Valokuvaus tekniikat - Värienhallinta

 

Värienhallinta ovat valokuvauksessa monessa vaiheessa mukana. Värienhallinta ei ole aina helppoa, mutta keinoja hallinta on olemassa.

 

Väriavaruuden valitseminen kamerasta

Väriasetuksien määrittäminen alkaa kameranasetuksista. Useissa kameroissa, ainakin järjestelmäkameroissa, voi käyttäjä valita mihin väriavaruuteen kuvat tullaan tallentamaan: sRGB vai Adobe RGB.

 

sRGB on näistä yleisemmin käytössä oleva. Tässä tiedosto muodossa olevat kuvat näyttävät paremmilta netissä ja useat kuvien vedostusta tarjoavat yritykset haluavat kuvat tässä väriavaruudessa.

 

Adobe RGB väriavaruudessa kuvaan tallentuu enemmän värejä. Usein painotuotteisiin käytettävät valokuvat halutaan Adobe RGB väriavaruudessa edellisessä lauseessa mainitusta syystä. Lisäksi, jos aiot tarjota valokuviasi kuvapankkeihin niin jotkut niistä haluavat kuvat Adobe RGB väriavaruudessa.

 

Voihan sRGB kuvatkin jälkeen päin muuttaa Adobe RGB väriavaruuteen, mutta näin tehtynä ei kuvaan saada enää takaisin jo menetettyjä värejä.

 

Näytön kalibroiminen

Näytön jolla kuvankäsittelyä teet olisi hyvä kalibroida. Näytön voi kalibroida Adoben ilmaisella ohjelmalla tai jollakin muulla vastaavalla sovelluksella. Voit myös hankkia erillisen kalibrointi laitteen (esim. Spyder) , jolla näytönkalibrointi onnistuu jonkin verran paremmin kuin pelkällä ohjelmistolla tehty kalibrointi.

 

Jos tulosta itse valokuvia pitää silloin kalibroida myös tulostin. Asetuksen pitää määrittää niin, että kuva näytöllä ja tuloste vastaavat toisiaan mahdollisimman hyvin.

 

Jotkin tulostimet tukevat omia väriprofiileja. Tässä tapauksessa kuvat muutetaan tulostimen väriprofiiliin ja silloin varmistutaan siitä, että tuloste näyttää samalta kuin kalibroidulla näytöllä.