Ihmiskuvaus - Lapsikuvaus

 

Lapsien valokuvaaminen on yksi ihmiskuvauksen alalajeista. Lasten kuvaaminen saattaa olla haastavampaa kuin aikuisten valokuvaaminen, mutta onnistuneiden lapsikuvien eteen kannattaa nähdä lisä vaivaa.

 

Monet vanhemmat kuvaavat omilla kameroillaan lapsiaan, jotkut jokaisen askeleen ja toiset vähintään syntymäpäivinä. Lapsista otetut kuvat kertovat hänen historian kuvina. Lapsuuden kuvat voikin antaa lapselle esimerkiksi 18 syntymäpäivänlahjaksi tai sitten, kun lapsi muutta pois kotoa.

 

Itse otettujen kuvien lisäksi monet tahtovat ammattivalokuvaajien ottavan valokuvia lapsistaan. Monesti näin tehdään syntymäpäivinä tai ainakin sitten ripille päästessä ja eri koulutuksen merkkipäivien johdosta. Tosin nykyään kuluttajakameratkin ovat niin hyviä, että niiden tuottama laatu riittää monille perheille, eikä tarvetta ole ammattikuvaajalle.

 

Lapsi määrää tahdin

Ainakin aivan pieniä lapsia kuvattaessa, lapsi määrää tahdin halusit tai et. Valokuvaajan pitääkin oppia miten kuvattavana oleva lapsi ilmaisee tulevat aikeensa ja sitten sen mukaan pitää ottaa kuvia.

 

Lapsia kuvattaessa on hyvä varata kuvaus aikaa enemmän kuin aikuisia kuvattaessa, koska ohjeistus ei mene samalla tavalla välttämättä perille ja siksi onnistuneiden kuvien ottamiseen saattaa mennä enemmän aikaa.

 

Lapsia, kuten aikuisiakin kuvataan nykyään paljon myös studion ulkopuolella. Studiossa on stabiilit olosuhteet ja ulkona kaikkea muuta. Tämä seikka tulee kertoa ajoissa myös asiakkaalle, sekä selventää mitä mahdollisia ongelmia ulkona kuvaaminen saattaa tuoda mukanaan.

 

Lapsia kuvattaessa manuaalitarkennus saattaa toimia paremmin kuin automaattinen. Etenkin silloin, kun kuvattava ei meinaa pysyä paikoillaan. Lisäksi kannattaa miettiä salamalaitteiden käyttöä. Joskus salamalaitteetkin pelottavat lasta ja silloin kuva saattaa mennä pilalle liian voimakkaan salaman käytön vuoksi.

 

Yksi tapa rauhoittaa lasta on jutella hänen kanssaan ja ottaa sitten jutustelun aikana kuvia. Keskustellessa lapsi ei keskity enää valokuvaamisen tuottamaan jännitykseen vaan rentoutuu ajatellessaan muuta. Sama tapa toimii aikuisten kanssa niin miksei myös lastenkin kanssa.