- Sijaintisi: Tervehdys
- Tervehdys
- Valokuvaus
- Valokuvaussanastoa
Valokuvaussanastoa
4K
Videotyyppi jota kutsutaan myös UHD:ksi tai Ultra HD:ksi. 4K tarjoaa 3840 x 2160 - 520 x 2160 pikselin tarkkuuden.
AdobeRGB
Adoben kaupalliseen tulostukseen suosittelema väriavaruus. Siinä on suurempi väriavaruus kuin sRGB-väriavaruudessa. Suuremman väriavaruuden johdosta tulosteissa tulee esiin enemmän sävyjä kuin sRGB tiedostoa tulostettaessa. Yhteensopimattomissa näytöissä sävyt ovat haaleamma kuin sRGB kuvissa.
AF-piste
Etsimen kohta, josta tarkennus tehdään. Yleensä järjestelmäkameroissa tarkennus vaihtoehtoina on ainakin automaatinen, valitse piste manuaalisesti tai keski.
Alipäästösuodin
Alipäästösuodin eli anti-alias suotimen tarkoitus on vähentään mòire ilmiötä. Alipäästösuodattimista ollaan luopumassa ja sitä on alettu korvaamaan muilla teknisillä keinoilla. Uuden menetelmän myötä kuvista tulee entistä terävempiä.
Alivalotus
Kuva on alivalotunut jos kuvassa on paljon täysin mustia sävyjä.
APS-C
Yleinen järjestelmäkameran kenno, koko 25,1 x 16,7 mm.
Artefakti
Digitaalisen kuvan virhe.
Aukko
Kameran objektiivin takana oleva aukko, jonka läpi valo kulkee kennolle. Aukko siis suurentaa tai pienentää kameran kennolle kulkeutuvan valonsäteen paksuutta.
Bicubic-interpolaatio
Interpoloinnin tapa, jossa uuden pikselin arvo lasketaan sen kahdeksan naapuripikselin arvojen perusteella.
Bittisyvyys
Bittisyvyydella ilmoitetaan miten paljon väritietoa kuvassa on pikseliä kohden. 8-bittisessä kuvassa pikselillä on 256 mahdollista arvoa.
Bluetooth
Nopeiden langattominen yhteyksien standardi. Käytössä yleisesti mm. puhelimissa ja erilaisissa tietokoneeseen liittyvissä oheislaitteissa.
BMB (Bitmap)
Bitmap on yleinen grafiikkatiedostomuoto tietokoneissa. Internetissä ja painotöissä sitä ei vastaavasti käytetä. Tiedostokooltaan bmb tiedosto on suurikokoinen ja suositeltavaa onkin sen sijaan käyttää GI-, JP- tai TIFF-tiedostomuotoja.
CCD (Charge-Coupled Device)
Valokenno, jolla valo muunnetaan sähkösignaaliksi. CCD-kennoja käytetään monissa digikameroissa.
CDR
CorelDRAW-vektorigrafiikkaohjelman oma tiedostomuoto. CDR tiedostomuotoon tallentuu kaikki ohjelmalla tehdyt asiat.
CMOS (Complementary Metal-Oxide Semiconductor)
Vaihto ehtoinen tekniikka CCD kennoille.
CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key)
Painamisessa ja tulostuksessä käytettävät prosessivärit.
DFC (Desing rule for Camera File sytem)
Digitaalikameroiden tiedostostandardi, jonka on luonnut Japanin sähkö- ja informaatioteknologia-alan järjestö Japan Electronics and Information Technology Industries Associacation (JEITA).
DNG RAW
Digital Negative RAW on yleiskäyttöinen Adoben kehittämä RAW-tiedostomuoto.
Diffuusio
Valon ja sen luomien varjojen pehmentäjä. Luonnon omia pehmentäjiä ovat mm. usva ja pilvet. Tekniset ratkaisuja on paljon, yleimmpiä ovat erilaiset kalvot ja kankaat.
Digitaalinen zoom
Aikoinaan yleisempi, mutta nykyäänkin joissakin kameroissa. Kamera zoomaa keino tekoisesti. Kameran kennon pikselimäärä voi olla esim. 12MP ja sitten kolmikertaisella digitaalisella zoomilla otettu kuva on kooltaan enää 4MP. En suosittele digitaalisen zoomin käyttöä, vaan se kannattaa tehdä itse kuvankäsittelyohjelmalla.
