- Sijaintisi: Tervehdys
- Tervehdys
- Valokuvaus
- Valokuvaus tekniikat
- Infrapunakuvaus
Valokuvaus tekniikat - Infrapunakuvaus
Infrapunakuvaus avaa valokuvaajalla uuden mielenkiintoisen maailman. Infrapunakuvia voi tehdä ja ottaa monella eri menetelmällä. Minkä tahansa kuvan voi muuttaa infrapunakuvaksi useilla kuvankäsittelyohjelmilla. Tuollakin tavalla on siis mahdollista saada aikaan infrapunakuvia tai tarkemmin sanottuna infrapunakuvan kaltaisia kuvia.
Suodattimella vai kameraa muokkaamalla?
Jos unohdetaan nyt täysin kuvankäsittelyn avulla tehdyt infrapunakuvat niin sitten vaihtoehtoja ovat erilaiset objektiivin eteen laitettavat suodattimet tai sitten kameran kennon muuttaminen sellaiseksi, että kameralla otetaan kokoajan infrapunakuvia.
Itselläni on kokemusta infrapunasuodattimista ja olen vain lukenut tuollaisesta koko kameran muuttamisesta infrapunakuvia ottavaksi kameraksi. Jälkimmäinenkin vaihtoehto kiinnostaa ja ehkäpä jossain vaiheessa hankin jonkin käytetyn järjestelmäkameran josta sitten teetätän siitä tuollaisen infrapunakameran. Tuo muuttamisen suurimpia etuja olisi se, että silloin voisi ottaa infrapunakuvia suurillakin suljin nopeuksilla.
Nimittäin noita suodattimia käyttämällä valotusajat menevät pääsääntöisesti useisiin sekunteihin. Näin ollen kuvien ottaminen ei onnistu käsivaralta vaan kuvat pitää ottaa tukevalta jalustalta.
Jos / kun kiinnostus infrapunakuvaukseen kasvaa, kannattaa etsiä Internetistä tietoa kameroista jotka on todettu hyviksi infrapunakameroiksi. Seuraavaksi hanki kamera edullisesti käytettynä ja teetätä se täysiveriseksi infrapunakameraksi. Muunnon teettäminen onnistuu niin suomessa kuin ulkomailla ja maksaa muutaman satasen.
Suodattimia löytyy eri voimakkuuksilla. Itselläni on edulliset eBaystä hankittu IR950, IR720 ja IR590 suodattimet. Mitä suurempi luku, sitä vähemmän suodatin päästää lävitsee näkyvää valoa.
Infrapunakuvien ottaminen
IR-suodattamilla kuvien ottaminen vaatii käytännössä aina kameralle hyvän tuen. Kameran tulee olla joko laskettuna johonkin hyvin tukevaan paikkaan tai sitten kamera tulee olla kiinni tukevassa jalustassa.
IR-suodattamet päästävät niin vähän näkyvää valoa lävitseen, että useimmilla kameroilla tarkennus haluttuun kohteeseen tuleekin tehdä jo ennen IR-suodattimen objektiiviin kiinnittämistä. Kiinnityksen jälkeen, kun kameran automaattitarkennus ei enää välttämättä toimi.
Ongelmia tulee myös valotuksen kanssa. Kameran valotusaikaa onkin hyvä muuttaa niin, että kamera valottaa kuvia muutaman aukon verran.
Valkotasapainokin kannattaa säätää etukäteen. Useimmiten toimiva asetus on hehkulappu tai 2000 kelviniä. Tietysti kannattaa kokeilla muitakin asetuksia ja katsoa millaista tulosta niillä tulee!
Pitkien valotusaikojen vuoksi tulee pyrkiä estämään erilaiset valovuodot. Valoa voi vuotaa kennolle huonosti kiinnitetyn suodattimen välistä tai sitten kameran etsimestä. Suodatin tuleekin kiinnittää siis tiukasti paikoilleen ja kameran etsin tulee peittää siihen tarkoitetulla pienellä muovin palasella, joka on tullut kamerasi mukana.