Ergonomiasta huolehtiminen

 

Valokuvaan valtaosan kuvistani käsivaralta ja pidemmän kuvausreissun aikana rasitus ylävartaloon saattaa olla melkoinen. Siksipä olen miettinyt miten voisin hoitaa valokuvaamisenkin mahdollisimman järkevästi ja kroppaa säästäen. Harvemmin näkee tuotteita mainostettavan hyvällä ergonomialla, koska sen ei uskota olevan merkityksellista ostajalle. Valokuvauksessakin kuitenkin hyvällä ergonomialla on merkitystä!

 

Asennolla on merkitystä

Valokuvia ottaessani pyrin pitämään kuvausasentoni oppikirjamaisissa asennoissa jo siitäkin syystä, että sillä tavalla todennäköisyys teknisesti laadukkaisiin kuviin on parempi ja sen lisäksi ne kuvausasennot ovat ergonomisesti parempia kuin epämääräisemmät asennot.

 

Käytä tilanteeseen sopivaa lisätukea

Lisäksi omistan kaksi erilaista jalustaa. Toinen on perinteisempi kolmijalka, jota käytän tuotekuvauksissa ja joskus luontokuvauksessa. Syy miksen käytä jalustaa luontokuvauksessa kovin usein on sen mukana kantamisen ongelmallisuus. Ensinnäkin se painaa ja toiseksi sen kanssa kulkeminen on vaikeampaa kuin ilman sitä kulkeminen. Jalusta kylläkin matkustaa sujuvasti kamerareppuni  etupuolella olevassa sille valitussa paikassa, mutta silti sen mukana kantaminen on työlästä.

 

Luontokuvausreissuilla käytänkin useammin toista jalustaani, joka on yksijalka. Eli se on käytännössä säädettä hiilikuidusta valmistettu putki johon kameran saa liitettyä. Omistamassani Benron jalustassa on yksi erikoisuus, jota en ole muiden valmistajien monopodeissa nähnyt. Nimittäin jalusta toisesta päästä saa esiin kevyen kolmijalan. Rungon sisällä on koko ajan mukana osa jossa on kolme ohutta rautatankoa joista tämä mainitsemani kolmijalka sitten muodostuu.  Eihän tuo mikään tukevin kolmijalka ole, mutta antaa se tukea huomattavasti lisää verrattuna pelkkään yksijalan antamaan tukeen. Tosin joka paikassa tuota lisä kolmijalkaa ei voi käyttää, mutta tilanteissa joissa sitä voi ja ehtii käyttämään on siitä hyötyä ja tuon olemassa ole ratkaisikin kyseisen monopodin hankinnan.

 

Kamerapun käytön mukavuus

Käytössäni oleva kamerareppu, Lowepro Flipside 400 AW, tuli hankittua pitkän tutkinnan seurauksena. Paljon asetin vaatimuksia tällekin hankinnalle, kuten yleensäkin kaikille hankkimilleni tuotteille.

 

Päädyin kyseiseen reppuun, koska se on sääsuojattu eli vetoketjut ovat sellaiset etteivät niistä esim. vesi tai pöly ohitse. Lisäksi koko repun materiaali on vettä hylkivä ja repussa on kiinteästi mukana sadesuoja, kuten muissakin Lowepron laukuissa. Lisäksi tuotteet ovat kestäviksi todettuja ja kehuttuja sekä taitaa valmistakin antaa tuotteilleen elinikäisen takuun. Tosin mitä tuo tarkoittaa kyseisen tuotteen kohdalla en tiedä, tuskin ainakaan käyttäjän elinikää.

 

Reppu kun on flipside mallia niin sen käytettävyys nopeissa tilanteissa on paljon parempi kuin monen muun kamerarepun kohdalla. Nimittäin repun saa sananmukaisesti heilautettua selästä vatsan puolelle nopeasti ja sitten kameran saa otettua helposti esiin, sitten vain kuvaamaan! Reppu on nimittäin myös loistava siinäkin mielessä, että tavarat reppuun laitetaan selkäpuolelta, joka mahdollistaa tuon mainitsemani heiton vatsapuolelle ja siitä lähes välittömän kuvaamisen. Käytettävyyden lisäksi tuosta on sekin hyöty, ettei kameraa tai muita tarvikkeita pysty kukaan varastamaan ilman, että laukku viedään kokonaan.

 

Lisäksi laukun saa hyvin tuetuksi selkään ja sitä ei oikeastaan edes huomaan maatossa kantavansa selässään, vaikkakin painoa sillä on kevyimmälläkin   varustuksella toistakymmentä kiloa. Se vain on niin hyvin muotoiltu, että ihan kuin reppu olisi osa kantajaansa.

 

Laukkuun saa tosiaan hyvin kiinnitettyä isonkin kolmijalan, sekä repussa on runsaasti taskuja joihin saa tarvittavia välineitä. Niin ja tilaa löytyy myös kahdelle juomapullolle molemmilla repun reunoilla.