Minä brändin luominen

 

Itsensä brändääminen ei ole ollut itsellenikään kovin helppoa. Pitkään yritin pysyä pimennossa koko Internetissä, kunnes jotenkin taivuin ja käänsin asian ihan toisin päin. Nyt pyrkimykseni on ollut vuodesta 2008 asti mahdollisimman suuri näkyvyys Internetissä. Vuonna 2008 tein ensimmäisen kotisivuni, koska ottamiani valokuvia oli "pakko" saada muiden nähtäville :)!

 

Joten tuli tarve ja sitten piti keksi ratkaisu. Homma lähti jonkin verran lapasesta ja digitaalinen viestintä alkoi kiinnostamaan koko ajan enemmän. Monien mutkien ja tapahtumien jälkeen päädyinkin aikuiskoulutukseen opiskelemaan tieto- ja viestintätekniikkaa. Valmistuinkin vuoden 2011 lopulla datanomiksi. Opiskeluiden pääpainona oli digitaalinen viestintä.

 

Opintojen aikana tutuksi tuli erilaiset julkaisujärjestelmät joiden avulla dynaamisten verkkosivujen ja blogien tekeminen on aluksi raskaampaa kuin raakakoodilla, mutta ylläpidollisesti huomattavasti helpompaa, tulivat tutuiksi. Innostuin myös hakukoneoptimoinnista. Hyvin hakukoneoptimoidut sivut, kun nousevat korkealle hakutuloksissa ilman rahaakin.

 

Verkkosivustojen voima

Joten minä brändin luominen omalta osaltani alkoi syksyllä 2008, www.mtj-art.com sivuston julkaisulla. Jonka olen jo muutamaan kertaan tehnyt lähes kokonaan uusiksi muutamaan otteeseen. Syksyllä 2009 hioin tämän suurimman timanttini eli Valonkuvaaja.com sivuston.

 

Keski talvella 2011 mukaan tuli Valonkuvaajan blogi. Bloggissa yrtitän julkaista viikottain viikkoblogin, jossa vedän yhteen viikon asiat. Sen lisäksi julkaisen säännöllisesti ottamiani valokuvia. Muita omia aktiivisia verkkosivuprojekteja ei sitten tällä hetkellä olekaan. Yksi projekti on kyllä suunnitteilla ja osittain jo työnallakin, mutta vielä se ei ole nähnyt päivän valoa.

 

Verkkosivujen kävijämäärät ovat olleet koko sivustojen olemassa olon ajan pääsääntöisesti kasvussa, ainakin vuositasolla. Vuoden mittaan on tullut suvantojakin, mutta yleinen trendi on ollut kiitettävästi nousujohteista. Kesällä 2012 Valonkuvajaa.com sivuston kävijämäärä nousi pysyvästi yli 1 000 yksilöityyn kävijään kuukaudessa! Pidin alun perin tuota ihan utipistesena tavoitteena, mutta puolessa toista vuodessa saavutin kyseisen rajapyyykin. Jouluna 2012 käytiin jo hyvin lähellä 2 000 yksilöidyn kävijän rajaa.

 

Sosiaalinen media tukena

Sosiaalisen median voimaa oman näkyvyyden ja brändäämisen osana ei auta vähätellä. Itselläni se ei ole vielä merkittävin tekijä, mutta yksi osatekijä kuitenkin. Facebook ja Twitter tilien kautta sivustolle löytää tiensä kuukausittan noin 100-200 henkilöä.

 

Erilaisista linkki- ja hakemistopalveluista saattaa olla myös hyötyä, kunhan ne ovat asiallisia paikkoja. Itselleni on ollut paljon hyötyä nykyvyyden parantamisessa osoitteesta: www.blogilista.fi/ löytyvästä palvelusta. Senkin kautta sivustolleni tiensä löytää kuukausittain toista sataa henkilöä.

 

Lisäsksi lasken sosiaasen median palveluihin neljä omaa Blogger blogiani. Ne ovat kytketty eri sivustoihini ja teen niihin "vain" linkityksiä "oikeiden" sivustojeni julkaisuista. Blogger tilienkin kautta tulee oikeille sivustoille liikennettä, mutta toistaiseksi se on ollut marginaalista. Ompa kuitenkin verkot vesisillä noillakin areenoilla.

