Kameralaukut

 

Kameralaukkuja, kuten digitaalikameroitakin löytyy montaa kokoa ja moneen eri tarkoitukseen suunniteltuja. Ettei valinta mene liian helpoksi on myös hintahaitari samankaltaisten, mutta eri valmistajien laukuissa melkoinen. Kameralaukkuakaan ei auta mennä suinpäin ostamaan vaan pitää miettiä ensiksi tarkkaan minkälainen laukun tulee olla ja sitten vasta aloittaa kartoittamaan mitkä valmistajat tarpeitasi vastaavia laukkuja valmistaa. Sen jälkeen sitten rajaat vaihtoehdot muutamaan, aloitat hintavertailun eri kauppojen välillä ja sitten tilaat / ostat sinulle sopivimman laukun.


Pienimmille digipokkareille laukkuja löytyy kudotuista pussukoista perinteisten nahkaisten kautta aina isohkoihin hyvin pehmustettuihin joka sään suojattuihin laukkuihin. Noissa isoissa laukuissa voi sitten jo kantaa mukanaan vara-akut, laturit ja muuta kameraan liittyvät tarvittavat tarvikkeet.


Isommille SuperZoom luokan kameroille pitää sitten jo ostaakin isompi kameralaukku. Ulkona säännöllisesti kuvaavan kannattaa hankkia laukku, jossa on edes jonkinlainen lupaus huonommankin sään kestävyydestä. Sillä vaikka ulos lähtiessä aurinko paistaisi ja olisi tyyntä, niin nopeasti kuvausretken aikana se sääkin saattaa muuttua aivan toisenlaiseksi.


Järjestelmä kameroille löytyy myös laukkuja todella paljon. Pienimmät laukut on tarkoitettu harrastelijakoon kameralle, jossa on kiinni maksimissaan 10-15 senttimetrin pituinen objektiivi. Laukkuun yleensä mahtuu myös lisäksi muutama muistikortti ja vara-akku. Sitten löytyy olkalaukkuja joihin mahtuu aina yhdestä kamerarunko + objektiivi yhdistelmästä > kahteen kameraan ja useaan objektiiviin, sekä salamat + muut tarvittavat tavarat. Isommat olkalaukut eivät ole oikein käyttökelpoisia kenttätyössä vaan toimivat lähinnä tavaroiden kuljetuksessa ja säilytyksessä.

 

Jos mukaan pitää saada enemmän tavaraa niin suosittelen silloin hankittavaksi kamerarepun, jolloin raskaskin kuorma kulkee huomaamattomammin selässä ja voit paremmin keskittyä itse kuvaamiseen. Kamerareppujakin löytyy montaa eri kokoa ja myös sellaisia joihin mahtuu mukaan myös kannettavatietokone. Laukkuja ja reppuja valmistavat mm. Lowepro, Kata ja Golla.


Ennen hankintaa kannattaa aina tehdä eri kauppojen välillä hintavertailua, erot saattavat olla yllättävän suuret eri kauppojen välillä. Olen koonnut muutamia kauppoja hintavertailu sivulle, joista voit vaikka aloittaa hintavertailun tekemisen.

 

Ergonomiasta

Käytössäni oleva kamerareppu, Lowepro Flipside 400 AW, tuli hankittua pitkän tutkinnan seurauksena. Paljon asetin vaatimuksia tällekin hankinnalle, kuten yleensäkin kaikille hankkimilleni tuotteille.

 

Päädyin kyseiseen reppuun, koska se on sääsuojattu eli vetoketjut ovat sellaiset etteivät niistä esim. vesi tai pöly ohitse. Lisäksi koko repun materiaali on vettä hylkivä ja repussa on kiinteästi mukana sadesuoja, kuten muissakin Lowepron laukuissa. Lisäksi tuotteet ovat kestäviksi todettuja ja kehuttuja sekä taitaa valmistakin antaa tuotteilleen elinikäisen takuun. Tosin mitä tuo tarkoittaa kyseisen tuotteen kohdalla en tiedä, tuskin ainakaan käyttäjän elinikää.

 

Reppu kun on flipside mallia niin sen käytettävyys nopeissa tilanteissa on paljon parempi kuin monen muun kamerarepun kohdalla. Nimittäin repun saa sananmukaisesti heilautettua selästä vatsan puolelle nopeasti ja sitten kameran saa otettua helposti esiin, sitten vain kuvaamaan!

 

Reppu on nimittäin myös loistava siinäkin mielessä, että tavarat reppuun laitetaan selkäpuolelta, joka mahdollistaa tuon mainitsemani heiton vatsapuolelle ja siitä lähes välittömän kuvaamisen. Käytettävyyden lisäksi tuosta on sekin hyöty, ettei kameraa tai muita tarvikkeita pysty kukaan varastamaan ilman, että laukku viedään kokonaan.

 

Lisäksi laukun saa hyvin tuetuksi selkään ja sitä ei oikeastaan edes huomaan maatossa kantavansa selässään, vaikkakin painoa sillä on kevyimmälläkin   varustuksella toistakymmentä kiloa. Se vain on niin hyvin muotoiltu, että ihan kuin reppu olisi osa kantajaansa.

 

Laukkuun saa tosiaan hyvin kiinnitettyä isonkin kolmijalan, sekä repussa on runsaasti taskuja joihin saa tarvittavia välineitä. Niin ja tilaa löytyy myös kahdelle juomapullolle molemmilla repun reunoilla.