Sony HDR-AZ1 Mini Action Cam

 

Voitin Sony HDR-AZ1 Mini Action kameran makrokuvauskilpailusta keväällä 2017. Mielenkiintoinen palkinto makrokuvakisassa. Tuolla ei kyllä sitten mitään makrokuvailla ellei sellaiseksi tulkita isompien asioiden kuvaamista läheltä, mutta pieniä ötököitä ei tuolla kuvata.

 

Teknisiä tietoja katsellessa kiinnostavalta vaikutti timelapse ominaisuus. Valitettavasti se on muutamassa testissäni pettymykseksi. Ensinnäkin laite kuvaa intevallikuvauksessa ainoastaan 2MP kuvia vaikka kameralla saa otettua 12MP kuvia. Käsittämätön ratkaisu, miksei tuolla saa edes 4MP intervallikuvia? Kysyin asiasta Sonyn asiakaspalvelusta ja asiantunteva vastaus seikkaperäiseen kysymykseeni oli "Tässä linkki ohjekirjaan", voi kuinka laadukasta palvelua.

 

Ongelma ja ihmetys on yleinen muillakin laitteen omistajilla mitä nyt Googlettamalla asiasta löysin tietoa. Toinen ikävä asia mikä vastaan tuli monesti on se, että veden alla laite ei tarkenna kunnolla alkuperäisellä kotelolla. Sitten kun koteloon tekee tasaisen linssin itse niin kuva muuttuu teräväksi. Sen verran paljon tuosta ratkaisusta oli materiaali, että ilmeisesti asia todellakin on näin. Itse en ole vielä laitetta vedessä uittanut.

 

Timelapse / Intervallikuvaus

Seuraavaksi testini jossa kuvasin tulppaanien aukeamisen. Kuvia otin niin kauan kuin hetki ennen kuvauksen alkua ladatussa akussa virtaa riitti. Kuvia tuli 765 / 10 sekunnin välein eli videossa näkyy 2 tuntia 7 minuuttia 30 sekuntia tiivistettynä 31 sekuntiin. Lämpötila oli 16 astetta.

 

Ensimmäinen versio on suoraan kameran tuottamaa tavaraa.

 

Seuraavassa versiossa kuvaa on säädetty Lightroom CC 2015 ohjelmassa.

 

Videokuvaaminen hämärässä

 

 

Video on kuvattu sinisen hetken aikaan eli silmille valoa on riittävästi kaiken näkemiseen hyvin, Sonyn kameralla valoa on aivan liian vähän. Videokuvan laatu on yllättävän surkeaa. 

Videota ei ole jälkikäsitelty laadullisesti mitenkään. Videosta on leikattu pois 20 sekuntia, se aika jolloin siirsin ja suoristin kameran.