Kotimaan valokuvauskilpailut

Winterscape from Hameenlinna by Markus Kauppinen on 500px.com

 

Valokuvauskilpailut ovat viime vuosina lisääntyneet huimasti.  Kilpailuja on paljon kotimaassa ja vieläkin enemmän ulkomailla. Ennen kilpailuun valokuvansa lähettämistä tulee kuitenkin lukea säännöt tarkasti.

 

Lue säännöt tarkasti

Erilaiset lehtien ja yritysten valokuvauskilpailut olen yleensä kiertänyt kaukaa siitä syystä, että niiden säännöt ovat tekijänoikeudellisesti huonot.

 

Yleensä kilpailujen säännöissä lukee pienellä fontilla "Osallistumalla kisaan luovutat kaikki oikeudet lähettämääsi kuvaan kilpailun järjestäjälle" tai ainakin "Kilpailunjärjestäjä saa käyttää lähettämääsi kuvaa rajoituksetta ja ilman erikseen maksettavaa korvausta". Joten osallistumalla annat kuvan kilpailunjärjestäjälle joko kokonaan tai ainakin ilmaiseksi käytettäväksi.

 

Tuosta syystä monet lehtien ja yritysten kilpailut ovat oikeastaan vain ilmaisten valokuvien keräyskampanja. Kisoihin osallistuu satoja ellei tuhansia ihmisiä. Kaikkien kuvien laatu ei varmasti ole julkaisukelpoista, mutta taatusti joukosta löytyy hyviäkin kuvia.

 

Joten tällä tavalla kilpailunjärjestäjä saa itselleen kerättyä haluamastaan aiheesta omaa kuvapankkia. Vaikka palkintona olisi jotain kallistakin, mitä ei aina edes ole, kannattaa kilpailun järjestäminen taloudellisestikin.

 

Lisäksi joskus jokin taho saattaa lähestä sinua ja kysyä jonkun kuvan käyttöä omaan tarkoitukseensa. Itseltänäkin on useamman kerran pyydetty jotain kuvaa käyttöön ilman korvausta.  Olen muutaman kerran ehdotukseen suostunut ja samalla kuitenkin muistanut mainita, että saavat oikeudet vain kyseiseen käyttöön. Siinä vaiheessa onkin sitten yleensä keskustelu asiasta loppunut.

 

Kannattaakin miettiä huolella mitä tekee vastaavien tapausten kohdalla. Ensiksi asia saattaa tuntua mukavalta, että joku on kiinnostunut juuri sinun ottamasta kuvasta ja sen julkisesta käytöstä, mutta en kyllä suosittele kuitenkaan (ainakaan kaikkien) oikeuksien antamista ilmaiseksi.

 

Onkin valitettavaa huomata miten monet tahot yrittävät keinotella välillä hyvinkin törkeällä tavalla itselleen jonkin kuvan käyttöoikeudet kokonaan.

 

Aurora borealis by Markus Kauppinen on 500px.com

 

"Oikeat" valokuvakilpailut

Itse olen enimmäkseen osallistunut valtakunnallisiin tunnettuihin isoihin kilpailuihin, Vuoden Luontokuvaan ja Kuusamo Nature Photoon. Muutamaan muuhun yksittäiseenkin valokuvakilpailuun olen myös osallistunut, mutta harvemmin.