Microsoft Windows

 

Microsoft Windows on PC:lle tarkoitettujen graafisten käyttöliittymien ja käyttöjärjestelmien perhe, jonka Microsoft esitteli vuonna 1985. Se on nykyisin maailman käytetyin henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöjärjestelmä ja se toimitetaan tavallisesti tietokonelaitteiston mukana valmiiksi asennettuna. Sen markkinaosuus oli 92,2 prosenttia käyttöjärjestelmistä vuonna 2009.

 

Windows kehitettiin alun perin MS-DOSin käyttöliittymäksi, ohjelmaksi jolla pyrittiin helpottamaan IBM:n valmistamien IBM PC-koneiden ja yhteensopivien henkilökohtaisten tietokoneiden käyttöä. Ensimmäinen versio julkaistiin 1985. Tarkoituksena oli parantaa niiden kilpailumahdollisuuksia Applen Macintosh-koneita vastaan. Yhteistyötä tehtiin paljon IBM:n kanssa, ja Microsoft oli kehittämässä IBM:n OS/2-käyttöjärjestelmää.

 

Windowsin käyttöliittymä kuuluu siihen visuaalisten käyttöliittymien perheeseen, joka pohjautuu Xeroxin alkuperäiseen tutkimushankkeeseen. Maaliskuussa 1988 Apple Computer haastoi Microsoftin oikeuteen käyttöliittymänsä ulkoasun kopioinnista. Juttu päättyi Microsoftin eduksi 1993. Kesken jutun Xerox haastoi Applen oikeuteen graafisen käyttöliittymän kopioinnista.

 

Windows 3.0 julkaistiin 1990, ja siitä tuli suunnattoman suosittu. Windows mahdollisti myös tietokoneen koko muistin hyödyntämisen MS-DOSin 640 kiB:n rajoituksen sijaan. Vähitellen DOS-ohjelmat alkoivat siirtyä graafiseen ympäristöön. Vuonna 1995 julkaistu Windows 95 oli seuraava askel, se uudisti mm. käyttöliittymän ja mahdollisti pitkien (yli 8 merkkisten) tiedostonimien käytön. Windows 95:lle julkaistu DirectX-rajapinta mahdollisti viimein myös pelien siirtymisen Windows-ympäristöön. Windows-käyttöjärjestelmäpakettiin lisättiin uusien versioiden myötä kiinteästi kytkettyjä sovellusohjelmia kuten Internet Explorer ja Windows Media Player.

 

Windows 3.0:n menestyksen myötä Microsoft sanoutui irti OS/2-yhteistyöstä ja aloitti 1988 oman ammattikäyttöön suunnatun käyttöjärjestelmänsä kehityksen. Windows NT perustui paljolti OS/2:een, ja kiitos DEC:lta palkatun pääsuunnittelija Dave Cutlerin VMS:aan. Microsoft aloitti Windows NT:n toimitukset 1993. Ensimmäisen version versionumeroksi tuli suoraan 3.1, koska OS/2 oli tuolloin jo versiossa 3. Ensimmäiset versiot eivät menestyneet ja laajalti käytetty tuli vasta Windows NT 4.0:sta. NT suunniteltiin vakautta vaativiin työasemiin ja palvelimiin. Koska se ei tarvinnut alleen 16-bittistä DOS-käyttöjärjestelmää, se pystyi käyttämään täysipainoisesti hyväkseen Intelin 32-bittisten x86-suorittimien muistinsuojaus- ja moniajo-ominaisuuksia. Käyttöjärjestelmä siirrettiin myös MIPS, Alpha ja PowerPC-suorittimille. NT tuki myös moniprosessorointia.

 

Microsoft oli jo pitkään yrittänyt sulauttaa yritys- ja kotikäyttäjien Windowseja yhteen, mutta se tapahtui vasta vuonna 2001, kun julkaistiin Windows ME:n ja Windows 2000:n seuraaja, NT-teknologiaan pohjautuva Windows XP. Sen jälkeen pidettiin muutaman vuoden tauko, kunnes julkaistiin Windows Vista vuonna 2007. Uusin Windows-versio on nimeltään Windows 7.

 

Windowsista julkaistiin ensimmäinen kannettaviin pienlaitteisiin tarkoitettu Windows CE-versio vuonna 1996.

 

Windowsien mukana toimitettavaa Internet Explorer -selainta on moitittu kovasti sen epäturvallisuuden ja epävakauden takia. Nykyään on myös selaimenvalintavalikko, joka toimitetaan jokaisen Euroopan alueen Windows 7:ssa. Valikossa voi valita, asentaako minkä selaimen. Jokainen asennus johtaa suoraan linkkiin josta voi ladata selaimen. Selainvalintavalikko poistaa myös Internet Explorer:in kuvakkeet tehtäväpalkista ja työpöydältä.

 

Lähde: Wikipedia.fi

 

Pikanäppäintoimintoja

 

Kuvankaappaus (screenshot).

  1. Valitse ensiksi haluamasi objekti / ikkuna, josta haluat kuvakaappauksen ottaa.
  2. Seuraavaksi paina pohjaan Alt Gr -näppäin ja sitten paina Print Screen -näppäin pohjaan, nyt valitsemasti elementistä on tallentunut kuvankaappaus.
  3. Liitä kuvakaappaus haluamaasi paikkaan joko pikanäppäin yhdistelmällä Ctrl+V tai sitten hiiren oikeaa painiketta painamalla ja valitsemalla sieltä liitä (paste).

 

Vinkkejä

Tietokoneen saat sammutettua kirjoittamalla shutdown -r -t 1 -f komennon Käynnistä (Start) valikosta löytyvään Suorita (Run) kehoitteeseen. Oiva tapa sammuttaa esimerkiksi etäyhteydellä kiinni otettu kone.