- Sijaintisi: Tervehdys
- Tervehdys
- Digitaalinen viestintä
- Brändin luominen
Brändin luominen
Brändi ja brändin luominen on ollut kauan arkipäivää yritysmaailmassa, mutta nykyään se alkaa olemaan arkipäivää ihan jokaiselle. Usein jo työpaikan saadakseen tulee osata myydä - brändätä itsensä niin houkuttelevaksi, että työnantaja "ostaa" henkilön töihinsä.
Itselleni tuo itsensä mainostaminen ja markkinointi ei ole eikä ole ollut helppoa. Ensimmäisen verkkosivujeni jälkeen muutin kuitenkin suhtautumistani olosuhteiden pakosta toiseen suuntaan. Olen kirjoittanut asiasta enemmän osiossa minä brändi.
Brändin rakentamisesta
Brändiä, profiilia, omaa tunnettavuutta rakennetaan monella tavalla. Mainostamalla se käynee nopeinten, mutta silläkään tavalla ei välttämättä saada luotua pitkäaikaista tai ainakaan suosittua brändiä. Suosittuun ja pitkäikäiseen brändiin vaaditaan hyvä asia - tuote. Lisäksi se vain tulee olla sellainen, että ihmiset ottavat sen omakseen.
Digitaalinen viestintä kasvaa kaiken aikaa ja siksi onkin tärkeää hoitaa brändiään myös Internetissä ja muissa digitaalisen median palveluissa. Digitaalisen median kenttiä riittää on älypuhelimia, tablet koneita, perinteinen televisio ja niin edelleen. Yksi kaiken aikaa eniten digitaalista viestintää yhdistävä tekijä on kuitenkin Internetin tulo edellä mainittuihin laitteisiin.
Olenkin miettinyt monesti, että koittaako se päivä vielä (ja varmaan koittaa) kun Internetiä ei ole. Joko se on osittain saavuttamattomissa tai sitten se vain kaatuu omaan suuruuteensa aikanaan. Jotain tulee varmasti tilalle, mutta mitä se sitten on? Tuota on tietysti turhaa nyt murehtia enempää, mutta on mielenkiintoista seurata miten kaikki vempeleet ovat kohta jollain muotoa Internetin varassa. Yhden palvelun varassa.
Samalla tapaa yritykselle tai yhdelle henkilölle
Takaisin asiaan eli brändäämiseen. Luodaan brändiä sitten yksittäiselle henkilölle tai yritykselle on tavat samat. Esillä pitää olla monessa paikassa ja tietysti mahdollisimman paljon. Ei tosin liikaa auta olla esillä, etenkin jos ei ole "mitään sanottavaa". Vähemmän on enemmän pätee tähänkin asiaan. Voi kumpa itsekin muistaisi tuon asian.
Joten nyt digitaalisena aikana esillä tulee olla niin omilla verkkosivuilla, blogissa ja somen eri palveluissa kuten Facebookissa ja Twitterissä. Sitten valokuvia pitää ottaa niin itsestään kuin paikoista joissa käy. Ne tulee julkaista mahdollisimman tuoreena ainakin sosiaalisen median palveluissa myös suotavaa olisi tehdä samoin omassa blogissa. Kuulostaa vaikealta, mutta oikeastaan kuvan ottaminen ja sen lähettäminen vaikka sähköpostilla omaan blogiin onnistuu aika helposti. Sitten blogissa on voinut tehdä sellaiset säädöt, että kaikki blogi julkaisut julkaistaan automaattisesti esim. Facebookissa. Näin synkronoituna yhdellä lähetyksellä sama julkaisu julkaistaan useammassa paikassa eli ei ole lainkaan niin vaikeaa kuin miltä saattoi ensiksi kuulostaa.
Yritysten pitää mainostaa, jotta he näkyisivät. Samoin voi tehdä kuka tahansa niin halutessaan. Mainonnan ei tarvitse maksaa paljoa, vaan jo muutamilla senteillä tai oikeastaan sentillä voi aloittaa verkkomainonnan esim. Google Adwords palvelussa. Muutamalla hyvin optimoidulla mainoksella saattaa saada parin euronkin kuukausi budjetilla useita kävijöitä sivustolleen. Joten verkkomainontaankin kannattaa kyllä tutustua ajan kanssa.
Internetissä olon lisäksi brändi luodaa muun muassa olemassa mukana erilaisissa tapahtumissa. Tärkeintä kuitenkin mielestäni on se, että brändiin tulee luotettava suhde. Eli mitä tahansa sitten oletkaan brändäämässä niin yritä olla pettämättä asiakaskuntaasi. Jos kuitenkin joskus jotain ikävää käy niin muista pyytää aidosti anteeksi tapahtunutta.
Vaikka kuinka mainostat ja muutenkin teet asiaasi tunnetuksi niin brändi kasvaa kuitenkin pikku hiljaa ja jos saat ihmisille luoduksi hyvän tunteen brändistäsi niin he kyllä kertovat brändistäsi ihan ilmaiseksi eteenpäin. Tämä on hidas tie, mutta kuitenkin se lienee se parhain tie.