Valokuvaussanastoa


4K

Videotyyppi jota kutsutaan myös UHD:ksi tai Ultra HD:ksi. 4K tarjoaa 3840 x 2160 - 520 x 2160 pikselin tarkkuuden.


AdobeRGB

Adoben kaupalliseen tulostukseen suosittelema väriavaruus. Siinä on suurempi väriavaruus kuin sRGB-väriavaruudessa. Suuremman väriavaruuden johdosta tulosteissa tulee esiin enemmän sävyjä kuin sRGB tiedostoa tulostettaessa. Yhteensopimattomissa näytöissä sävyt ovat haaleamma kuin sRGB kuvissa.


AF-piste

Etsimen kohta, josta tarkennus tehdään. Yleensä järjestelmäkameroissa tarkennus vaihtoehtoina on ainakin automaatinen, valitse piste manuaalisesti tai keski.

 

Alipäästösuodin

Alipäästösuodin eli anti-alias suotimen tarkoitus on vähentään mòire ilmiötä. Alipäästösuodattimista ollaan luopumassa ja sitä on alettu korvaamaan muilla teknisillä keinoilla. Uuden menetelmän myötä kuvista tulee entistä terävempiä.


Alivalotus

Kuva on alivalotunut jos kuvassa on paljon täysin mustia sävyjä.


APS-C

Yleinen järjestelmäkameran kenno, koko 25,1 x 16,7 mm.


Artefakti

Digitaalisen kuvan virhe.

 

Aukko

Kameran objektiivin takana oleva aukko, jonka läpi valo kulkee kennolle. Aukko siis suurentaa tai pienentää kameran kennolle kulkeutuvan valonsäteen paksuutta.

 

Bicubic-interpolaatio

Interpoloinnin tapa, jossa uuden pikselin arvo lasketaan sen kahdeksan naapuripikselin arvojen perusteella.

 

Bittisyvyys

Bittisyvyydella ilmoitetaan miten paljon väritietoa kuvassa on pikseliä kohden. 8-bittisessä kuvassa pikselillä on 256 mahdollista arvoa.

 

Bluetooth

Nopeiden langattominen yhteyksien standardi. Käytössä yleisesti mm. puhelimissa ja erilaisissa tietokoneeseen liittyvissä oheislaitteissa.

 

BMB (Bitmap)

Bitmap on yleinen grafiikkatiedostomuoto tietokoneissa. Internetissä ja painotöissä sitä ei vastaavasti käytetä. Tiedostokooltaan bmb tiedosto on suurikokoinen ja suositeltavaa onkin sen sijaan käyttää GI-, JP- tai TIFF-tiedostomuotoja.

 

CCD (Charge-Coupled Device)

Valokenno, jolla valo muunnetaan sähkösignaaliksi. CCD-kennoja käytetään monissa digikameroissa.

 

CDR

CorelDRAW-vektorigrafiikkaohjelman oma tiedostomuoto. CDR tiedostomuotoon tallentuu kaikki ohjelmalla tehdyt asiat.

 

CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor)

Vaihto ehtoinen tekniikka CCD kennoille.

 

CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key)

Painamisessa ja tulostuksessä käytettävät prosessivärit.

 

DFC (Desing rule for Camera File sytem)

Digitaalikameroiden tiedostostandardi, jonka on luonnut Japanin sähkö- ja informaatioteknologia-alan järjestö Japan Electronics and Information Technology Industries Associacation (JEITA).

 

DNG RAW

Digital Negative RAW on yleiskäyttöinen Adoben kehittämä RAW-tiedostomuoto.

 

Diffuusio

Valon ja sen luomien varjojen pehmentäjä. Luonnon omia pehmentäjiä ovat mm. usva ja pilvet. Tekniset ratkaisuja on paljon, yleimmpiä ovat erilaiset kalvot ja kankaat.

 

Digitaalinen zoom

Aikoinaan yleisempi, mutta nykyäänkin joissakin kameroissa. Kamera zoomaa keino tekoisesti. Kameran kennon pikselimäärä voi olla esim. 12MP ja sitten kolmikertaisella digitaalisella zoomilla otettu kuva on kooltaan enää 4MP. En suosittele digitaalisen zoomin käyttöä, vaan se kannattaa tehdä itse kuvankäsittelyohjelmalla.

 

DPOF (Digital Print Order Format)

Mahdollistaa kuvien suoratulostamisen suoraan muistikortilta.

