Julkaisujärjestelmät

 

Julkaisujärjestelmien avulla on tarkoitus helpottaa verkkosivujen sisällön hallintaa ja tuottamista. Verkkosivut jotka on tehty toimivalla julkaisujärjestelmällä ovat verrattain helposti asiakkaan hallittavissa. Asiakas saa luotua uusia muun muassa sivuja, kategorioita, sisältöä = tekstiä ja kuvia.

 

Näin asiakas myös säästää halutessaan verkkosivujen ylläpitokustannuksissa, jos asiakas tekee ne itse, eikä laske omaa aikaansa rahassa. Monesti kuitenkin asiakkaan mielenkiinto ja aika ei kauaa ylläpitoon riitä. Silloin ylläpito ulkoistetaan esimerkiksi sivuston tekijälle.

 

Julkaisujärjestelmän toiminta on tiivistettynä kerrottu muutamassa paikassa seuraavasti: se erottaa sisällön sivustosta, samaan tapaan kuin CSS:llä erotetaan kaikki sivun tyylit XHTML:stä. Sivuston sisältö tallentuu tietokantaa, siksi julkaisujärjestelmällä toteutettujen verkkosivujen palvelin vaatimuksiin kuuluukin MySQL tietokannat.

 

Lähde: Wikipedia.

 

Joomla, WordPress, Drupal, Modx..

Suosittuja CMS:ä ovat esimerkiksi Joomla, Wordpress, Modx, Drupal. Monia muitakin on olemassa ja jos niiden joukosta ei mielestänsä löydä, niin voi tehdä myös oman julkaisujärjestelmänsäkin. Wordpress on viime aikoina noussut kovin suosituksi ja ei varmaan vähin sen vuoksi, että se on helppo ottaa käyttöön.

 

Lisäksi siihen löytyy laaja tuki niin englanniksi kuin suomeksikin. Wordpress on tarkoitettu alunperin lähinnä blogimaisiin sivuihin, mutta voi sillä toteuttaa myös perinteisiä verkkosivujakin. Joomla taas on suositeltu isompien ja monimutkaisimpien sivujen tekoon, niin sanotusti keskikoon sivustoihin. Drupalista olen taas lukenut, että sitä kannattaa käyttää vasta sitten suurissa sivustoissa.

 

Itselläni on kokemusta toistaiseksi Modxstä, Wordpressistä ja Joomlasta. Wordpressiä käytän koko ajan Valonkuvaajan blogissani ja onhan se hyvä työkalu ainakin tuon blogin ylläpitämiseen. Projektilistalla on syvempi perehtyminen WP:n. Tarkoitus on selvittää olisiko siitä hyväksi alustaksi asiakastöihin. Modx:llä olen toteuttanut muutaman koulu- ja asiakasprojektin, Mtj-Art.comin ja tämän Valonkuvaaja.com perussivuston.

 

Lisää aiheesta VLK-sivustolla