DPOF (Digital Print Order Format)
Mahdollistaa kuvien suoratulostamisen suoraan muistikortilta.
Dynaaminen alue (D-alue)
Kerrotaan arvolla, joka ilmaisee valon määrän, joka voidaan toistaa kuvassa. Termi vastaa hopeafilmeistä tuttua "laajuus" käsitettä. Dynaamisen alueen ollessa laaja, kirkkaiden ja tummien alueiden tallentaminen oikein kuvaan on vaikeaa. Dynaamisen alueen ollessa kapeampi onnistyy kaikkien sävyaleiden tallennus paremmin
EMF (Enhanced Windows Metafile)
EMF on kuten WMF (Windows Metafile), mutta ehkä hiukan toimivampi.
EPS (Encapsulated PostScript)
EPS on yksi vektorikuvien tallennusmuodoista. Kuvaa voidaan pienentää tai suurentaa kuvanlaadun siitä kärsimättä.
EV (valotusarvo)
Valotusarvo määräytyy aukkoarvon ja suljinajan yhdistemän mukaan.
Exif (Exchangeable image file format for digital still camera)
Digitaalikameroiden tiedostostandardi, jonka on luonut JEITA.
F-luku (aukkoarvo)
Objektiivin / linssin aukkoarvoan ilmaisea luku. Aukkoluku on suhdeluku ja siksi se useimmiten merkitään seuraavalla tavalla esim. f/8. F tarkoittaa polttoväliä (focal length). Aukkoarvo kertoo himmentimen aukon suhteen polttoväliin.
Fyysisesti aukon koko muuttuu polttovälin mukaan. Esimerkiksi polttovälin ollessa 300mm ja aukkoarvon ollessa F8 on kaava seuraavanlainen 300 / 8 = 37,5mm. Polttovälin kaksinkertaistuessa myös aukon halkaisija kaksinkertaistuu.
Firewire / IEEE 1394
Tietokoneiden ja monien muiden laitteiden välisen nopean yhteyden standardi.
Fotomontaasi
Useista eri valokuvista yhdistelty valokuvauksellinen kuva.
Gamma
Valokuvan kontrastin mitta.
Gauss
Menetelmä, joka tekee sumennustehosteita normaalijakauman eli kellokäyrän jakauman pohjalta.
Geotunniste
Kuviin lisätty geograginen tieto, jossa määritellään niiden sijainti.
GIF (Graphics Interchange Format)
GIF on bittikarttakuva ja sen paras käyttökohde on sellaiset kuvat joissa on tasaisia värejä ja teräviä yksityiskohtia. Usein mm. logot ovat julkaistu verkossa gif-muodossa. Tosin oma kokemukseni on se, että gif-tiedoston sijaan kannattaa suosia png-24 -tiedostomuotoa.
Gradientti (murtoväri - liukuväri)
Sävyn tai värin sekouttuminen rajatta toiseen väriin. Markkinoilla on monen värisiä murto- tai liukuvärisuodattimia, joita voi kiinnittää objektiivin linssiin. Tunnetuin on harmaavärisuodin.
Haarukointi - monivalotus
Tapa jolla varmistetaan oikea valotus ottamalla useampi kuva samasta kohdasta. Yleensä otetaan 3-5 kuvan sarja. Sarjan kuvat valotetaan esimerksi seuraavalla tavalla -2, 0, +2. Tällä tavalla luodaan myös HDR (High Dynamic Range) kuvat.
Harmaasävykuva
Valokuva joka koostuu 256 harmaasävystä, joka kattaa koko toistoalueen mustasta valkoiseen.
Heijastin
Tavara jolla valoa heijastetaan kohteeseen. Markkinoilla on paljon varta vasten heijastimeen tehtyjä tuotteita, mutta heijastamiseen voi käyttää paljon muutakin kuten valkoista paperia, styroxia tai foliota.
Herkkyys
Herkkyys eli ISO-arvo. Se on yksi kolmesta arvosto joita valokuvauksessa käytetään. Toisekset kaksi ovat suljinaika ja aukko-arvo.
Hidas täsmäys
Tapa yhdistää salaman käyttö ja hidas kameran suljin nopeus. Tällä tavalla liike-epäterävyys voidaan liittää salaman pysäyttämään kuvaan.