 

Valokuvien jakopalvelut ja kuvapankit

Eniten liikettä ja linkitystä sivustolleni ovat tuoneet erilaiset valokuvienjakopalvelut. Aikonaan oli Kuvaboxi joka sittemmin muuttui tai myytiin Kuvat.fo palvelulle. Myynnin jälkeen lopetin palvelun käytön, sen maksullisuuden takia. Ei sillä paljon hintaa ollut, mutta oli kuitenkin.

 

Kuvaboxin myynnin jälkeen siirryin käyttämään ainoastaan Flickr.com kuvanjakopalvelua. Palvelu toimii lähes aina moitteettomasti. noin 25$ vuosi maksulla tilille voi ladata kuvia ja videoita niin paljon kuin vain ehtii eli rajoituksetta. Sinne voi ladata kuvien orginaalit ja niitä ei tarvitse julkaista kenenkään nähtäväksi eli sitä voi pitää yhtenä kuvien varmuuskopiointi paikkana.

 

Itselläni on siellä joitain orginaaleja, mutta enimmäkseen käytän palvelua kuvien näyttämiseen sekä palvelussa olevien kuvieni jakamiseen. Jakamisella tarkoitan sitä, että linkitän palvelussa olevia kuviani esim. blogiini. Tosin tuosta linkityksestä olen poistumassa pikku hiljaa muutamasta syystä. Olen pohtinut, että kun Flickr.com joskus loppuu niin katoavat kaikki linkitetyt kuvatkin. Tuon lisäksi kuvien näkyvyydestä hyötyy melkein enemmän Flickr.com kuin minä. Joten olen alkanut lataamaan kuvat maksamilleni palvelimille, vaikkakin tuo ratkaisu nostaa kaiken aikaa web-hotelleista maksamiani kuluja.

 

Plussaa tuossa uudemmassa menetelmässäni on se, että kuvat indeksoituvat sijainniltaan omille sivustoilleni. Siten hakukoneiden kuvahauissa näkyessään ja ihmisten niitä klikatessa päätyvät henkilöt Flickr.com sivuston sijaan omille sivustoilleni!

 

Valokuvakilpailut ja valokuvanäyttelyt

Haluan saada näkyvyyttä erityisesti valokuvieni kautta. Olenkin osallistunut vuosittain useisiin valokuvauskilpailuihin ja joissakin olen jo menestystäkin saanut maistaa. Vielä ei tosin ole mitään suurta voittoa tilille tullut, mutta uskon senkin vielä kohdalleni jonain päivänä osuvan!

 

Valokuvauskilpailuihin osallistumisen lisäksi olen yksityisiä valokuvanäyttelyitä. Näyttelyiden tarkoitus on ollut näyttää muille ihmisille ottamiani valokuvia ja tuoda heille kokemuksia. Tämän lisäksi valokuvanäyttelyt ovat toimineen mainoksena omasta tekemisestäni ja siten ovat osaltaan olleet mukana luomassa minä brändiäni.

 

Yhteenveto

Loppujen lopuksi voinkin sanoa, että omaa brändiä tuskin voi luoda liian monessa paikassa samaan aikaan. Varmasti vähemmälläkin saa itseään tunnetuksi kuin mitä itse aikaa asiaan käytän, mutta tiedän että maailmasta ja ihan suomestakin löytyy ihmisiä jotka käyttävät itsensä brändäämiseen paljon enemmän aikaa kuin mitä minä käytän.

 

Ei se aika tai määrä vaan laatu. Minä brändin pitäisi olla jollain muoto tunnistettava ja profiloitavissa muiden näkökulmasta. Itsellänikin homma on levinnyt, mutta mielestäni se kyllä vielä mahtuu kokonaisuudessaan lokeroon digitaalinen viestintä.

 

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että tätä minä brändiä voisi luoda ja ylläpitää läpi elämän. Mutta sehän, kunten kaikki muukin jää vain nähtäväksi ja koettavaksi tulevaisuudessa.