Valokuvaus tekniikat - Yleistä asiaa

 

Tällä sivulla kerron yleisiä valokuvaus vinkkejä. Valtaosa näistä saattaa kuulostaa itsestään selvyyksiltä, mutta ainakin itse huomaan ne käytännössä unohtaneeni.

 

Käytä jalustaa

Käytä jalustaa aina, kun mahdollista. Jalustoja löytyy paljon ja lähes jokaiseen kameraan. Valitse jalusta tilanteen mukaan ja jos vain mahdollista käytä tukevaa kolmijalkaa, se antaa parhaimman vakauden kamerallesi. Jalustaa käyttämällä saat kuvistasi mm. entistä terävämpiä. Vaihtoehtoisesti kolmijalan käyttö mahdollistaa pitkien valotusaikojen käyttämisen.

 

Kolmijalka painaa ja sen takia se ainakin itselläni tuppaa jäämään kotiin. Tosin kuvia kehittäessä tuo harmittaa, kun kuvat eivät ole teknisesti niin hyviä kuin voisivat olla. Näiden ikävien kokemusten jälkeen olenkin alkanut ottamaan jalustan mukaan kuvausreissuille, vaikkakin se painaa ja sitten hankaloittaa kentällä työskentelyä.

 

Mustavalkokuvia voi aina ottaa

Mustavalkokuvaus sopii moneen tilanteeseen. Sen avulla voi pelastaa huonossa tai sekavassa valaistuksessa otettuja kuvia. Tarkoitan, että jos esim. ulkona on hieno maisema, mutta sää ei. Silloin saattaa moni kuvaa olla ottamatta kuvan, koska esim. aurinko ei paista. Ota kuva hienosta kohteesta ja muuta se sitten jälkikäteen mustavalkoiseksi (tai ota kuva suoraan mustavalkoisena.

 

Huolehdi puhtaudesta

Omasta siisteydestä monet pitää huolta, mutta niin tulee myös tehdä valokuvaus kalustonkin suhteen. Tärkeimmät puhtaan pidettävät asiat ovat kameran kenno ja objektiivien uloimmat linssit (etulinssi ja takalinssi).

 

Pitämällä kameran ja objektiivit puhtaina säästyt paljolta jälkityöltä. Nimittäin, jos kameran kennolla tai objektiiveissä on likaisuutta niin ne saattavat näkyä ottamissasi valokuvissa.

 

Silloin nämä liat pitää poistaa jälkikäteen kuvankäsittelyohjelmassa. Riippuen kuvien määrästä tähän periaatteessa yksinkertaiseen asiaan saattaakin mennä useita tunteja aikaa.