Tiedonhaku hakukoneilla

 

Jollain tapaa tiivistettynä tiedonhaku hakukoneilla on sama asia kuin ennen tiedonhaku puhelinluettelon keltaisilta sivuilta, tosin hakuja tehdään huomattavasti laajemmasta materiaalista.

 

Yritän sanoa, että Internetin hakukoneet ovat korvanneet erilaisten palveluiden kohdalla keltaiset sivut. Sivu lauseena sen verran, että verkkosivujen hakukoneoptimointi onkin juuri tästä syystä hyvin tärkeää, jos verkkosivut eivät löydy hakukoneiden tietokannoista niin sivuja ei silloin käytännössä ole olemassa.

 

Hakukoneita Internetissä riittää, mutta yksi on selkeästi suosituin ja se on Googlen hakukone. Siitä on tullut jopa niin suosittu, että se on oikeastaan käsite netissä tehdylle haulle: "Googleta se".

 

Hakukoneiden toiminta

 

Hakukoneiden omat robotit kulkevat kaiken aikaa pitkin ja poikin Internetin väyliä. Kulkiessaan ne etsivät Internetin sisältöä ja indeksoivat sitä omiin tietokantoihinsa.

 

Hakukoneiden löytämistä halutulle sivulle voi edes auttaa lähettämällä hakukoneille verkkosivuista sivukartan. Tällä tavalla hakukoneen robotit kutsutaan käymään sivustolla siinä toivossa, että ne indeksoisivat sivuston.

 

Internetin käyttäjän tehdessä hakua hakukoneella hakee hakukone tietoa Internetin sijaan omasta tietokannastaan. Löytyviin tuloksiin saattaa vaikuttaa hakijan käyttämän koneen selain historia. Googlen hakukone esimerkiksi oletusasetuksellisesti näyttää sellaisia hakutuloksia joihin on käytetty hyväksi selaimella aikaisemmin tehtyjä hakuja tai jos haun tekijä on kirjautunut Google tililleen niin sen kautta kerättyjä tietoja käytetään hyväksi hakutulosten esittämisessä.

 

Suosittelenkin laittamaan Google tilin asetuksista pois päältä tuon kyseisen ominaisuuden. Sen saat poistettua seuraavasta paikasta: Tili > Verkkohistoria > Sieltä sitten historian nollaus ja täppä pois ruudusta.