Histogrammi
Otetun kuvan sävyjakauma kaavakuvana. Vasemmalla on musta ja oikealla valkoinen. Vaaka-akseli kuvaa kirkkautta ja pystyakseli pikseleiden määrää. Yksi tärkeimmistä asioista valokuvaamisen teknisessä osuudessa.
Himmennin
Objektiivissa oleva asia jolla säädetään aukko-arvoa.
Hunajakenno
Väline jonka voi ostaa kaupasta tai tehdä itse. Kotinikkarille löytyy paljon ohjeita Internetistä. Hunajakennon tehtävä on suunnata valo tarkoin rajatulle alueelle.
ISO-herkkyys
Kansainvälinen standardi filmin herkkyydelle. Mitä suurempi ISO-luku sitä herkempi filmi. ISO-arvo on säilynyt myös digitaalikameroissa.
Joule
Energia yksikkö.
JPEG (Joint Photographic Experts Group)
Kansainvälinen valokuvan tiedosto standardi. JPG on bittikarttakuva. Yleinen valokuvan pakkaustapa, joka on myös häviöllinen. Tästä syystä kannattaakin valokuvata RAW-tiedostoja, jos vain se on kameralla mahdollista.
Kalibrointi
Laitteen kalibrointi, esim. tietokoneen näytön, säätäminen siten, että sen värit toistuvat oikein. Kalibroinnin voi tehdä käsin, mutta erityisesti kalibrointiin tarkoitetun laitteen ja ohjelmiston käyttäminen on suositeltavaa.
Kandela
Valonlähteen kirkkauden mittayksikkö.
Kelvin
Absoluuttiseen nollapisteeseen perustuva lämpötila-asteikko. Valokuvauksessa kelvineinä kerrotut arvot ovat värilämpötiloja.
Keskisävy
Kuvan sävyt jotka ovat sävyltään huippuvalojen ja varjojen puolivälissä.
Kinokoon kamera
Kamerassa jossa oleva kuvakenno vastaa kinofilmikameran filmiruudun kokoa 36 x 24mm. Tämä on se täyden kennon kamera (Full frame = FF).
Kloonaus
Kuväkäsittelyohjelmalla tehtävää kuvan korjausta tai manipulointia. Kloonaustyökalulla valitaan kuvasta kohta josta kloonataan pikseleitä haluttuun kohtaan.
Kohina
Digikuvissa olevia ei toivottuja pisteitä. Kohinan määrä kasvaa ISO-arvoa nostettaessa sekä sen myötä mitä pimeämmässä kuvataan. Kohinaa voidaan jälkeen päin korjata kuvakäsittelyohjelmassa.
Kohinan poisto
Prosessi / tekniikka, jolla pyritään vähentämään pitkien suljinaikojen tai suuren herkkyysarvon aiheuttamaa kohinaa. Tämä ominaisuus löytyy monista digitaalikameroista.
Kontrasti
Kuvan sävyjakauma kirkkaista huippuvaloista tummiin varjoihin.
Kolmannesten sääntö
Pääkohde sijoitetaan kolmanneksen etäisyydelle reunoista.
Kultainen leikkaus
Klassinen rajaussääntö.
Kääntörengas
Kääntörenkaan avulla objektiivi voidaan kiinnittää kameraan väärin päin. Näin saadaa kuvattua kohteilta läheltä edullisella tavallla. Objektiivista tulee käsitarkenteinen.
LCD (Liquid Crystal Display)
Digikameroissa yleisesti oleva nestekidenäyttö. Läpinäkyvien polarisoivien tasojen nestekideliuokseen kohdistetaan sähkövirta. Sähkö muuttaa kiteiden suuntaa siten, että ne joko päästävät valon läpi tai pysäyttävät sen.
Loittorengas
Linssitön rengas tai putki joka laitetaan kamerarungon ja objektiivin väliin. Loittorenkaan avulla objektiivi tarkentaa lähemmäksi, mutta ei enää äärettömään.
Luksi
Valaistuksen mittäyksikkö, joka on johdettu lumenista. Yksi luksi on yksi lumen yhtä neliömetriä kohden eli yhden metrin etäisyydellä kohteesta olevasta yhden kandelan välonlähteestä kohteeseen osuva valo.
Lumen
Valonlähteen lähettämän valon mittayksikkö, johdettu kandelasta.
