Verkkosivujen testaaminen

 

Verkkosivujen testaus on tärkeä osa verkkosivujen teko prosessissa. Alkuvaiheessa testaillaan miltä erilaiset layout vaihtoehdot näyttäisivät ja mikä niistä sitten olisi toimivin ratkaisu kyseiseen sivustoon. Sitten saatetaan kokeilla eri vaihtoehtoja sivuston ylläpitämiseen. Jos asiakkaalta löytyy riittävästi taitoa julkaisujärjestelmällä toteutettujen verkkosivujen ylläpitoon niin voidaan harkita sivujen tekemistä julkaisujärjestelmällä. Tosin ihan perus sivuja ei kannata lähteä tekemään julkaisujärjestelmään, koska ne saa tehtyä nopeammin raakakoodilla. Nämä asiat nyt menet hiukan varsinaisen testaamisen vierestä, mutta kuuluvat omalla tavallaan myös testaamiseen.

 

Varsinaista sivuston teknistä testaamista on sitten koodin kirjoitus vaiheessa tehtävä lähdekoodin validisointi, jota on suotavaa tehdä aika ajoin. Silloin on helpompi löytää kohdat jotka mahdollisesti ovat epävalideja ja sitten voi ottaa selvää miten kyseiset asiat tehdään validisti. Itse olen kokenut erittäin hyväksi paikaksi W3schools.comin. Sieltä ei ihan heti neuvot kesken lopu. Lisäksi sivuilta löytyy laaja-alaisesti oppaita eri ohjelmointikielien opetteluun, aina ihan alkeista haastavimpiin asioihin!

 

Sitten kun verkkosivujen ensimmäinen versio on valmis ja validiksi todettu. Kannattaa vielä sivusto testata ennen julkaisua jonkinlaisella testiryhmällä ja pyytää heitä raportoimaan mahdollisista löytämistään virheistä, sekä pyytää muutenkin palautetta sivujen toimivuudesta jne. Testiryhmän palautteet tutkitaan huolella ja mahdolliset tekniset ongelmat korjataan, sekä mietitään muiden palautteiden mahdollista toteuttamista. Tämän jälkeen alkavat sivut periaatteessa olla julkaisua vaille valmiit.

 

Ennen julkaisua kannattaa vielä miettiä sivuille mahdollisesti liitettävän seurantakoodin lisäämistä, esimerkiksi Google Analyticsin käyttöön ottoa. Mielestäni on hyvin kannattavaa liittää sivuille jokin seurantajärjestelmä. Jos sivut julkaistaan web-hotellipalvelimella on niissä monesti mukana CPanel, jossa myös itsessään on mukana seuranta ohjelma, mutta silti kannattaa miettiä tuon Analyticsinkin käyttöönottoa. Olen todennut sen hyväksi ja käyttökelpoiseksi.

 

Verkkosivujen latausnopeuden testaaminen

No niin, nyt sivut ovat sitten valmiit ja ne julkaistaan palvelimen kautta kaikille Internetin käyttäjille ihmeteltäviksi. Tässä vaiheessa voidaan sitten alkaa testaamaan kuinka optimoidut sivut oikein ovatkaan? Vai voisiko sivuja vieläkin hio nopeammin lataantuviksi?

 

Sivujen nopeutta voi testata esimerkiksi http://www.webpagetest.org:ssa, jossa kirjoita ensiksi sen URL-osoitteen jonka lataus nopeuden haluat tietää. Sitten valitset testikoneen sijainnin ja lopuksi selaimen. Kirjoitushetkellä vaihtoehtoina oli vain IE ja Chrome. Testi kestää muutaman minuutin, mutta sen kannattaa odottaa nimittäin testin tulos on hyvin laaja ja mikä parasta se kertoo miten saat tehtyä sivuistasi vieläkin nopeammin lataantuvat!

 

Toinen vastaavanlainen vaihtoehto on Googlen Page Speed, joka pitää ladata selaimeesi. Sivulta löytyvät ohjeet kuinka saat ilmaisen palvelun käyttöönotettua. Firefoxia käyttäessäsi sinun tulee vielä lisäksi asentaa ja ottaa käyttöön Firebug lisäosa.

 

Page rank -työkalu

PageRank on hakukone Googlen käyttämä järjestelmä, jolla mitataan sivujen tärkeyttä niihin johtavien hyperlinkkien perusteella.

 

PageRank toimii niin, että se laskee sivulle vieviä linkkejä. Jokainen sivulle johtava linkki on ikään kuin kannatusääni. Mitä enemmän linkkejä, sitä korkeammalle sivusto kohoaa PageRankissa. Kuitenkaan pelkällä linkkien määrällä ei ole merkitystä, vaan myös niiden laadulla. Tärkeiltä sivuilta tulevilla linkeillä on yleensä enemmän painoarvoa kuin vähemmän tärkeiden sivujen linkeillä.

 

Lähde: Wikipedia.

 

Verkkosivuston arvon testaaminen

Nyt mennään jo sitten viihteellisemmälle linjalle, mutta otan tämäkin mukaan, koska sellainen on vastaan tullut ja kyllähän se oman verkkosivuston arvo kuitenkin kaikkia sivuston omistajia kiinnostaa.

 

Listaan muutaman paikan jossa voit käydä sivustosi arvoa mittaamassa ja lisää löytyy hakukoneilla.