Adobe Photoshop | Valkotasapainon säätäminen

 

Valkotasapainon hallinta on kätevää toteuttaa harmaakortilla, jollaisia myyvät kamertarvikkeita välittävät kaupat. Sellaisen voit tehdä myös itsekin. Neutraalin 18%:n harmaakortin idea on se, että sen avulla saadaan kuvaan aina oikea valkotasapaino. Ota kuvauksen aikana silloin tällöin kuva jossa on mukana harmaakortti.

 

Valkatasopainon säätäminen harmaakortilla

 

Sitten, kun kehität kuvia voit valkotasapainotyökalulla klikata harmaakorttia ja näin saat kuvaan oikean valkotasapainon. Saamiasi arvoja (lämpö- ja sävyarvo) voit sitten käyttää muissa samassa tilanteessa ottamissasi valokuvissa.

 

Harmaakortti RGB arvoina.Jos sinulla ei ole harmaakorttia tai unohdit sitä käyttää kuvauksessa

si, kuten itse liian usein unohdan, niin voit yhä saada kuviin oikean valkotasapainon. Tosin nyt se on vaikeampaa. Sinun tulee etsiä valokuvasta kohta joka on 18% harmaa. Mistä sitten tiedät mikä kohta on 18% harmaa? Sen jo varmaan tiesitkin, että sellainen löytyy parhaiten varjokohdista. Tiesitkö kuitenkaan sitä, että se on RGB arvoissa 128 eli etsi valkotasapainotyökalulla sellainen kohta valokuvasta jossa arvot ovat R 128, G 128 ja B 128. Harvoin kuvasta löytyy tismalleen nuo luvut joka värissä täyttävä kohta, mutta hyvin lähelle kuintekin lähes poikkeuksetta pääsee.

 

Niin ja neutraali 18% harmaa on HEX-koodeissa #808080.


Värilämpötila-arvoja


  • Luminen ja aurinkoinen talvipäivä > 5750K ja sävykorjaus +8