Verkkosivujen optimointi

 

Hakukoneoptimointi

Verkkosivujen hakukoneoptimointia pitää suunnitella jo heti verkkosivuja suunnitellessa. Hakukoneoptimointi on näkyvyyden kanssa yhtä tärkeää kuin aiemmin oli esillä olo puhelinluetteloiden keltaisilla sivuilla. Nykyään ihmiset tekevät useimmiten haun jollakin hakukoneella, Suomessa yleensä Googlella, ja sitten valitsevat ensimmäiseltä sivulta löytyvistä linkeistä jonkun. Josta sitten ostavat etsimänsä palvelun tai tuotteen. Osa saattaa jatkaa etsintää toiselle sivulle asti, mutta sitä kauemmaksi eivät sitten enää kovin monet tiedon hakijat mene. Joten tavoitteena on päästä ainakin top 20 hauissa ja mieluiten top 10, jotta sitten juuri sinun sivuasi sitten hakukoneen käyttäjä klikkaisi. Tälle aiheelle olen varannut oman sivunsa, joten aiheen kiinnostaessa voit käydä lukemassa siitä lisää klikkaamalla seuraavaa linkkiä: hakukoneoptimointi. Tarvittaessa voit hankkia sivustosi hakuneoptimointi palvelun minulta.

 

Verkkosivujen latausnopeuden parantaminen

Sivujen nopeutta voi testata esimerkiksi http://www.webpagetest.org:ssa, jossa kirjoita ensiksi sen URL-osoitteen jonka lataus nopeuden haluat tietää. Sitten valitset testikoneen sijainnin ja lopuksi selaimen. Kirjoitushetkellä vaihtoehtoina oli vain IE ja Chrome. Testi kestää muutaman minuutin, mutta sen kannattaa odottaa nimittäin testin tulos on hyvin laaja ja mikä parasta se antaa vinkkejä miten saat tehtyä sivuistasi vieläkin nopeammin lataantuvat!

 

Vastaavanlainen ja vastaavia tuloksia antava testi löytyy Googleltakin nimeltään Page Speed Online. Se ei anna sivusta arvosanoja, mutta pisteet tulevat samanlailla kuin WebPageTestistä eli xx/100. Googlenkin testi kertoo mitä ja miten tulisi parantaa, jotta sivusta tulisi vieläkin optimaalisempi. Kannattaa tehdä testejä molemmilla, ainakin itse sain molemmista lähes samanlaiset tulokset testaamillani sivuilla. Heittoa oli maksimissaan 1 piste suuntaansa.

 

WebPageTest Ajettuasi testin läpi haluamastasi verkkosivusta saat oheisen kuvan näköisen kuutta eri aluetta koskevan arvosana tuloksen. Tavoitteena, kuten muutenkin elämässä, on meillä kaikilla tietysti saada tulokseksi jokaiseen kohtaan A, joka tarkoittaa kiitettävää. Kaikkien merkitys ei ole vielä täysin selvää, mutta jotkin ovat. Compress Text kertoo arvosanan siitä miten hyvin sivun sisältö on onnistuttu pakkaamaan. Compress Images kertoo taas kuinka hyvin sivulla olevat kuvat on optimoitu web-käyttöä varten. Cache Static Content antaa taas arvosanan välimuistia koskevissa asioissa. Combine JS/CSS Files pisteyttää jotenkin JS/CSS tiedostojen toimivuutta. Use of CDN on vielä jokseenkin epäselvä. Olen ymmärtänyt, että se koskee sivuston elementtien sijaintia. Jos sivuston elementit olisivat jotenkin paremmin saatavilla kuin ne nyt ovat niin tuo arvosana nousisi. En tiedä pitäisikö CSS ja lähdekoodi tiedostoja lukuun ottamatta sivujen materiaali olla jossakin pilvipalvelussa, jotta tämän saisi nostettu hylättyä arvosanaa paremmaksi? Jos ja kun joskus asia selviää minulle tulen sen tällä sivulla päivittämään. Niin ja jos asia on jo jollekin selvää, ottaisin pienen opastuksen mielelläni vastaan esim. sähköpostitse tai jonkin sosiaalisen median kautta.

 

Itselläni välimuistin (cache) määrittämiset .htaccess -tiedostoon nopeuttivat Valonkuvaaja.com sivujen toimintaan mielestäni selvästi. Tarkoitan perussivustoa, en WordPresillä toteutettua Valonkuvaajan blogia. Tulos tuossa Webpagetest.org sivuilla parani keskimäärin 15 pisteellä, joten eiköhän sivujen latausaika ihan oikeastikin nopeutunut jonkin verran. Varmistaakseni sen etten vain itse vain luule nopeuttaneeni sivujen lataantumista, testautin asiaa muutamalla kaverillani ja he kertoivat sivujen latautuvan entiseen verrattuna nopeammin, joten kyllä sivujen lataantumisajat paranivat.

 

Vielä on sellaiset 10 pistettä jokaisella Valonkuvaaja.com sivuston sivuilla hiottavaa, jotta saisi täydet 100/100 pistettä. En tiedä tulenko tuossa onnistumaan millään sivulla, mutta pikku perfektionistina tulee tuota lukua katsellessa pakkomielle saada se hiottua aina täydellisyyteen asti eli tässä tapauksessa 100 pisteeseen. Jos satun tuossa edes jonkun sivun kohdalla onnistumaan niin, ilmoittelen siitä kyllä sitten hiukan virtuaalisia henkseleitäni paukutellen.

 

Lisää tietoa aiheesta