Joomla julkaisujärjestelmä

Lisäosat | Sivuston rakenne | Sisältö | Sivupohjat | Moduulit | Lähteet | Lisää tietoa

Ilmainen vapaanlähdekoodin Joomla on suosittu ja hyvin tuettu julkaisujärjestelmä, jolla voit toteuttaa niin pieniä kuin suurempiakin verkkosivustoja. Joomla ohjelmointi on toteutettu PHP:llä. Joomla tunnettiin alunperin nimellä Mambo, mutta nimi vaihtui vuonna 2006. Joomla 1.5 julkaistiin vuonna 2007 ja viimeisin versio 1.6 julkaistiin vuonna 2011, samalla Joomla 1.5 kehitys lopetettiin.

 

Lisäosat - Extensions

Joomlaan olemassa tällä hetkellä yli 5000 erilaista lisäosaa, joilla saat sivustoillesi lisätoimintoja. Suosituimpien joukossa ovat mm. foorumit, ostoskorit, kalenteri, tiedostojen lataamisen hallinta ja kuvagalleriat. Valtaosa niistä on ilmaisia ja ne ovat useiden vapaaehtoisen Joomlan kehittäjien tekemiä.

 

Lisäosien laatu vaihtelee suuresti ja ihan sokeasti ei auta luottaa lisäosien saamiin pisteisiin / tähtiin, nekin kun ovat ihmisten manipuloitavissa. Hyvää suuntaa ne antavat, mutta eivät valitettavasti aina kerro totuutta. Kannattaakin käyttää tovi aikaa lisäosiin tutustumiseen ja selata niitä rauhassa, jos niiden joukosta löytyy jotain sellaista jota oikeasti tarvitset verkkosivustolla.

 

Lisäksi aina on suositeltavaa tutustua ja testata kunkin lisäosan toimivuus, ennen sen käyttöön ottoa etenkin jos kyseessä on "tärkeä" sivusto. Tarkoitan tärkeällä sivustolla ns. tuotanto sivustoa, esimerkiksi sellaista sivustoa jonka olet tehnyt jollekin asiakkaallesi. Lisäosat löydät seuraavasta osoitteesta:http://extensions.joomla.org/.

 

On myös hyvin tärkeää, että ennen lisäosien asentamista varmista, että ne tukevat käytössöäsi olevaa Joomla versiota. Jos asentamasi lisäosa ei tue käytössäsi olevaa Joomla versiota ei se todennäköisesti toimi tai ei ainakaan niin kuin sen olisi tarkoitus toimia.

 

Lisää aiheesta Valonkuvaaja.com sivustolla

 

Sivuston rakenne

Joomlalla toteutettu verkkosivusto koostuu useasta elementistä, joista keskeiset osat ovat sisältö, sivustopohjat ja moduulit. Sisältö on sivuston tärkein asia, sivustopohja määrittää kuin sisältö esitetään ja moduulit tuovat mukaan dynaamisen toiminnallisuuden sisällön ympärille.

 

Sisältö (content)

Sisältö on kuningas, on monesti kuultu lause verkkosivuihin liittyvissä foorumeissa. Joomlassa sisältö julkaistaan artikkeleina. Joomlassa on oma nimitys sivun ydin osalle main body, joka on isoin palsta (column) ja sijaitsee yleensä keskellä selainta. Sisältö tähän päärakenteeseen luodaan komponenteista (component). Isoin ja tärkein komponentti on content articles, joka sisältää kaikki artikkelisi ja sivustosi yksittäiset sisällöt.

 

Lisää aiheesta Valonkuvaaja.com sivustolla

 

Sivupohjat (templates)

Sivupohjassa on sivun rakenne, johon sitten tuodaan sisältöä tietokannasta ja erilaisilla lisäosilla, komponenteilla, sekä moduuleilla. Sivupohja ja CSS tiedosto luovat yhdessä sivun visuaalisen ilmeen.

 

Lisää aiheesta Valonkuvaaja.com sivustolla

 

Moduulit (modules)

Moduulit ovat pieniä toiminnallisia palikoita joita voi olla sivuilla. Suosituimpia moduuleja ovat kyselyt, kirjautumislomake, RRS-syöte ja uutisruutu. Moduuleihin voidaan tuoda itse sivusta poikkeavaa tietoa tietokannasta kuten sivuston navigointipaneeli tai sivuston sisällön haku toiminto.

 

Yhdellä elementillä voi olla monta moduulia. Esimerkiksi alavalikolla voi olla kaksi moduulia. Toisella moduulilla määritetään, että alavalikko näkyy etusivulla vasemmassa reunassa ja otsikolla "Ajankohtaista". Sitten toisella moduudilla määritetään, ettei tuo valikko enää näy muilla sivuilla.

 

Lisää aiheesta Valonkuvaaja.com sivustolla

 

Lisää tietoa VLK-sivustolla

 

Lisää tietoa Internetistä

Joomla.org Joomlaportal.fi Joomla DocsJoomla forumsJoomla-developers-toolboxJoomla-developers-toolboxJoomlabasedBest of JoomlaJoomlashack.comLisäosat - Extensions Compassdesings.netJoomla Today -verkkolehtiTietoturva-asiaa