Lentävän hyönteisen valokuvaaminen

Lord of the mosquitoes by Markus Kauppinen on 500px.com

Lentävistä hyönteisistä voi saada hienoja tilannekuvia. Kuvien ottaminen ei ole helppoa. Tällä sivulla kerron kokemuksistani ja löytämistäni vinkeistä joiden avulla onnistut todennäköisemmin ottamaan kuvia lentävistä hyönteisistä.

 

Keinovalossa vai vallitsevassa valossa?

Useimmat salamalaitteet mahdollistavat 160-250/s suljinaikojen käytön. Onneksi on olemassa HSS (High speed sync) salamalaitteita jotka mahdollistavat huomattavasti nopeampia suljin aikoja. Itselläni oli hyvä Metz 58-AF1 HSS salama, mutta seitsemän vuoden palveluksen jälkeen se hajosi.

 

Lisäksi on joskus päässyt käyttämään studiosalamasettiä jossa muistaakseni on synkronointi aina 8000/s asti. Tuollaisella saa jo sudenkorennon lennon pysähtymään veitsenterävänä.

 

Monien mielestä salamalla otetuista kuvista tulee epäaitoa ja muuten vaan oudon tai kylmän oloisia. Silloin pitää kuvata vallitsevassa valossa, joka sekin onnistuu hyvin ainakin uudemmilla kameroilla. Niiden tuottama kuvanlaatu on hyvää isommilla iso-arvoilla.

 

Kameran asetuksia

Sulkimen on syytä olla hyvin nopea eli 2000/s ja sitä nopeampi. Aukko-arvo 6.3-10, tuolta väliltä löytyy yleensä objektiivin terävin alue.

 

ISO arvo riittävän suureksi ja riippuen siitä miten paljon kamerasi antaa arvoa nostaa ilman häiritsevän kohinan ilmaantumista.