Objektiivit, linssit, putket..

 

Järjestelmäkameroihin tarvittavia erillisiä objektiivejä on olemassa useita tyyppejä, eri tarkoituksia varten.

 

Normaali objektiivi

Normaali objektiivillä tarkoitetaan objektiivia joka tallentaa lähelle ihmissilmällä nähtävä terävän näkymän. Tällöin yleensä puhutaan 50mm polttovälin objektiivistä.

 

Tele-zoom objektiivi

Tele-zoom objektiivillä tarkoitetaan objektiiviä joka tuottaa normaalia silmillä nähtyä näkymää pienemmän kuvan. Objetiivin tele osuus alkaakin siten 50mm jälkeen.

 

Laajakulmaobjektiivi

Laajakulmaobjektiiviksi kutsutaan objektiivia joka tuottaa normaali objektiivia laajemman kuvan. Nykyisin markkinoilla on objektiiveja joissa on 10mm polttoväli, mutta hyvin usein nuo tuottavat voimakkaan tynnyrivääristymän sekä vinjetoivat voimakkaasti.

 

Nuokin virheet ovat korjattavissa kuvankäsittelyohjelmissa, tosin silloin alkuperäistä kuvaa joudutaan rajaamaan jonkinverran. Virheiden korjaus tapahtuu hyvinkin nopeasti esimerkiksi Adoben Lightroom ohjelmalla.

 

Kiinteäpolttovälinen objektiivi

Kiinteäpolttovälisissä objektiiveissä ei ole zoom ominaisuutta vaan niissä on nimensä mukaisesti kiinteä polttoväli. Niiden tuottamat kuvat ovat yleisesti ottaen laadukkaampia kuin zoom-objektiivien. Kiinteäpolttoväli tuo myös omat ongelmansa kuvaamiseen, kun kuvaajan pitää liikkua kohteen mukaan, koska zoomia ei ole käytettävissä.

 

Potrettikuvauksessa käytetään usein 100mm kiinteäpolttovälistä objektiivia, joka tuottaa oikean perspektiivin ja mahdollistavat voimakkaan syväterävyys efektin luomisen valokuvaan.

 

Kalansilmäobjektiivi

Kalasilmäobjektiivejäkin on muutama erilainen. Toisilla saa otettua ympyränmuotoisia kuvia ja toiset taas kattavat 180 asteen näkymän. Monet ihmiset eivät pidä kalansilmälinsseillä otetuista kuvista, mutta hyvin käytettynä se tuottaa hienoja valokuvia! Kalansilmä objektiivilla voi harrastaa hyvin luovaa valokuvausta.

 

Makro-objektiivi

Makro-objektiiveistä puhuttaessa tarkoitetaan objektiivia jonka kuva suhde on vähintään 1:1. Jolloin 1 senttimetrin kokoinen kohde tallentuu kameran kennolle 1 senttimetrin kokoisena. Makro-objektiivejä käytetään pienten kohteiden kuvaamiseen, esimerkiksi hyönteisten- ja kolikoiden kuvaamiseen.

 

Järjestelmäkameroiden objektiiveja valmistavat kameroitakin valmistavat tahot kuten Canon, Pentax, Nikon, Olympus. Sitten löytyy myös muutava valmistaja jotka tekevät objektiiveja muillekin kameroille kuin omillensa. Tälläisiä valmistajia ovat muunmuassa. Sigma ja Tamron, joiden valmistamat objektiivit ovat edullisempia kuin kameravalmistajien omat objektiivit. Tietysti objektiivien laaduissakin on eroja, mutta kanaattaa myös tutkia ja harkita näidenkin valmistajien objektiivien hankintaa, etenkin silloin jos valokuvaaminen on vain harrastus.

 

Ennen hankintaa kannattaa aina tehdä eri kauppojen välillä hintavertailu, erot saattavat olla yllättävän suuret eri kauppojen välillä. Olen koonnut muutamia kauppoja hintavertailu sivulle, joista voit vaikka aloittaa hintavertailun tekemisen.

 

Vinkkejä objektiivien käyttöstä

  • Objektiivin terävin aukko on yleensä kaksi täyttä aukkoa isompi mikä on objektiivin pienin aukkoarvo. Esimerksi, jos objektiivissa pienin aukkoarvo on F2.8 on F5.6 yhden aukkoarvon isompi ja F8.0 kaksi aukkoarvoa isompi.

 

Aiheeseen liittyviä sivuja

  • Sigma "Bigma" 50-500mm kokemuksia
  • Micro Phone Lens lähikuvausta matkapuhelimella.
  • MTF-käyrät. MTF-käyrä eli Modulation Transfer Function kertoo jotain objektiivin laadusta kuten terävyydestä ja kontrastista linssin keskellä sekä reunoilla.
  • Vastavalosuojat - Asiaa vastavalosuojista. Vastavalosuoja poistaa auringon aiheuttamia heijastumia, mutta toimii myös hyvänä suoja sekä tukena. Klikkaa ja lue lisää!