 

Dynaaminen alue (D-alue)

Kerrotaan arvolla, joka ilmaisee valon määrän, joka voidaan toistaa kuvassa. Termi vastaa hopeafilmeistä tuttua "laajuus" käsitettä. Dynaamisen alueen ollessa laaja, kirkkaiden ja tummien alueiden tallentaminen oikein kuvaan on vaikeaa. Dynaamisen alueen ollessa kapeampi onnistyy kaikkien sävyaleiden tallennus paremmin

 

EMF (Enhanced Windows Metafile)

EMF on kuten WMF (Windows Metafile), mutta ehkä hiukan toimivampi.

 

EPS (Encapsulated PostScript)

EPS on yksi vektorikuvien tallennusmuodoista. Kuvaa voidaan pienentää tai suurentaa kuvanlaadun siitä kärsimättä.

 

EV (valotusarvo)

Valotusarvo määräytyy aukkoarvon ja suljinajan yhdistemän mukaan.

 

Exif (Exchangeable image file format for digital still camera)

Digitaalikameroiden tiedostostandardi, jonka on luonut JEITA.

 

F-luku (aukkoarvo)

Objektiivin / linssin aukkoarvoan ilmaisea luku. Aukkoluku on suhdeluku ja siksi se useimmiten merkitään seuraavalla tavalla esim. f/8. F tarkoittaa polttoväliä (focal length). Aukkoarvo kertoo himmentimen aukon suhteen polttoväliin.

 

Fyysisesti aukon koko muuttuu polttovälin mukaan. Esimerkiksi polttovälin ollessa 300mm ja aukkoarvon ollessa F8 on kaava seuraavanlainen 300 / 8 = 37,5mm. Polttovälin kaksinkertaistuessa myös aukon halkaisija kaksinkertaistuu.

 

Firewire / IEEE 1394

Tietokoneiden ja monien muiden laitteiden välisen nopean yhteyden standardi.

 

Fotomontaasi

Useista eri valokuvista yhdistelty valokuvauksellinen kuva.

 

Gamma

Valokuvan kontrastin mitta.

 

Gauss

Menetelmä, joka tekee sumennustehosteita normaalijakauman eli kellokäyrän jakauman pohjalta.

 

Geotunniste

Kuviin lisätty geograginen tieto, jossa määritellään niiden sijainti.

 

GIF (Graphics Interchange Format)

GIF on bittikarttakuva ja sen paras käyttökohde on sellaiset kuvat joissa on tasaisia värejä ja teräviä yksityiskohtia. Usein mm. logot ovat julkaistu verkossa gif-muodossa. Tosin oma kokemukseni on se, että gif-tiedoston sijaan kannattaa suosia png-24 -tiedostomuotoa.

 

Gradientti (murtoväri - liukuväri)

Sävyn tai värin sekouttuminen rajatta toiseen väriin. Markkinoilla on monen värisiä murto- tai liukuvärisuodattimia, joita voi kiinnittää objektiivin linssiin. Tunnetuin on harmaavärisuodin.

 

Haarukointi - monivalotus

Tapa jolla varmistetaan oikea valotus ottamalla useampi kuva samasta kohdasta. Yleensä otetaan 3-5 kuvan sarja. Sarjan kuvat valotetaan esimerksi seuraavalla tavalla -2, 0, +2. Tällä tavalla luodaan myös HDR (High Dynamic Range) kuvat.

 

Harmaasävykuva

Valokuva joka koostuu 256 harmaasävystä, joka kattaa koko toistoalueen mustasta valkoiseen.

 

Heijastin

Tavara jolla valoa heijastetaan kohteeseen. Markkinoilla on paljon varta vasten heijastimeen tehtyjä tuotteita, mutta heijastamiseen voi käyttää paljon muutakin kuten valkoista paperia, styroxia tai foliota.

 

Herkkyys

Herkkyys eli ISO-arvo. Se on yksi kolmesta arvosto joita valokuvauksessa käytetään. Toisekset kaksi ovat suljinaika ja aukko-arvo.

 

Hidas täsmäys

Tapa yhdistää salaman käyttö ja hidas kameran suljin nopeus. Tällä tavalla liike-epäterävyys voidaan liittää salaman pysäyttämään kuvaan.

