Perspektiivi ja kuvakulma

 

Valokuvauksessa objektiivi pyrkii tallentamaan kuvattavan kohteen mittasuhteet mahdollisimman oikein. Kuitenkin kuvattaessa pitkäpolttoisella objektiivilla perspektiivi muuttuu niin, että kohteet ovat enemmän samankokoisia ja lähempänä toisiaan kuin totuudessa.

 

Laajakulmaobjektiivilla kuvattaessa taas kohteiden koko ero kasvaa sekä kohteet etääntyvät toisistaan enemmän kuin oikeasti ovat.

 

Se miltä valokuva näyttää vaikuttaa suuresti kuvakulma josta valokuva on otettu. Pienelläkin kuvakulman muutoksella saattaa jossakin tilanteissa olla huomatta merkitys siihen miltä otettu valokuva näyttää.

 

Uusia näkökulmia kuvakulmilla

 

Kohdetta kannattaakin mahdollisuuksien mukaan aina kuvata useammasta kuvakulmasta ja sitten kuvia kehittäessä poimia niistä se paras kuva. Poikkeavilla kuvakulmilla saat valokuvasi paremmin erottumaan muiden ottamista valokuvista.

 

Yleisistä ja paljon jo kuvatuista kohteista sekä asioista saa vieläkin otettua uudenlaisia ennennäkemättömiä kuvia. Näihin uusien versioiden ottamiseen on olemassa yksi merkittävä tekniikka, erilaiset kuvakulmat.

 

Esimerkiksi rakennuksia kuvattaessa tulee kuvia ottaa niin joltakin korokkeelta, oman pään korkeudelta, polviltaan kuin myös makuultaankin. Pelkästään jo näin tehtyäsi olet saanut rakennuksista hyvin erilaisen näköisiä valokuvia, koska niissä on niin paljon toisistaan poikkeavia kuvakulmia. Sitten, kun otat samoista kuvakulmista kuvat eri objektiiveilla niin taas tulee paljon erilaisia kuvia. Näistä kaikista valokuvista voit sitten poimia ne parhaimmat.