Suodattimet - Pyöröpolarisaatiosuodin

 

Pyöröpolarisaatio hyvin käytännöllinen suodin. Sen avulla voi vähentää heijastuksia ja lisäksi maisemakuvauksessa se vertaa vailla oleva apu. Kuvankäsittelyssäkin pystytään jäljittelemään samoja asioita, mutta se vie lisää aikaa. Itse en myöskään ole onnistunut poistamaan heijastuksia vedestä yhtä hyvin kuin pyöräpolarisaatiosuodin parhaimmillaan poistaa.

 

Käyttöönotto

Pyöröpolarisaatiosuodin asennetaan objektiivin etulinssin kierteisiin, kuten muutkin suotimet. Joidenkin objektiivien etummaisessa linssissä ei ole kierteitä ja silloin tavallisia suotimia ei voida käyttää.

 

Pyöröpolarisaation käyttö maisemakuvauksessa

Seuraavaksi kaksi kuvaa pyöröpolarisaation käytöstä ja sen tuomasta tehosteesta. Kuvat on otettu jalustalta ja käsitelty jälkeenpäin samoilla asetuksilla. Joten kuvissa näkyvä ero tulee ainoastaan suodattimesta.

 

Pyöropolarisaatiosuodin maisemakuvauksessa. Kuvaaja: Markus Kauppinen

 

Pyöropolarisaatiosuodin maisemakuvauksessa. Kuvaaja: Markus Kauppinen

 

Näissä kuvissa käytössä ollut pyöröpolarisaatiosuodin on ns. tarvike suodin, eBaystä tilattu ja noin 10 USD:a maksanut. Seuraavaksi juttu kalliimasta (50 euroa) hankinnastani Marumi Slim+Fit CIR-PL suotimesta.

 

Marumi FIT + SLIM Circular Polarizer filter

Marumin ohut reunuksinen pöyröpolarisaatio suoriutuu tehtävistään hienosti etenkin myötävaloon kuvattaessa. Vastavaloon kuvattaessa se oikein toimi, mutta ei ilmeisesti muutkaan pyöröpolarisaatiosuodattimet yksinään toimi. Vastavaloon kuvattaessa pitäisi mukana olla harmaasuodinkin. Korjatkaa ihmeessä jos ole tässä asiassa väärässä, palautetta voitte laittaa tätä kautta.

 

Ensimmäisessä videossa kuvasin videota Pentax K-5 kameralla ja Pentax DA* 16-50mm objektiivilla. Kuvauksen aikana pyöritän CIR-PL suodinta.

 

 

Tässä videossa on ottamiani valokuvia Pentax K-5 kameralla ja Pentax DA* 16-50mm objektiivilla. Ensiksi tulee kuva jossa suodattimen teho on minimissään ja sitten maksimissaan.