Makro
Objektiivin tai kameran ominaisuus, joka mahdollistaan tarkentamisen hyvin lähelle.
Maski
Kuvankäsittely yksi keskeinen työkalu. Sillä voidaan tarkasti määrittää alueet joihin tehdyt muutokset vaikuttavat ja muu kuvasta pysyy koskemattomana.
Megapikseli
Digiaalikameroiden resoluution mitta, joka kertoo kameran kennon sisältämien tai tuottamien pikselien määrän.
Mired
Mittauksen suhteellinen asteikko, joka kertoo johdonmukaisesti värimuutoksen yksikköä kohden. Se määritetään kertomalla värilämpötilan käänteisluku 1 000 000:lla.
Moirekuvio
Tarkoittaa vuorottelevien vaaleiden ja tummien raitojen tai värien kuviota, joka aiheutuu kahden tai useamman päällekkäin asetellun, erivaiheisen, -suuntaisen tai -taajuisen kuvion interferenssistä.
MTF eli Modulation Transfer Function kertoo objektiivin laadusta.
ND (neutraalisuodin)
Suodin, jonka värikylläisyystasot säätävät kirkkautta vahingoittamatta kuvien värisävyä.
NTSC / PAL
Liikkuvan kuvan lähtösignaaleja. NTSC on käytössä Japanissa, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Koreassa. PAL on käytössä Euroopassa ja Kiinassa.
PDF (Portable Document Format)
Adoben kehittämän yleinen asiakirjojen esittämisohjelma. Ohjelmaa voi käyttää myös hienosti kuvien esittämiseen. Ohjelmalla voit helposti tehdä esimerkiksi portfolion ja lähettää sen sitten sähköpostitse haluamillesi tahoille.
Pikseli
Kuvatiedoston pienin yksikkö, joka on neliö josta sitten lopullinen kuva muodostuu. Jokaisella pikselillä on oma väri ja sävy.
Pikselöitynyt
Digitaalinen valokuva, jossa yksittäiset pikselit erottuvat häiritsevästi.
Pilvipalvelut
Olemassa paljon pilvipaluita joiden avulla voidaan esim. langattomasti siirtää kuvia verkkopalveluihin tai vaikkapa tulostaa kuvia wi-fi:n kautta. Mm. Google ja Microsoft tarjoat usean gigatavun edestä ilmaista pilvitallennustilaa.
PNG (Portable Network Graphics)
PNG on häviötön bittigrafiikan tiedostomuoto. Sen yleisen käyttö tarkoitus on korvata gif-tiedostomuoto. Se on isompi kooltaan kuin gif-tiedostot, mutta kuitenkin ne ovat pieni kokoisia. Joten soveltuvat siten hyvin nykyään Internettiin. Varsinkin, kun Internet yhteydet kaiken aikaa nopeutuvat. PNG-tiedosto mahdollistaa muun muassa liukuvärien käyttämisen. Lisäksi siihen ei tule ikäviä teräviä reunoja, kuten niin usein tulee gif-tiedostomuodossa oleviin kuviin.
PSD (Photoshop Document)
PSD on Adobe Photoshopin oma tiedostomuoto ja ainut tiedosto, joka tukee kaikkia Photoshopin ominaisuuksia. Siihen tallentuvat muun muassa kaikki Photoshopissa tehdyt tasot ja säädöt.
PSPIMAGE (Corel PaintShop Photo Pro)
On Corelin oman ohjelmiston bittigrafiikkatiedostomuoto, joka tukee kaikkia Corel PaintShop ohjelman ominaisuuksia.
RAW-tiedosto
Digitaalinen negatiivi. RAW-tiedostossa on enemmän värisävyjä kuin tavallisessa 8 bittin värikanavista koostuvissa kuvissa. RAW-tiedoston valotusta voi säätää useamman aukon verran kuvankäsittelyssä, ilman että sitä edes kunnolla huomaa. Tiedostoon tallentuu myös paljon muita tietoja, kuten aukkoarvot. Itse kuvaan nykyään ainostaan RAW-tiedostoja.
