Valokuvaustarvikkeet | Vastavalosuojat

 

Vastavalosuojan tarkoitus on estää auringon suoraa osumista objektiivin etulinssiin. Edellisen lisäksi vastavalosuoja toimii hyvänä etulinssin suojuksena. Itse pidänkin aina säällä kuin säällä objektiivissa vastavalosuojusta kiinni, jos vain sellainen on mahdollista objektiiviin kiinnittää.

 

Sellaisiakin putkia valitettavasti löytyy, joihin ei vastavalosuojusta kiinni saa. Esimerkiksi useimpiin kalansilmä linsseihin ei ole mahdollista vastavalosuojaa kiinnittää. Lisäksi vastavalosuoja toimii hyvänä kohtana pitää kamerasta kiinni.

 

Vastavalosuojien eri materiaalit

Vastavalosuojia löytyy monenlaisia. On kovamuovista ja kumista tehtyjä malleja. Valmistajiakin riittää niin kameroiden kuin objektiivien valmistajien ja sitten kolmansien osapuolien valmistamia. Hinnat liikkuvat useista kymmenistä euroista muutamaan euroon. Hintaan vaikuttaa valmistajan lisäksi vastavalosuojan koko.

 

Vastavalosuojien hinta

Itse olen tilaillut vastavalosuojat eBayn kautta ja hinnat ovat olleet muutaman euron luokkaa toimituskuluineen. Olen tilannut kovamuovimalleja ja hyvin ovat vuosia käytössä kestäneet.

 

Jos kaupankäynti ulkomaalaisen verkkokaupan kanssa arveluttaa niin vastavalosuojia löytyy myös valokuvaukseen erikoistuneista kivijalkakaupoista kuin myös verkkokaupoista.

 

Vastavalosuojien eroavaisuuksia

Osassa vastavalosuojista löytyy pieni kohta, jonka saa aina väliaikaisesti irrotettua tarpeen niin vaatiessa. Tämä ominaisuus on hyvä ainakin silloin, kun käytössäsi on pyöröpolarisaatio suodin. Tällöin suotimen säätäminen on huomattavasti helpompaa kuin sellaisella vastavalosuojalla jossa tuota irroitettavaa kohtaa ei ole.

 

Pentaxin vastavalosuojista tämä on (kaiketi) standardi, mutta löytyy tuo ominaisuus noista muutaman euronkin vastavalosuojista.