuulut foliohattujen käyttöön. Tarkoitan, että ehkä on parempi hakea päivitykset vasta sitten, kun Windows 10 itsessään on jo asennettuna tietokoneessa.
 11. Microsoft Windows 10 - Asennus
 12. Jos valitset päivityksen samantein kestää tovin, kun niitä haetaan / valmistellaan ja lopuksi niitä noudetaan. Tämän jälkeen vielä varmistetaan oletko valmis asentamaan.
 13. Microsoft Windows 10 - Asennus
 14. Sitten tulee se kohta jota kannattaa (jo ennakkoon) miettiä. Tekeekö vain päivityksen vai puhtaan asennuksen?
 15. Microsoft Windows 10 - Asennus
 16. Sitten vielä varmistellaan ja tarkistellaan voitko aloittaa asennuksen. Sen jälkeen tulee sitten vielä yhteenveto tehdyista asioista ja vahvistuspyyntö asennuksen aloittamiseen.
 17. Microsoft Windows 10 - Asennus
 18. Tietokoneen uudelleen käynnistymisiä ei kannata pelästyä. Oman asennukseni yhteydessä kanettava käynnistyi uudelleen kolme kertaa.
 19. Asennuksen loputtua kirjautuminen koneelle onnistuu vanhoilla tunnuksillasi.