Jokaisella kamera valmistajalla on omat RAW-tiedostomuotonsa (valmistajilla joita ylipäätänsä on RAW-tiedostomuoto olemassa). Niillä kaikilla on hiukan omat ominaisuutensa. Yleiskäyttöinen RAW-tiedostomuotokin löytyy ja se on Adoben tekemä DNG (Digital Negative)-tiedostomuoto. Muutamilla markkinoilla olevilla kameroilla voi tallentaa kuvat suoraaan tähän DNG-tiedostomuotoon. Lisäksi löytyy erillisiä RAW-tiedosto muunto ohjelmia jolla tämä onnistuu.
Rengassalama
Salamalaite, jossa on keskellä reikä kameran objektiiville. Rengassalama tuottaa varjottomia valokuvia. Itse käytän rengassalamaa etenkin makrokuvauksessa.
Resoluutio
Digitaalisen kuvatiedoston yksityiskohtien määrä, joka ilmoitetaan pikseleinä esim. 2000 x 3000 = 6MP.
RFS (Radio Frequency System)
Salamavalojen ohjaukseen käytettävä langaton tekniikka, jossa käytetään radiosignaaleja. Tekniikan etu on se, ettei laitteiden välillä tarvitse olla näköyhteyttä.
RGB (Red, Green, Blue)
Additiivisen värimallin päävärit joita käytetään mm. näytöissä ja kuvänkäsittelyohjelmissa.
Salamamittari
Erityisesti salamavalokuvauksen valotuksen mittaamiseen tarkoitettu mittauslaite.
Sateenvarjo
Salamavalon tuottaman valon hallintaan. Valkoisella läpiampuvalla varjolla saadaa valo hajotettua laajemmalle. Mustalla valoa läpäisemättömällä varjolla voidaan taas kohdistaa valo tarkemmin halutulle alueelle.
Snoot
Salamavaloon kiinnitettävä kapea lieriö, joka kaventaa valon kohdevaloksi.
Soft-box - tasovalo
Studiovalaistuksen väline jolla pehmennetään valoa ja kohteen varjoja. Itselläni on kokemusta isojen kuin myös pienempien tasovalojen käytöstä ja ne ovat hyviä. Pienimpiä tasovaloja voi myös ottaa mukaan ulkokuvaukseen.
sRGB (standart RGB)
International Electrotechnical Commission (IEC) julkaisema känsainvälinen väriavaruusstandardi. Tämä määräytyy tietokoneen näyttöjen väriavaruuden mukaan.
Suljinaika
Aika, jonka suljin on auki ja valo osuu kameran kennolle. Kennolle osuvan valon määrää voidaan muuttaa vaihtamalla suljinaikaa.
Syväterävyys (bokeh)
Kuvan terävyysalue. Tämä riippuu aukosta, objektiivin polttovälistä ja etäisyydestä kohteeseen. Halutessasi lisää syväterävyyttä, valitse pienempi aukko (suurempi luku) ja vastaavasti vähennät syväterävyyttä valitsemalla suuremman aukon (pienempi luku).
TIF (Tagged Image File)
TIFF on bittikarttakuva, joka on yleisesti käytössä mm. tulosteissa. Siitä syystä, että se soveltuu tulosteisiin hyvin ja on myös yleisesti käytetty tiedostomuoto. Tiedostokooltaan TIF on huomattavasti esimerkiksi JPG tiedostoja suurempi. TIF-tiedosto tukee alfakanavia, RGB-, Lab- ja harmaasävykuvia sekä CMYK väriavaruudessa olevia kuvia.
UHS-II
UHS-II (Ultra High Speed) on muistikortti jonka kirjoitus nopeus on 280 megatavua sekunnissa.
Valkotasapaino
Värilämpötila säädetään kuvauksen aikana valonlähteen mukaiseksi, jotta kohde näkyy kuvissa oikean värisenä. Apukeinona voit käyttää 18% harmaakorttia.
Värilämpötila
Värilämpötila kertoo numerotietona kohdetta valaisevan valonlähteen värin. Luku on ilmaistu absoluuttisen lämpötilan ilmaisevina kelvinyksikköinä (K). Valon väri muuttuu sinertväksi värilämpötilan noustessa ja punertavaksi värilämpötilan laskiessa.
WMF (Windows Metafile)
WMF on vektorimuoto, jota monet ohjelmat tukevat. Yksi merkittävä sovellut ei sitä kuitenkaan tue eli Photoshop. WMF tiedosto tukee huonosti mm. liukusävyjä sekä värienhallintaa. Joten WMF muodon käyttämistä ei oikein voi suositella.