Kuvaustyylit - Arkkitehtuurikuvaus

 

Arkkitehtuurikuvauksessa on tarkoitus kunnioittaa arkkitehdin näkemystä rakennuksesta. Kohde on kuvata mahdollisimman aidonmukaisesti ilman mitään tehoste kikkailuja.

 

Tämä on kuitenkin vaikeampaa kuin kuulostaa. Nimittäin monet objektiivit ja kamerat vääristävät kuvaa ikävällä tavalla. Monista välineiden tekemistä vääristymistä saat korjatuksi kuvankäsittelyohjelmilla, mutta parasta jälkeä saat ammattitason välineillä.

 

Vanha Porvoo. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Laajakulmaobjektiivilla apua isoihin rakennuksiin

Isoja rakennuksia kuvattaessa tarvitset laajakulmaisenobjektiivin, jos haluat mahduttaa koko kohteen yhteen ruutuun. Tietysti voit mennä kohteesta tarpeeksi kauaksi, jotta edellinen on mahdollista. Tosin tällöin monesti kuvaan tulee muutakin kuin haluttu kohde.

 

On myös mahdollista ottaa rakennuksesta osa panoraamakuva eli ota rakennuksesta rinnakkaisia osakuvia ja sitten kuvakäsittelyohjelmassa yhdistät ne yhdeksi kuvaksi.

 

Arkkitehtuurikuvaus - Hämeen linna

 

Muista yksityiskohdat

Rakennusten koko kuvien lisäksi kannattaa keskittyä ottamaan valokuvia myös rakennusten yksityiskohdista. Yleensä rakennuksesta kuin rakennuksesta löytyy joitain mielenkiintoisia yksityiskohtia.

 

Arkkitehtuurikuvaus - Kansallismuseo