MTF-käyrä

 

MTF-käyrä eli Modulation Transfer Function kertoo jotain objektiivin laadusta kuten terävyydestä ja kontrastista linssin keskellä sekä reunoilla. Syy miksi kirjoitin edelliseen sanan jotain on se, ettei tuo MTF kerro koko totuutta. Kyseiset arvot mitataan ilmeisesti verrattain lyhyeltä etäisyydeltä ja on olemassa objektiivi virheitä joita ei kyseisessä testissä oteta huomioon.

 

Kuitenkin MTF-käyriä kannattaa katsella, kun olet objektiivia hankkimassa ja tekemässä vertailua eri ehdokkaiden välillä. Lisäksi kannattaa lukea eri lähteistä objektiivista arvioita ja jos mahdollista etsiä ns. oikeiden käyttäjien mielipiteitä kyseisestä objektiivista. Näitä oikeita käyttäjiä löytyy ainakin jokaisen kamera merkin omalta foorumilta sekä erilaisilta yleisistä kuvaukseen liittyviltä keskustelupalstoilta.

 

Kotka Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Näin tulkitset MTF-käyriä

  • Yhtenäinen punainen viiva kertoo kontrastin mitattuna kuvan lävistäjän suuntaisilta viivoilta.
  • Punainen katkoviiva sen sijaan ilmaisee kontrastin mitattuna lävistäjän vastakkaissuuntaisilta viivoilta.
  • Yhtenäinen sininen viiva kertoo yksityiskohtien toiston ja terävyyden mitattuna lävistäjän suuntaisilta viivoilta.
  • Sininen katkoviiva sen sijaan ilmaisee yksityiskohtien toiston ja terävyyden mitattuna lävistäjän vastaisilta viivoilta.
  • Y-akselilla on arvot 0-1 ja 1 tarkoittaa täydellistä terävyyttä. 0,8 on kuitenkin jo erinomainen ja yli 0,6 arvokin hyvä.
  • X-akselilla on arvot 0-20 kinokoon objektiivilla. 0 on keskusta ja 20 on 20 mm kennon keskipisteestä.

 

Mitä korkeammalla käyrät ovat sitä parempi. Yleensä MTF-käyrät näytetään suurimmalla aukolla ja aukolla F8 joka monesti on objektiivin paras aukkoarvo.

 

Saanan huipulla. Valokuvaaja: Markus Kauppinen