 

Histogrammi

Otetun kuvan sävyjakauma kaavakuvana. Vasemmalla on musta ja oikealla valkoinen.  Vaaka-akseli kuvaa kirkkautta ja pystyakseli pikseleiden määrää. Yksi tärkeimmistä asioista valokuvaamisen teknisessä osuudessa.

 

Himmennin

Objektiivissa oleva asia jolla säädetään aukko-arvoa.

 

Hunajakenno

Väline jonka voi ostaa kaupasta tai tehdä itse. Kotinikkarille löytyy paljon ohjeita Internetistä. Hunajakennon tehtävä on suunnata valo tarkoin rajatulle alueelle.

 

ISO-herkkyys

Kansainvälinen standardi filmin herkkyydelle. Mitä suurempi ISO-luku sitä herkempi filmi. ISO-arvo on säilynyt myös digitaalikameroissa.

 

Joule

Energia yksikkö.

 

JPEG (Joint Photographic Experts Group)

Kansainvälinen valokuvan tiedosto standardi. JPG on bittikarttakuva. Yleinen valokuvan pakkaustapa, joka on myös häviöllinen. Tästä syystä kannattaakin valokuvata RAW-tiedostoja, jos vain se on kameralla mahdollista.

 

Kalibrointi

Laitteen kalibrointi, esim. tietokoneen näytön, säätäminen siten, että sen värit toistuvat oikein. Kalibroinnin voi tehdä käsin, mutta erityisesti kalibrointiin tarkoitetun laitteen ja ohjelmiston käyttäminen on suositeltavaa.

 

Kandela

Valonlähteen kirkkauden mittayksikkö.

 

Kelvin

Absoluuttiseen nollapisteeseen perustuva lämpötila-asteikko. Valokuvauksessa kelvineinä kerrotut arvot ovat värilämpötiloja.

 

Keskisävy

Kuvan sävyt jotka ovat sävyltään huippuvalojen ja varjojen puolivälissä.

 

Kinokoon kamera

Kamerassa jossa oleva kuvakenno vastaa kinofilmikameran filmiruudun kokoa 36 x 24mm. Tämä on se täyden kennon kamera (Full frame = FF).

 

Kloonaus

Kuväkäsittelyohjelmalla tehtävää kuvan korjausta tai manipulointia. Kloonaustyökalulla valitaan kuvasta kohta josta kloonataan pikseleitä haluttuun kohtaan.

 

Kohina

Digikuvissa olevia ei toivottuja pisteitä. Kohinan määrä kasvaa ISO-arvoa nostettaessa sekä sen myötä mitä pimeämmässä kuvataan. Kohinaa voidaan jälkeen päin korjata kuvakäsittelyohjelmassa.

 

Kohinan poisto

Prosessi / tekniikka, jolla pyritään vähentämään pitkien suljinaikojen tai suuren herkkyysarvon aiheuttamaa kohinaa. Tämä ominaisuus löytyy monista digitaalikameroista.

 

Kontrasti

Kuvan sävyjakauma kirkkaista huippuvaloista tummiin varjoihin.

 

Kolmannesten sääntö

Pääkohde sijoitetaan kolmanneksen etäisyydelle reunoista.

 

Kultainen leikkaus

Klassinen rajaussääntö.

 

Kääntörengas

Kääntörenkaan avulla objektiivi voidaan kiinnittää kameraan väärin päin. Näin saadaa kuvattua kohteilta läheltä edullisella tavallla. Objektiivista tulee käsitarkenteinen.

 

LCD (Liquid Crystal Display)

Digikameroissa yleisesti oleva nestekidenäyttö. Läpinäkyvien polarisoivien tasojen nestekideliuokseen kohdistetaan sähkövirta. Sähkö muuttaa kiteiden suuntaa siten, että ne joko päästävät valon läpi tai pysäyttävät sen.

 

Loittorengas

Linssitön rengas tai putki joka laitetaan kamerarungon ja objektiivin väliin. Loittorenkaan avulla objektiivi tarkentaa lähemmäksi, mutta ei enää äärettömään.

 

Luksi

Valaistuksen mittäyksikkö, joka on johdettu lumenista. Yksi luksi on yksi lumen yhtä neliömetriä kohden eli yhden metrin etäisyydellä kohteesta olevasta yhden kandelan välonlähteestä kohteeseen osuva valo.

 

Lumen

Valonlähteen lähettämän valon mittayksikkö, johdettu kandelasta.

 

Makro

Objektiivin tai kameran ominaisuus, joka mahdollistaan tarkentamisen hyvin lähelle.

