Ihmiskuvaus - Hääkuvaus

 

Hääjuhlat on varmaankin yksi haastavimmista tapauksista kuvata onnistuneesti. Juhlissa, kun on niin monta ennalta arvaamatonta muuttuvaa tekijää.

 

Hääkuvauksessa oli hyvä asia, jos voisit tavata parin ajoissa ennen häitä, esimerkiksi jo pari viikko aikaisemmin. Silloin voitte sopia asioita ja sovituista asioista tulee tehdä kirjallinen sopimus.

 

Tapaamisen aikana kannattaa kysellä parin toiveista ja miettiä mahdollisia kuvauspaikkoja. Kuvauspaikkojen ollessa ulkona pitää varautua myös huonoon säähän, otetaanko kuvat silloin sitten jossain muualla? Sisätiloissa, missä?

 

Itse kuvauspäivään tulee varautua huolella. Tarkista ja pakkaa huolletut sekä hyvin puhdistetut kuvausvälineesi. Ota lisäksi mukaan riittävästi virtalähteitä sekä muistikortteja.

 

Sisätiloissa vai ulkona?

Jos itse vihkitilaisuus on kirkossa niin sen kuvaaminen ei ole niin vaikeaa. Kirkkoon voi mennä rauhassa ennakkoon tutustumaan ja hääparinkin kanssa voi käydä harjoittelemassa mistä ja millaisia kuvia tulisi oikeassa tilanteessa ottaa. Jos taas tilaisuus on ulkona niin silloinkin on syytä asiaa harjoitella, mutta täyttä varmuutta esim. oikean tilanteen säätilasta ei ole.

 

Vihkitilaisuuden lisäksi otetaan myös virallisia hääkuvia hääparista. Toisinaan kuvat otetaan ennen vihkipäivää, mutta yleensä kuitenkin nämäkin kuvat otetaan sinä oikeana päivänä. Kuten vihkitilaisuudessa niin näissäkin kuvissa merkittävä tekijä on se, otetaanko kuvat ulkona vai sisällä?

 

Asiasta tulee keskustella hääparin kanssa ajatuksella ja pohtia mahdollisia ongelmia, etenkin ulkokuvauksessa jos esim. kaatosade yllättää. Pystyykö hääpari ottamaan sen riskin ja hyväksymään sen, ettei silloin välttämättä voi saada otetuksi sellaisia valokuvia kuin hääpari on ennakkoon toivonut.

 

Hääjuhlan kuvaaminen

Kirkossa päätähtinä on hääpari. Muista kuitenkin kuvata myös juhlayleisö niin laaja- kuin lähikuvia. Lähikuvia voit ottaa ainakin hääparin lähisukulaisista. Lisäksi jos vain voit niin ota vihkiseremoniasta myös laajakuvia, jotta kuviin tallentuu vihkiseremonian ympäristökin.

 

Yhä useimmin hääpari tahtoo, että myös hääjuhlaakin on kuvaamassa ammattikuvaaja. Hääjuhlaa kuvattaessa on pyrittävä siihen, että kaikista juhlijoista olisi ainakin yksi hyvä kuva. Lisäksi pitää sopia hääparin kanssa illan ohjelmasta sen verran, että tiedät ennakkoon milloin tulee sellainen tärkeä hetki joka tulee ikuistaa valokuvaamalla, kuten hääkakun leikkaus, sukkanauhan heitto, hääkimpun heitto ja häävalssi.

 

Kameran asetukset

Tapahtumien kuvaamiseen sopii kuvausohjelmaksi hyvin aukon esivalinta (A/Av -tila). Silloin kamera sitten automaattisesti määrittää ISO arvon sekä sulkimen nopeuden. Voit tietysti käyttää M-asetustakin ja vastata itse kaikista asetuksista.

Rohkeasti kuvaamaan

Vaikka hääkuvausta yleensä pelätään ja sillä pelotellaan, ettei siihen kannata ryhtyä niin suosittelen kuitenkin rohkeasti lähtemään kuvaamaan myös hääjuhlia. Tässäkin on yksi hyvä tapa ansaita ainakin osan elannostaan valokuvaajana, jos saat hyvän maineen häiden valokuvaajana.

 

Aluksi olisi tietysti hyvä, jos pääsisit kuvaamaan hääjuhlia ikään kuin häävierailijan roolissa. Sitten kokemuksen kasvaessa voit siirtyä häiden pääkuvaajaksi!