Google hakukone

 

Hakukoneista on tullut suosittu tapa etsiä tietoa äärettömän kokoiselta tuntuvasta Internetistä. Hakukoneita on ollut ja on monia. Yleensä on tapana, että jostakin tulee suosituin ja ainakin suomessa se on hakukoneiden suhteen Googlen hakukone.

 

Tiedonhaku tarkoittaakin monelle samaa kuin tehdä Google haku. Tämä muutos onkin useiden mielestä huolestuttavaa, nimittäin Internetin syövereistä löytyy paljon muutakin kuin oikeaa tietoa. Tietysti tuosta "oikeasta tiedosta" voisi jutella maailman loppuun asti, mutta ymmärtänette mitä tuolla tässä tilanteessa tarkoitan.

 

Googlen hakukone ja sen tuottamat tulokset ovat syrjäyttäneet tietokirjat. Yleisen Google haun lisäksi Wikipedia sivusto on erittäin suosittu tiedonhaun lähde, mutta se on toinen tarina. Keskityn nyt Googlen hakukoneeseen. Seuraavaksi joitain vinkkejä hakukoneen käyttöön.

 

Suorita haku tiedostotyypin mukaan

Voit etsi esimerksi Lightroom ohjelmaan liittyviä pdf-tiedostoja seuraavanlaisella haulla: 'lightroom:pdf'. Ensiki kerrot, että tiedostonimessä pitää olla sana lightroom ja sitten kerrot mikä tiedoston tyypin / päätteen tulee olla.

 

Tutki Internetin linkityksiä tiettyyn verkkosivuun

Voit katso linkitykset tiettyyn verkkosivuun seuraavalla haulla: 'link:domainname.com'. Tulokseksi saat listauksen siitä mistä löytyy linkkejä kyseiseen sivustoon. Halutessasi voit tarkentaa hakua lisäämällä verkkotunnuksen perää esim. yksittäisen sivun osoitteen. Näin näet sitten mistä kaikkialta on linkkejä kyseiseen sivuun.

 

Käytä Google hakua hakukoneena verkkosivulla

Monilta verkkosivuilta löytyy hakukone. Sivustolla oleva hakukone ei kuitenkaan aina toimi niin kuin pitäisi tai sen käyttö voi tuntua muuten vain vaikealta. Silloin voit kokeilla tehdä saman haun Googlen hakukoneella seuraavalla tavalla: 'Kotokulmilta site:valonkuvaaja.com'.

 

Fraaseilla tarkempia hakutuloksia

Usein, ei aina, saa fraaseilla tarkempia hakutuloksia. Fraasi haun tekeminen onnistuu seuraavalla tavalla: "Markus Kauppinen" eli laittamalla useampi sana heittomerkkien sisään.

 

Poista hakutuloksista valittuja sanoja

Voit määrittää haussasi sanoja joita ei saa tulla mukaan hakutuloksiin. Esimerksi voit tehdä haun ''järjestelmäkamera -nikon''. Tuolla haulla määrität, ettei tuloksissa ole mukana juttuja Nikonin kameroista.

 

Google kuvahaku

Googlen hakukoneella on mahdollista suorittaa haku myös kuvalla. Pelkällä kuvalla tehty haku on yleensä aika huono. Lisäämällä hakuun mukaan kuvaa kuvaava / kuvaavia sanoja saat huomattavasti paremman hakutuloksen. Olen tehnyt joitakin Googlen kuvahaku testejä blogissani.

 

Lisää tietoa asiasta

https://support.google.com/websearch/?hl=fi