Kuvaustyylit - Dokumentaarinen kuvaus

 

Dokumentaarista valokuvausta on harrastettu valokuvauksen alkuajoista asti ja se on yhä suosittua. Se on myös yksi arvostetuimmista valokuvauksen osa-alueista.

 Hämeenkaaren purku 2016. Valokuvaaja: Markus Kauppinen

 

Dokumenttikuvaus on kattava kokonaisuus aina niin arkipäivän askareiden taltioinnista, luonnon katastrofeihin, sotiin ja ihmiskunnan uusiin ennätyksiin saakka. Joten tässäkin osa-alueessa kuvattavaa taatusti riittää yhden elämän ajaksi.

 

Digitaalinen aika on muuttanut paljon dokumentaaristakin valokuvausta. Aikaisen vain harvoilla oli pääsy moniin syrjäisiin paikkoihin. Nyt kameroita on yhä useammalla ihmisellä ja siten kuviakin kertyy kaikkialta enemmän. Internet yhteyksien lisääntyessä kuvien jakaminen kaikille on huomattavasti helpompaa.

 

Dokumenttikuvaus yhdistää niin journalististakuvausta kuin perinteistä valokuvausta. On tärkeää, että saat sisälletyksi kuvaasi mukana olemisen tunteen. Kuvalla tulisi olla vahva tarina. Kuvassa olisi hyvä näkyä ympäristö, jossa kuvattava kohde on. Sen kautta kuvaan tulee mukaan tunnelma, joka välittyy siten myös katsojalle.

 

Ympäristön lisäksi tietysti mahdollisesti kuvassa olevan ihmisen ilme, asento jne. ovat tärkeitä tekijöitä halutun viestin ilmaisun kannalta. Kuvia kannattaa ottaa mieluiten liikaa kuin liian vähän. Sekä ota myös kuvia yksityiskohdista. Poista kuvia vasta kuvia kehittäessäsi, sitten kun olet varma ettei kuvilla ole dokumentaarista arvoa.

 

Jos mahdollista niin kannattaa etukäteen suunnitella millaisia kuvia haluat ottaa. Muista myös pyytää kuvattavilta henkilöiltä lupa ottaa heistä kuvia. Voit myös kertoa heille mihin kuvat ovat tulossa ja missä ne voi halutessaa nähdä. Käyntikortin antaminenkin kuvattaville on kohteliasta.