 

Maski

Kuvankäsittely yksi keskeinen työkalu. Sillä voidaan tarkasti määrittää alueet joihin tehdyt muutokset vaikuttavat ja muu kuvasta pysyy koskemattomana.

 

Megapikseli

Digiaalikameroiden resoluution mitta, joka kertoo kameran kennon sisältämien tai tuottamien pikselien määrän.

 

Mired

Mittauksen suhteellinen asteikko, joka kertoo johdonmukaisesti värimuutoksen yksikköä kohden. Se määritetään kertomalla värilämpötilan käänteisluku 1 000 000:lla.

 

Moirekuvio

Tarkoittaa vuorottelevien vaaleiden ja tummien raitojen tai värien kuviota, joka aiheutuu kahden tai useamman päällekkäin asetellun, erivaiheisen, -suuntaisen tai -taajuisen kuvion interferenssistä.

 

MTF-käyrä

MTF eli Modulation Transfer Function kertoo objektiivin laadusta.

 

ND (neutraalisuodin)

Suodin, jonka värikylläisyystasot säätävät kirkkautta vahingoittamatta kuvien värisävyä.

 

NTSC / PAL

Liikkuvan kuvan lähtösignaaleja. NTSC on käytössä Japanissa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Koreassa. PAL on käytössä Euroopassa ja Kiinassa.

 

PDF (Portable Document Format)

Adoben kehittämän yleinen asiakirjojen esittämisohjelma. Ohjelmaa voi käyttää myös hienosti kuvien esittämiseen. Ohjelmalla voit helposti tehdä esimerkiksi portfolion ja lähettää sen sitten sähköpostitse haluamillesi tahoille.

 

Pikseli

Kuvatiedoston pienin yksikkö, joka on neliö josta sitten lopullinen kuva muodostuu. Jokaisella pikselillä on oma väri ja sävy.

 

Pikselöitynyt

Digitaalinen valokuva, jossa yksittäiset pikselit erottuvat häiritsevästi.

 

Pilvipalvelut

Olemassa paljon pilvipaluita joiden avulla voidaan esim. langattomasti siirtää kuvia verkkopalveluihin tai vaikkapa tulostaa kuvia wi-fi:n kautta. Mm. Google ja Microsoft tarjoat usean gigatavun edestä ilmaista pilvitallennustilaa.

 

PNG (Portable Network Graphics)

PNG on häviötön bittigrafiikan tiedostomuoto. Sen yleisen käyttö tarkoitus on korvata gif-tiedostomuoto. Se on isompi kooltaan kuin gif-tiedostot, mutta kuitenkin ne ovat pieni kokoisia. Joten soveltuvat siten hyvin nykyään Internettiin. Varsinkin, kun Internet yhteydet kaiken aikaa nopeutuvat. PNG-tiedosto mahdollistaa muun muassa liukuvärien käyttämisen. Lisäksi siihen ei tule ikäviä teräviä reunoja, kuten niin usein tulee gif-tiedostomuodossa oleviin kuviin.

 

PSD (Photoshop Document)

PSD on Adobe Photoshopin oma tiedostomuoto ja ainut tiedosto, joka tukee kaikkia Photoshopin ominaisuuksia. Siihen tallentuvat muun muassa kaikki Photoshopissa tehdyt tasot ja säädöt.

 

PSPIMAGE (Corel PaintShop Photo Pro)

On Corelin oman ohjelmiston bittigrafiikkatiedostomuoto, joka tukee kaikkia Corel PaintShop ohjelman ominaisuuksia.

 

RAW-tiedosto

Digitaalinen negatiivi. RAW-tiedostossa on enemmän värisävyjä kuin tavallisessa 8 bittin värikanavista koostuvissa kuvissa. RAW-tiedoston valotusta voi säätää useamman aukon verran kuvankäsittelyssä, ilman että sitä edes kunnolla huomaa. Tiedostoon tallentuu myös paljon muita tietoja, kuten aukkoarvot. Itse kuvaan nykyään ainostaan RAW-tiedostoja.

