Micro Phone Lens

 

Joulukuusemme alle tiensä löysi Amerikan ihmemaasta Micro Phone Lens 4x ja 8x paketit. Huomasin ne sattumalta Kick Starter verkkosivustolta. Projektin toteutumista oli pakko tukea, koska ajatus makrokuvien ottamisesta millä tahansa kameran omaavalla matkapuhelimella kuulosti ja vaikutti liian kiinnostavalta. Paketti maksoi toimituskuluineen Washingtonista asti oli 26 USD, joten hintakaan ei paha ollut.

 

Joukkorahoituksen ohessa oli muutamia linsseillä otettuja kuvia ja ne vaikuttivat hyviltä. Tosin pitihän sitä kuitenkin epäillen odottaa paketin saamista. Postituksessa oli jonkinlaisia ongelmia, mutta yhteydenoton jälkeen asiat kuitenkin sujuivat ja paketti saapui tällä viikolla postilaatikkoon.

 

Paketissa oli 4x ja 8x linssit. Ne kiinnitetään yksikertaisesti matkapuhelimen linssiin. Irtolinssin toinen sivu on pehmeää ainetta joka tarttuu hyvin matkapuhelimen linssin pintaan.

 

Kuvia kohteesta voi ottaa noin neljän sentin etäisyydeltä. Kevättä ja kesää odotellessa pitää nyt kuvailla muita kohteita kuin hyönteisiä tai kukkia. Jos linssit olisivat tulleet hiukan aikaisemmin olisi edellä mainittujen kohteiden kuvaaminen onnistunut, koska ulkona on ollut niin lämmintä.

 

”Kunnon” kameralla makrokuvaus vaatii vakaita käsiä ja matkapuhelimella kuvattaessa vaaditaan entisestäänkin vakaampia käsiä. Ruudulla linssin kautta kuvattavana ollut 2 euron kolikko oli terävä, kuvista en niin teräviä saanut otettua.

 

Seuraavat testikuvat ovat otettu iPhone 4S matkapuhelimella. Ensiksi tulee iPhone 4S:llä mahdollisimman läheltä otettu kuva ja sitten 4x linssillä sekä lopuksi 8x linssillä otettu kuva. Kuvien valoisuutta ja kontrastia on säädetty Adobe PS Express appsilla ja tekstit lisätty Adobe Photoshop CC -ohjelmalla.

 

Micro Phone Lens. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

Micro Phone Lens. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

Micro Phone Lens. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

Microsoft Windows 10 - Asennus

Micro Phone Lens. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Testikuvat eivät kerro täyttä totuutta. Kuten jo kirjoitin näytti kolikko paljon terävemmältä linssin läpi kuin otettu kuva. Makrokuvaus matkapuhelimella on todella haastavaa, mutta mahdollisuudet olisi saada noista linsseilläkin otetutuista lähikuvista yhtä terävät kuin pelkällä iPhone 4S puhelimella otettua lähin mahdollinen kuva, jonka terävyys yllätti itseni suuresti.