- Sijaintisi: Tervehdys
- Tervehdys
- Valokuvaus
- Kuvaustyylit
- Luontokuvaus
Luontokuvaus
Luontovalokuvaus harrastus jatkaa koko ajan kasvuaan, kuten yleisesti ottaen valokuvien ottaminen mistä tahansa aiheesta. Suurin syy kasvuun on kameroiden digitalisoituminen ja siten valokuvausharrastuksen aloittamisen kynnyksen alentuminen. Ei tarvita enää filmirullia, saati sitten kehittää filmejä itse. Vaan yksinkertaisimmillaan vain laitetaan virta kameraan ja otetaan kuva.
Perus digipokkareissa ja harrastelijoille suunnatuissa järjestelmäkameroissa on useita eri tilanteisiin tarkoitettuja valmiita kuvausohjelmia, jotka suoriutuvat tehtävästään hyvin. Joten peruskuvaajan ei välttämättä tarvitse tehdä ottamilleen valokuvilleen kuvaustilanteen jälkeen mitään muuta kuin tallentaa ne tietokoneelleen ja sitten halutessaan teettää parhaista otoksista paperikuvat, sekä halutettaan julkaisee ottamansa kuvat Internetissä.
RAW kuvaus
Kuten lähes joka asiassa harrastuksensa voi vielä pintaa syvemmälle, niin myös valokuvaamisessa. Monissa digipokkareissa on nykyään mahdollistaa tallentaa otetut valokuvat RAW-tiedostomuotoon. RAW -tiedostomuoto tarkoittaa digitaalista negatiiviä. RAW -tiedosssa on kaikki kuvaushetkellä kameran kennolle tallentunut informaatio, eikä kamera tee siihen mitään muutoksia. Joten RAW -tiedostomuotoon tallennettuja kuvia voidaan työstää paljon enemmän kuin suoraan .jpg -tiedosmuotoon tallennettuja kuvia.
RAW -tiedostot kehitetään valokuviksi niitä varten tehdyssä ohjelmassa, riippuen käytettävästä ohjelmasta kuvaan voi tehdä lukuisia eri säätöjä. Itselläni on kokemusta vain Adobe Camera Raw ohjelmasta, mutta olen ollut siihen niin tyytyväinen etten ole edes osannut kaivata muita ohjelmia. Muitakin ohjelmia kyllä löytyy, jokaisella järjestelmäkameroita valmistavalla yrityksellä on omat ohjelmansa, sitten löytyy kolmansien osapuolien maksullisia ja ilmaisia ohjelmia. RAW kuvien kehittäminen tietokoneella on nykypäivän vastine filmiajan pimiölle. En omaa kokemusta pimiöistä, mutta uskon että RAW kuvien kehittäminen tietokoneella on helpompaa puuhaa kuin pimiö työskentely. Jos joku pimiö kehityksestä perillä oleva tahtoo jakaa tietoa kyseisestä asiasta niin otan tietoa mielelläni vastaan ja voin tehdä kertomastasi tarinasta tiivistelmän tälle sivulle, Filmien kehitys pimiössä -otsakkeen alle.
Luontokuvauksen alalajeja
Luontokuvauksessa on monia eri alalajeja. Jotkut kuvaavat pääsiallisesti kasveja, toiset taas keskittyvät hyönteisiin, kun taas eräille linnut ovat kaikki kaikessa. Monet keskittyvät laajempien kokonaisuuksien vangitsemiseen kuvaamalla maisemia niin maalla, vesillä kuin ilmassa. Onhan niitä vielä paljon muitakin mahdollisia kuvauskohteita, kuten tähtikuvaus yms. Ymmärtänette luontokuvauksen kuvauskohteet ovat loputtomat ja riittävät hyvin luontokuvaajalle hänen koko elämän ajaksi. Henkilökohtaiset suosikkini ovat maisemien kuvaaminen ja kaikenlainen makrokuvaus kokonaisuudessaan.
Kuvaatpa sitten puita, kukkia, sammaleita, jäkäliä tai hyönteisiä tulet jossain vaiheessa varmasti tarvitsemaan tunnistusapua. Apua löytyy paljon alankirjallisuudesta, mutta myös enenevissä määrin Internetistä. Olenkin koonnut linkkilistaa tunnistusapua tarjoavista verkkosivuista ja löydät linkit sivulta tunnistusapua.
Kohti laadukkaita luontokuvia
Olet varmasti nähnyt loistavia luontokuvia tutuista kotimaamme eläimistä. Voit myös itse saada otettua vastaavanlaisia kuvia sattumaltakin, jos vain kaikki elementit osuvat kohdalleen. Jos taas haluat maksimoida loistavien luontokuvien ottamisen eläimistä kannattaakin silloin harkita jonkinlaisen piilokojun hankkimista ja muutenkin maastoutumiseen tarjolla olevien tuotteiden ostamista. Nimittäin ei ole mitenkään harvinaista, että huippukuvien eteen on nähty paljon vaivaa ja työtä. Kuvaajan täytyy tutustua kuvattavaan eläimeen ja sen elintapoihin. Sitten pitää vielä tietää mistä kyseisen eläimen sitten voi tavata. Sen jälkeen viritetään piilokoju optimaaliseen paikkaan tuulen alapuolelle ja aloitetaan odottamaan mahdollista eläimen kohtaamista. Monet kuvaus päivistä saattaa mennä niin, ettei halutusta kohteesta näy häivähdystäkään, mutta sitten kun eläimen kohtaa ja siitä saa laadukkaita kuvia otettua niin se kyllä palkitsee kaiken vaivannäön!
Eri eläimiin ja niiden elintapoihin on helpointa aloittaa tutustumalla lukemalla aiheeseen liittyvää kirjallisuutta. Kirjoja ei suinkaan tarvitse ostaa vaan kirjoista yleisesti löytyy paljon luontoaiheista kirjallisuutta lainattavaksi. Kannattaakin tutustua aluksi lähikirjaston tarjontaa. Sitten, kun eläimet ovat kirjojen kautta tuttuja pitää selvittää mistä paikasta on tehty havaintoja mistäkin eläimestä, ellei sinulla itselläsi ole jo olemassa havaintoja joistakin eläimestä tietystä paikasta. Tietoja lähialueen eläinten esiintymisistä kannattaa kysellä tutuilta ja etsiä vaikka aiheeseen liittyviltä Internetin keskustelupalstoilta.
Ennen maastoon lähtöä kannattaa tosiaan hankkia jonkinlaisia maastoutumista helpottavia varusteita. Tälläisia ovat mm. piilokojut, naamiointiverkko, maastopuku ja kameran rungon, sekä objektiivien maastokuvioidut teipit. Kamera puolen tarvikkeista sen verran, että olisi suotavaa, että sinulla olisi mukana vähintään valovoimainen 300mm:n tele objektiivi. Kyseinen objektiivi on useimmissa tilanteissa riittävän hyvä nisäkkäiden kuvaamiseen.
Pitää kuitenkin muistaa, että kaikkia tarvikkeita tärkeämpää on kuitenkin se, että osaat lähestyä eläintä oikein ja osataksesi tämän pitää sinun tietää kuvattavan eläimen elintavat! Nämä tiedot ja hyvän maltin, kun omaat olet jo hyvällä matkalla kohti laadukkaita luontokuvia. Lopun sitten ratkaisee varusteesi ja viimeisenä pisteenä iin päällä hyvä onni ;)!
Esimerkkikuvia
Esimerkkejä ottamistani Suomen luonto valokuvista löydät kootusti Flickr.com kuvapalvelun tililtäni.