 

Jokaisella kamera valmistajalla on omat RAW-tiedostomuotonsa (valmistajilla joita ylipäätänsä on RAW-tiedostomuoto olemassa). Niillä kaikilla on hiukan omat ominaisuutensa. Yleiskäyttöinen RAW-tiedostomuotokin löytyy ja se on Adoben tekemä DNG (Digital Negative)-tiedostomuoto. Muutamilla markkinoilla olevilla kameroilla voi tallentaa kuvat suoraaan tähän DNG-tiedostomuotoon. Lisäksi löytyy erillisiä RAW-tiedosto muunto ohjelmia jolla tämä onnistuu.

 

Rengassalama

Salamalaite, jossa on keskellä reikä kameran objektiiville. Rengassalama tuottaa varjottomia valokuvia. Itse käytän rengassalamaa etenkin makrokuvauksessa.

 

Resoluutio

Digitaalisen kuvatiedoston yksityiskohtien määrä, joka ilmoitetaan pikseleinä esim. 2000 x 3000 = 6MP.

 

RFS (Radio Frequency System)

Salamavalojen ohjaukseen käytettävä langaton tekniikka, jossa käytetään radiosignaaleja. Tekniikan etu on se, ettei laitteiden välillä tarvitse olla näköyhteyttä.

 

RGB (Red, Green, Blue)

Additiivisen värimallin päävärit joita käytetään mm. näytöissä ja kuvänkäsittelyohjelmissa.

 

Salamamittari

Erityisesti salamavalokuvauksen valotuksen mittaamiseen tarkoitettu mittauslaite.

 

Sateenvarjo

Salamavalon tuottaman valon hallintaan. Valkoisella läpiampuvalla varjolla saadaa valo hajotettua laajemmalle. Mustalla valoa läpäisemättömällä varjolla voidaan taas kohdistaa valo tarkemmin halutulle alueelle.

 

Snoot

Salamavaloon kiinnitettävä kapea lieriö, joka kaventaa valon kohdevaloksi.

 

Soft-box - tasovalo

Studiovalaistuksen väline jolla pehmennetään valoa ja kohteen varjoja. Itselläni on kokemusta isojen kuin myös pienempien tasovalojen käytöstä ja ne ovat hyviä. Pienimpiä tasovaloja voi myös ottaa mukaan ulkokuvaukseen.

 

sRGB (standart RGB)

International Electrotechnical Commission (IEC) julkaisema känsainvälinen väriavaruusstandardi. Tämä määräytyy tietokoneen näyttöjen väriavaruuden mukaan.

 

Suljinaika

Aika, jonka suljin on auki ja valo osuu kameran kennolle. Kennolle osuvan valon määrää voidaan muuttaa vaihtamalla suljinaikaa.

 

Syväterävyys (bokeh)

Kuvan terävyysalue. Tämä riippuu aukosta, objektiivin polttovälistä ja etäisyydestä kohteeseen. Halutessasi lisää syväterävyyttä, valitse pienempi aukko (suurempi luku) ja vastaavasti vähennät syväterävyyttä valitsemalla suuremman aukon (pienempi luku).

 

TIF (Tagged Image File)

TIFF on bittikarttakuva, joka on yleisesti käytössä mm. tulosteissa. Siitä syystä, että se soveltuu tulosteisiin hyvin ja on myös yleisesti käytetty tiedostomuoto. Tiedostokooltaan TIF on huomattavasti esimerkiksi JPG tiedostoja suurempi. TIF-tiedosto tukee alfakanavia, RGB-, Lab- ja harmaasävykuvia sekä CMYK väriavaruudessa olevia kuvia.

 

UHS-II

UHS-II (Ultra High Speed) on muistikortti jonka kirjoitus nopeus on 280 megatavua sekunnissa.

 

Valkotasapaino

Värilämpötila säädetään kuvauksen aikana valonlähteen mukaiseksi, jotta kohde näkyy kuvissa oikean värisenä. Apukeinona voit käyttää 18% harmaakorttia.

 

Värilämpötila

Värilämpötila kertoo numerotietona kohdetta valaisevan valonlähteen värin. Luku on ilmaistu absoluuttisen lämpötilan ilmaisevina kelvinyksikköinä (K). Valon väri muuttuu sinertväksi värilämpötilan noustessa ja punertavaksi värilämpötilan laskiessa.

 

WMF (Windows Metafile)

WMF on vektorimuoto, jota monet ohjelmat tukevat. Yksi merkittävä sovellut ei sitä kuitenkaan tue eli Photoshop. WMF tiedosto tukee huonosti mm. liukusävyjä sekä värienhallintaa. Joten WMF muodon käyttämistä ei oikein voi suositella.