Kameran vakainjalustat

 

Videkuvauksen vakautta helpottavat jalustat ovat olleet vuosia suosittuja erilaisissa televisiolähetyksissä. Niiden avulla ollaan saatu paljon uutta kuvakulmaa ja tyyliä lähetyksiin sekä tietysti elokuviin. Joitain vuosia erilaisia vakaimia on tullut myös tavallisten kuluttajien ulottuville.

 

Rahalla on maailmassa suuri painoarvo ja sama pätee valitettavan hyvin näissäkin välineissä. Halvimpia vakaajia saa muutamalla kymmenellä eurolla. Ebay on hyvä paikka ulkomaankaupasta pitäville ja kotimaasta ostaville edullisia vakaajia löytyy esim. Digitarvike.fi verkkokaupasta. Hakusanoina kannattaa käyttää sanoja kuten: steady, stabilizer ja kuvaustuki. Kalliimpia välineitä kotimaisista verkkokaupoista löytyy ainakin: Suomilammi.fi ja Rajalacamera.fi.

 

Glidecam HD-2000

Näillä eri vakaajilla tulevaa videota voi kuvata sulavaksi ja tavanomaisesta poikkeavaksi, mutta parhaimman käsityksen siitä saa katsomalla videoita joita on kuvatta tällaisilla välineillä.

 

Olenkin tehnyt Youtubeen soittolista, johon olen kerrännyt Glidecam HD-2000 vakaimella kuvattuja videoita. Kyseinen vakain on suosittu väline ja hinnaltaan noin 550-650 euroa. Soittolistan alussa on ensiksi kolme videota jalustan käyttöönotosta ja sitten jalustalla kuvattuja videoita.

 

 

Omia kokemuksia vakaajasta

Itsekin olen päässyt Glidecam HD-2000 jalustaa käyttämään ja mukava väline se on. Oppimiskynnys tosin on verrattain korkea, ainakin vasta-alkajalle. Ensiksi ongelmia tulee vakaajan tasapainottamisessa. Kyseisessä jalustassa on onneksi hyvät säätömahdollisuudet ja lopullinen hienosäätö onkin millimetrin tarkkaa puuhaa. On uskomatonta, miten pienestä jalustan vakauttaminen lopulta on kiinni.

 

Jalusta pitää aina säätää erikseen jokaisella kamera + objektiivi yhdistelmälle. Vakautus kannattaakin aloittaa sillä, että laittaa kameraan ne asetukset ja välineet kiinni joilla aikoo videon kuvata. Niin ja tuossa tulee olla hyvin tarkka, kuten ottaa linssinsuojus irti ja kiinnittää mahdollinen vastavalonsuoja. Pelkästään noiden osien paino vaikuttaa vakaimeen paljon!

 

Tuosta ongelmasta selvittyäsi alkaakin sitten muut ongelma. Kuten miten opit kävelemään niin, että kamera pysyy kaiken aikaa samalla korkeudella ja mahdollisimman suorassa? Lisäksi tulee opetella toisella kädellä tukemaan kevyesti jalustan vartta, jotta kamera pysyy halutussa suunnassa.

 

Nimittäin ainakin painavimmilla yhdistelmillä alkaa jalusta pyörimään vaakatasossa ikävästi. Tosin tuolla pyörimisellä mahdollistetaan myös jalustalla tehdyt sivuttaiset / pyörivät kamera-ajot. Joten se on vakaajan ominaisuus ei vika. Sen käyttöä pitää vain opetella.

 

Teknisten ongelmien lisäksi pitää sitten vielä löytää hienoa kuvattavaa. Näiden pulmien ratkaisemisen ja periksi antamattoman opettelun jälkeen saatkin varmasti jo aikaiseksi hienoa videomateriaalia. Kyseiset vakaimet ovat ehdottomasti kokeilemisen arvoisia ja ehkäpä hankinnankin!

 

Glidecam HD-2000 Jalustan vakauttamisesta

  1. Ensiksi pitää kasata jalusta.
  2. Sitten laita kameraan kaikki ne asetukset ja välineet kiinni joita aiot videokuvauksessakin käyttää.
  3. Vakauta jalusta ensiksi horisontaalisessa suunnassa.
  4. Vakauta jalusta sitten vertikaalisessa suunnassa.
  5. Tee sitten 1-2-3 pudotustesti. Jotta jalusta ei putoa liian nopeasti 90 astetta.
  6. Sitten vielä hieno säädöt niin horisontaalisesti kuin vertikaalisesti.
  7. Kun vakaaja on tasapainossa niin sitten kuvaamaan!