Valokuvaus tekniikat - Salamalaitteet

 

Salamalaitteiden avulla kuviin saa uutta ilmettä. Usein kuvista tulee myös ammattimaisemman näköisiä, jos niissä on käytetty salamalaitetta.

 

Itse käytän valokuvatessani usein jonkinlaista salamalaitetta. Pääsääntöisesti pyrin kuitenkin käyttämää salamalaitetta niin, ettei valokuvan katsoja edes välttämättä ymmärrä kuvanottohetkellä salamaa käytetyn.

 

Joten hyvin harvoin käytänkin salamalaitetta niin, että salama osuu kuvattavaan kohteeseen suoraan. Silloin lopputuloksesta tulee harvoin onnistuneen näköinen. Käytänkin salaman ja kuvauskohteen välillä jotain hajotinta. Käsisalamassa on joko salamalaitteen oma hajotin levy tai sitten erillinen valkoinen tulppa.

 

Seuraavaksi esimerkki sienestä luonnollisessa valaistuksessa ja sitten ulkoisen salaman kanssa.

 

Täytesalaman hyöty valokuvauksessa. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Studiosalamalaitteita käyttäessäni salamapään edessä on joko softbox tai sitten sateenvarjo, sekä salaman heijastaminen kohteeseen jonkin pinnan kautta on myös suositeltava ratkaisu.

 

Kysymyksiä aiheesta

 

K: Mitenkä kun salamalla kuvaan ja kuvista tulee juuri sen näköisiäkin että ne on salamalla kuvattuja. Mielestäni osaan kyllä muuten ihan kameran perusäädöt tehdä ja olen useamman vuoden kuvaamista harrastanut vaan nyt viime aikoinan lisävalo kuvaamiseen on ruvennut kiinnostamaan vaan kameran omalla salamalla en ainakaan hirmu hyviä kuvia saa aikaiseksi. Ulkoinen salama on kyllä tässä harkinnassakin.


V: Kameran yhdysrakenteista salamaa käytettäessä kuvista tulee valitettavan usein "salamalla otetun näköisiä". Paras käyttötarkoitus tuolle salamalle onkin jonkin orjasalamana toimivan salaman laukaiseminen.

Ulkoinen salamalaite on hyvä hankinta kyseisen ongelman poistamiseen. Toinen vaihtoehto on askarrella itse (tai ostaa valmis esim. http://www.verkkokauppa.com/fi/product/4793/qbck/LumiQuest-Soft-Screen-valonhajoitin) salamahajoitin kameran oman salaman ympärille.

Itselläni ei ole kokemuista tuosta myytävästä versiosta. Joskus hätätilanteissa olen käyttänyt sisätiloissa kuvatessani valkoista A4 arkkia yhdysrakenteisen salaman edessä ja on siitä jonkinlaista apua ollut. Tuolloin ei ainakaan kaikki salaman valo osu raa'asti kuvattavaan kohteeseen, vaan valo jakautuu tasaisemmin ympäristöön.