Uusi kävijäennätys VLK-sivustolla, makrokuvauksesta

Menneellä viikolla meni taas Valonkuvaaja.com sivuston yksilöityjen kävijöiden kuukausi ennätys rikki! Nyt uudet lukemat kirjataan 1210 ja nuo luvut saavutettiin torstaina 14.6.2012.

Vanha ennätys meni itseasiassa rikko jo lauantaina 9.6. ja silloin luvut olivat 1178. Tuota ennätystä en huomannut aikaisemmin, joten se jäi kertomatta viime viikolla julkaisemassani ennätystä koskeneessa julkaisussa. Maanantainakin tapahtui ennätys ja se kirjattiin numeroin 1190. Tiistaina sama jatkui ja lukemat olivat 119.

Makrokuvauksen säädöistä

Viime viikonlopun valokuvia paremmin tarkastellessani sain ikäväkseni todeta, että aivan liian moni kuvista oli utuisia / epäteräviä. Ihmettelin asiaa, kun kaluston pitäisi olla vain parantuneen, mutta aikaisemmin olen saanut terävämpiä kuvia.

Makrokuvaus - hämähäkkiMietin syitä. Yksi syy osaltaan oli se, että kuvauspaikalla oli tuulista ja se tekee makrokuvauksesta erittäin haastavaa. En tosin uskonut, että se voisi selittää niin monen osittain epäonnistuneen kuvan määrää.

Makrokuvaus - ludeSilloin oli aika lukea muistin virkistykseksi muutamasta lähteestä makrokuvauksen saloista ja sieltä löytyi myös ongelmaan ratkaisu. Jostain syystä en ensinnäkään ollut pitänyt kaikissa kuvissa maksimi suljin aikaa eli tapauksessani 180/s. Siis silloin, kun kuvaan salamalla.

Makrokuvaus - sudenkorentoMerkittävin asia, jonka olin parin edellisen opiskelu vuoden aikana unohtanut oli aukon suuruus. Otin kaikki kuvat hyvin pienillä aukkoarvoilla F22-32. Aukkoarvo, kun yleisesti ottaen pitäisi lähikuvauksessa tuota suurempi eli F8-11.

Jokaisella objektiivilla on omat terävimmät aukkoarvot. Pentaxin 100m makrosta totesin sen löytyvän arvoista F8-11. Tästä viisastuneena kävin uudestaan kuvausreissulla ja nyt tulos oli tuulesta huolimatta huomattavasti parempi :)!

Seuraavassa esimerkki kuvassa asia tulee selkeästi ilmi. Kuvaa ei ole käsitelty muutoin kuin lisäämällä vähän valoisuutta. Terävyys ero johtuu aukkoarvosta.

Aukkoarvon vaikutusHyvät, että ongelma ratkesi. Hiukan jo hiipi puseroon alakulo, kun kuvat olivat yleisesti ottaen teknisesti huonoja. Aloin jo laatimaan hankinta budjettia ammattilaiskameraa varten, mutta nyt tuota projektia voi lykätä tuonnemmaksi. Tosin jossain vaiheessa tulee aika siirtyä laitteistonkin osalta tuolle tasolle, mutta siihen menee varmaan vielä kolme-viisi vuotta..

 

Markus Kauppinen – Valonkuvaaja
mtj-art. Get yours at bighugelabs.com

Kategoria(t): Blogit, Käytöntuki, Viimeisimmät Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.