Kuvaajanoikeudet

Julkisella paikalla kuvaaminen

Lähtökohtaisesti julkisella paikoilla voi kuvata mitä tahansa. Uutiskuvaksikin saa myydä / lähettää julkisella paikalla otetun kuvan. Ymmärtääkseni myös taidekuvana saa käyttää mitä tahansa julkisella paikalla otettua kuvaa.

 

Sen sijaan muuhun käyttöön julkisella paikalla otetun kuvan myyminen / käyttäminen onkin toinen juttu. Jos kuvissa esiintyy tunnistettavia henkilöitä pitäisi heiltä kaikilta olla lupa kuvan kaupalliseen myyntiin. Lisäksi kuvissa esiintyviä henkilöitä ei saa esittää "huonossa valossa" eli jos joku henkilö esim. oksentaa kuvassa ei sellaista kuvaa saa julkisesti missään esittää / myydä.

 

Sosiaalisenmedian palveluihin ja muihin vastaaviin verkkogallerioihin sen sijaan voi julkisilla paikoilla kuvia lähettää ilman kuvassa esiintyvien tunnistettavienkin ihmisten lupaa. Tosin niiden kuvien tulee olla kuvissa olevia henkilöitä kunnioittavia.

 

Suomen perustuslaki, toinen luku, 12.§:

Jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä.

 

SLJ-Kuvauskortti

http://journalistiliitto-fi-bin.directo.fi/@Bin/f0aafb0cf8002ef445a367b686ab719d/1406625711/application/pdf/857370/SJL-kuvauskortti.pdf